Régebbi, mint a Stonehenge, de csak 3 évvel ezelőtt bukkantak rá: ilyenek a szaúd-arábiai óriás teveszobrok
Évezredeken át rejtve maradtak a régészek szeme elől a szaúd-arábiai teveszorbok.

GettyImages-1200136455
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szaúd-Arábiában található teveszobrok a valaha felfedezett legrégebbi nagy méretű állatábrázolások lehetnek. Mindössze pár évvel ezelőtt, 2018-ban bukkantak rá a különös maradványokra.

Felfedezésükkor a régészek nagyjából kétezer évesnek becsülték korukat, ám későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy feltehetően hét-nyolcezer évvel ezelőtt véshették az alakzatokat a sziklafalba.

Az ősi teveszobrok

A 2021-es felfedezés teljesen új megvilágításba helyezte a teveszobrokat, hiszen ez alapján az ötezer éves Stonehenge-nél és a nagyjából 4500 éves gízai piramisoknál is régebbi leletekről van szó. Még az újkőkorszak alatt faraghatták meg, ekkoriban Szaúd-Arábia egészen máshogy nézett ki, mint manapság.

Jellemzően teverajzok találhatók a területen.
Jellemzően teverajzok találhatók a területen.

Szaúd-Arábia Kr. e. 6000 körül tavakkal tarkított, füves terület volt, és tudvalévő, hogy az ott élő kőkorszaki emberek kő domborműveket készítettek állatokról. Ám a kutatók korábban nem dokumentáltak a tevékhez hasonló, magas szobrokat. Eddig jellemzően ősi teverajzokra bukkantak a kopár sziklafalakon.

A lelőhelyen található teveszobrok egyike.
A lelőhelyen található teveszobrok egyike.

A 21 faragványt minden bizonnyal nagy nehézségek árán hozták létre. A domborművek a föld felett magasodnak, ami azt jelenti, hogy faragóiknak valamilyen állványzatot kellett építeniük a létrehozásukhoz. A véséshez a régészeti kutatás szerint kőeszközöket használtak. 

A teveszobrok vizsgálata

Európai és közép-keleti kutatók együttes összefogásából született meg a tanulmány, melyben röntgenvizsgálatok és a kőzetek korelemzésének adatait vették szemügyre. Bár a szobrok erősen erodálódtak, jól kivehető, hogy az évezredek során újból megfaragták őket. Ez arra utal, hogy a lelőhely még több évezreddel később is fontos maradt a helyi népek számára. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem teljesen tisztázott a hatalmas teveszobrok funkciója, kutatók szerint elképzelhető, hogy a nomád törzsek találkozóhelyét hivatott jelölni. A tevéket párzási időszakukban ábrázolták, így  termékenységi szimbólumok is lehetnek. 

A publikáció egyik társszerzője, Maria Guagnin szerint a Camel Site vagy magyarul a Tevelelőhely megőrzése kulcsfontosságú, és a jövőben több kutatást fognak készíteni a régióban annak felderítésére, hogy létezhettek-e más ilyen helyszínek.

Milyenek voltak a bakonyi dinoszauruszok, és hogyan haltak ki?

Hatalmas növényevő dinoszauruszok, ősmadarak, halak, ragadozók egyaránt járhatták a mai Bakony környékét, mely az ősóceánból szigetként emelkedett ki. 

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Huzayms / Wikipedia CC BY-SA 4.0, ajánlóképek forrása:  Huzayms / Wikipedia CC BY-SA 4.0,  borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük