Ebben a törökországi városban élt az igazi Mikulás: Szent Miklós püspök lakóhelye ma is gyönyörű

Szent Miklós püspök tiszteletére egykori városában templomot is emeltek.

szent miklós szobor myra demre
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nagy szakállú, pocakos, rénszarvasszánnal közlekedő Mikulás alakját manapság Lappföldhöz szokás kötni, a piros ruhás jótevőnek az eredeti történet szerint semmi köze nincs Skandináviához. Szent Miklós püspök a valóságban egy törökországi településen élte életét.

Szent Miklós az ókori Anatólia, azaz Kis-Ázsia területén, Patara városában született, majd püspöksége idején került Myra városába, ahol egész további életét élte. A hozzá kapcsolódó legendák is a településhez kapcsolódnak, mely akkoriban a Római Birodalom Lükia provinciájának része volt (i. sz. 3-4. század).

Szent Miklós városa, Myra

Miklós jóságáról több legenda is megemlékezik, a legismertebb közülük három szegény lány kiházasításához kapcsolódik, akiket apjuk hozomány híján nem tudott férjhez adni. Amikor ez a püspök tudomására jutott, egy éjjel arannyal megrakott erszényt rakott be az ablakukon. A legidősebb lány férjhez adása után a másik két lányt is ugyanígy megsegítette. 

A férfiról úgy tartották, szülei örökségét elosztotta a szegények között, a legendák szerint volt, amikor erejével és imájával egy viharból menekített ki hajósokat, máskor a császári hajóról kért a szegényeknek gabonát a legénységtől, kikötésükkor azonban a gabona újra csodás módon megszaporodott. De a püspök az ártatlanok védelméért is küzdött. Szent Miklós december 6-án halt meg Myra városában. A település ma Denre néven ismert Törökországban, de a híres jótevő emlékét több épület őrzi.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük