Miért lenne jó a Szelidi-tó partján nyaralni? Nem csak a homokos strand csábító
Gyönyörű környék, ahol biztosan nem fog nyomasztani a tömeg.

szelidi to cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Magyarország legnagyobb tavairól van szó, csak keveseknek jut eszébe a listában ötödik Szelidi-tó, holott a Kiskunság talán legkedveltebb vize nemcsak homokos partokkal, de jókora méretekkel is rendelkezik. 

A Dunapataj mellett elterülő tó mintegy négy-öt kilométer hosszú, ám általában csak 150-200 méter széles. Hosszan kanyargó formáján is látszik, hogy medrét a Duna vájta ki. A körülötte fekvő strandoknak és a páratlan természeti környezetnek köszönhetően a Szelidi-tó igazán vonzó célpont még a nyár végén is.

A Szelidi-tó strandja

A tó átlagosan alig három-négy méter mély, így a sekély víz egy melegebb napon akár 28 fokra vagy még feljebb is képes melegedni. Ezt a fürdeni vágyók nagyon szeretik, sőt, a strandolók örömére a part javát nyugalomba jutott futóhomok borítja, ami igazán kellemes talajt biztosít a pihenéshez.

szelidi to strand

A homok egy másik fontos tulajdonsága, hogy nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki közüle folyamatosan, ami jótékony hatásúvá teszi a Szelidi-tó vizét, ám a legtöbb gyógyfürdővel ellentétben még sincs a tónak szaga.

Állítólag sebgyógyításra már a középkorban is használták, míg ma az ilyen összetételű vizet leginkább reumatikus, idegrendszeri és hormonális problémák kezelése során javasolják kiegészítő terápiaként. Gyógyvízként ugyan még nem ismerték el, mégis, hatásosságáról évszázadokra visszanyúló legenda is szól, ami szerint néhány túlhajszolt ló elvásott patáján esett sebeken segített a tó vize. 

szelidi to naplemente

A parton fizetős és szabadstrand is található, melyek mindegyike igényes öltözőkkel, zuhanyzókkal felszerelt. A belépőjegyes részen óriáscsúszda, több sportpálya és játszótér is akad. Aki ehelyett inkább felfedezné a tavat, az kenut, kajakot, szörföt, ladikot, csónakot vagy vízibiciklit bérelve indulhat útnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi mást lehet csinálni?

A közelben, Szeliden 2000-ben került felújításra a kastélyszálló, mely egy egykori helyi földbirtokos jó állapotban fennmaradt hagyatéka. A családról Bencze-kastélyként emlegetett szépséges régi épület ma egyike a számos szálláslehetőségnek, ám ha ez nem nyeri el a tetszésedet, még mindig apartmanok, üdülőházak és kempingek sokasága között válogathatsz.

Akik bulizni szeretnének, a Szittyó téren vagy a klubok egyikében találnak maguknak esténként szórakozást. Ha ennél nyugisabb programra vágysz, akkor a kertmozit érdemes felkeresni, vagy egy hosszú sétára indulni a környéken.

szelidi to kastely

A Szelidi-tó körül 360 hektáron környezetvédelmi területet jelölt ki a Kiskunsági Nemzeti Park. A gyöngyszem szépségű vidék értékeit a Kékmoszat tanösvény bejárva ismerheted meg. Ez a 2,4 kilométeres út a tó vizét, flóráját és faunáját ismerteti 12 állomás során, melyeket gyalogosan vagy kerékpárral is végigjárhatsz. A tó egésze szintén mindkétféleképpen megkerülhető egy vadregényes túra keretein belül.

szelidi to horgaszparadicsom

A közeli lovardában nemcsak lovaglásra és kocsihajtásra van lehetőség, de akár madárlesre is indulhatsz. A tónál az engedéllyel rendelkezők vadászhatnak, akik pedig jegyet váltanak, horgászhatnak kedvükre. A víz gazdag amurban, keszegben, törpeharcsákban és pontyokban. 

A budapesti Riviéra

A Lupa-tó partján két különböző igényeket kielégítő strandot is találsz, míg a hófehér homok és a kristálytiszta víz gondoskodnak arról, hogy olyan gyönyörű környezetben pihenj, mint a Riviérán.

A képek forrása: indafoto.hu / tourista, Gerő Krisztina, Momsy, és országalbum / Haller, PERO, TAA103.

Ezt is szeretjük