Balatongyörök az ország egyik legszebb strandját rejti - A táj sem utolsó
Balatongyörök tökéletes hosszú sétákhoz és békés, vízparti pihenéshez.

balatongyorok panorama
beauty and style
Top olvasott cikkek

Balatongyörök egy kicsike település a Balaton északi partjának nyugati részén, Keszthely és Szigliget között, ahol a helyi lakosok száma alig haladja meg az ezret. Ennek ellenére azonban, akik már voltak itt nyaralni, szívesen járnak vissza.

Noha jó néhány turista megfordul Györökön, még sincs olyan nyüzsgés, mint a part menti nagyvárosokban, sokkal inkább békés, családias a hangulat. A hely ráadásul nemcsak a strand miatt vonzó, de sok mást is érdemes megnézni, ha itt jársz.

Balatongyörök látnivalói

Balatongyörököt nemcsak a fürdőzésre, de az aktív kikapcsolódásra vágyók is nagyon fogják élvezni. A kerékpárutak kiépítettek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park túraútjai át- meg átszelik a környéket, míg a part menti, meseszép tájon egy golfpályát is ki lehet próbálni.

balatongyorok tanosveny

Az egyik legkedveltebb hely Balatongyörökön a Szép-kilátó, melynek tövében a Római-forrás is fakad. A magaslatra felkapaszkodva a Balaton egyik legszebb panorámája tárul fel a nézelődő előtt: nemcsak a túlpartra, de a közeli Badacsonyra is gyönyörű a kilátás. Akinek ez nem lenne elég, az meglátogathatja Balatongyörök többi magaslati pontját, például a Batsányi-kilátó és a Bél Mátyás-kilátó is csak egy-egy könnyű sétára vannak.

Balatongyörök környékéről jobbnál jobb kiépített útvonalak indulnak Keszthely és a Badacsony felé is, melyekkel érdemes egy-egy napra megszakítani a strandolást. Túrázás helyett azonban piknikezésre is akad lehetőség, sőt, a közelben Kneipp-ösvény is kiépítettek, melyet mezítláb kell végigjárni ahhoz, hogy különleges élmény legyen.

balatongyorok cover

A partról befelé indulva lehet eljutni Balatongyörök szőlőskertjeihez, melyek termése a becehegyi részen, a présházakban és pincékben kerül feldolgozásra. Különösen érdemes megkóstolni a karakteres balatongyöröki fehérborokat, melyek között olaszrizling, ezerjó, Irsai Olivér és cserszegi fűszeres is akad. A település bejárása során érdemes egy pillantást vetni a Festetics Tasziló-kastélyra is, mely szállodaként működik, ám az eklektikus-neobarokk épület ma is gyönyörű.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy hosszabb és egy rövidebb tanösvényt is kiépített Balatongyörök és Balatonederics között, melynek 38 állomása a gyermekek számára is szórakoztató módon mutatja be a táj értékeit.

balatonederics afrika muzeum

Az ösvény állomásai közül az egyik legizgalmasabb az Afrika Múzeum, mely ugyan már Balatonedericshez tartozik valójában, azonban egy bő fél óra alatt sétálva is elérhető a balatongyöröki strandról. A múzeumban élő állatok, berendezett afrikai életterek - például maszáj kunyhó -, tevegelés, pónilovaglás és sok más érdekesség várja a vendégeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A balatongyöröki strand

Balatongyörök strandja ideális azoknak, akik nyugalomra vágynak. A hosszú parton jócskán akadnak árnyékos és napos helyek, míg a panoráma innen is majdnem olyan gyönyörű, mint a Szép-kilátótól.

A gyerekek számára vízicsúszda, medence, sportpályák teszik szórakoztatóvá a pihenést. Akik szeretnének aktívan pihenni, nemcsak vízibiciklit, kajakot, kenut bérelhetnek, de akár szörfözhetnek vagy víziaerobikozhatnak is.

balatongyorok strand

A balatongyöröki strand kiváló minőségű vízének köszönhetően kiérdemelte a Kék Hullám Zászló minősítést, sőt, 2015-ben a Balatontipp szakmai zsűrije a Balaton legkedveltebb strandja címet is odaítélte a fürdőhelynek.

Sajkod: egy másik idillien békés és szép hely

Ha szeretnél a hatalmas nyüzsgés és bulik elől inkább elmenekülni, akkor Sajkod tökéletes. Hiába van nagyon közel Tihanyhoz, ez a kicsi eldugott strand és maga a falucska nyugalmas, biztosan a szívedbe lopják majd magukat!

A képek forrása: indafoto.hu / Krémusz, Nagy Karolina, panelrambo, kisjogasz, un2112.

Ezt is szeretjük