A legjobb szánkópályák a közelben - Elképesztően gyorsak, és nagyon szépek
Az egyik legjobb havas program a szánkózás.

5394 c steiermark tourismus ikarus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a gyerekek vannak oda a szánkózásért: az egész napos csúszkálást a legtöbb felnőtt is ugyanúgy élvezi, legfeljebb kevésbé bírja kondival a dombra való felszaladgálást.

Pláne, ha a gyerkőcöket is neked kell felhúzni a pálya tetejére: de még így is megéri az élményért, amit a lesiklás nyújt, történjen az popsitepsin vagy többszemélyes, hagyományos szánkón.

Ingyenes program

A szánkózás önmagában is szuper dolog, de ezzel az erővel a korcsolyázás és a síelés is hatalmas élmény télen, azzal a különbséggel, hogy a szánkózásért a legtöbb helyen nem kell fizetned. Tulajdonképpen ingyenes konditeremként is felfoghatod a havas lankákat, egy átlagos, 70 kilós ember egy óra szánkózás alatt majdnem 500 kalóriát éget el!

szánkózás télisport csúszás gyerekkel (2)

Ráadásul nem is kell messzire menned, ha gyakorolni akarod a testmozgás eme fajtáját, akár családoddal, gyerekeiddel vagy barátokkal együtt. Tévedés, hogy Budapesten csak a budai hegyek között találni meredek lankákat: Pesten éppúgy nyüzsögnek a szánkódombok. 

Az egyik legismertebb pesti domb a városligeti Királydomb. Ez a pálya leginkább a kisebbek számára szórakoztató, mivel elég rövid és lankás is, de előny, hogy, amilyen gyorsan leérsz az aljára, olyan gyors visszaszaladni a tetejére. Gyakran felgyülemlik a tömeg viszont, ez esetben érdemes kicsit kijjebb húzni a szánkót, hogy önfeledten élvezhesd a csúszást, ne pedig azon stresszelj, hogy elütöd azt a kis piros kabátos háromévest. 

Remek és tömegmentes, ám kissé elhanyagolt állapotú, szánkózásra alkalmas lejtő található a Népligetnél is: a szánkóparkot építési törmelékből hozták létre, és, bár így is használható, valóban ráférne egy kis renoválás. A kalandvágyóbbaknak viszont szuper opció, mivel itt aztán biztos nem kell másokat kerülgetni!

szánkózás szánkó bakancs

A lejtők szerelmesei az Örs vezér terénél, Újpalotán az Ázsia Centernél, illetve Békásmegyeren is hódolhatnak szenvedélyüknek.

Budán a jó öreg Normafa, azon belül is az Anna-rét generációk óta a szánkózás fellegvára. A hétvégi csúcsban viszont itt is rengetegen lehetnek. A Hármashatár-hegyen kevésbé jellemző a zsúfoltság, itt ráadásul a különböző meredekségű pályáknak köszönhetően minden korosztály megtalálja a számára megfelelő gyorsaságút. A vitorlázó repülőtér oldalában található pályák gyerekes-kutyás csúszásokra várják az odalátogatókat: meleg teát vigyetek magatokkal, mivel a közelben nem nagyon van büfé.

Kisgyerekkel vagy nagyon amatőr, kezdő szánkósoknak a Tabánba is érdemes kilátogatni, gyakorlás céljából remek pályák találhatóak ott. Kevesek által ismert, de hihetetlenül kellemes csúszást ígér a budai Kamaraerdőben található lanka is: a pálya közepesen nehéz, egy jó szánkóval a kevésbé tapasztaltak is le tudnak rajta száguldani, elejétől a végéig. 

Budapesten túl

Egy kirándulással egybekötött, szánkózós napnál nincs jobb: a főváros vonzáskörzetében maradva Visegrádon vagy Zebegényben is találhatsz kiváló szánkópályákat, mindkét helyen a sípálya mellett vannak a kezdőknek és haladóknak kiépített lejtők. Zebegényben a csodálatos Dunakanyar mellett intenzíven gyorsuló pályák is találhatók: puhatold ki, mit rejt a lejtő vége, mielőtt szánkóra pattansz! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarország legmagasabb pontjának környékén vétek lenne, ha nem lehetne szánkózni, a sípályák területén azonban szigorúan tilos! Mátraszentistvánon egy egész Hócsúszda Parkot alakítottak ki: bár itt fizetős szolgáltatások is vannak, örök élmény egy hófánkos csúszás vagy hórollerezés. 

Börzsönyi csúszkálás

A börzsönyi Nagy-Hideg-hegyen a vállalkozóbb szelleműek bátran csússzanak le a turistaház és a Cseresznyés parkoló között: majdnem 10 kilométeres szakaszon hibátlan lejtő várja csúszóit. Szánkó nélkül is tartogat élményeket az Északi-középhegység legnyugatibb tagja: csodáld meg, milyen ámulatba ejtő természeti jelenségek tarkítják a hegységet!

Ezt is szeretjük