Kettéhasadt a föld a magyar határ mellett: máig elképesztő látványt nyújt

A Szádelői-völgy igazi vadregényes táj, amit érdemes felfedezni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általában földrengések és természeti katasztrófák után szokott a föld megnyílni és kettéhasadni, ám a Szádelői-völgy esetében erről szó sincs.

Akár csak A muzsika hangjában
A sziklás vidéken sok fát kiirtottak, de így is gyönyörű maradt

A szlovákiai vidéken a hajdanán itt élt emberek barlangjai adták meg magukat az eróziónak és szakadtak be, így jött létre a festői szépségű környezet, ahol nagy kirándulásokat tehetsz.

Legenda övezi

Az itthon Aggteleki-karsztként ismert mészkővidék nem ér véget az országhatáron, hanem Szlovákiában is folytatódik, ott Szlovák-karszt a neve. Valójában egy nagy kiterjedésű, összefüggő karsztvidékről van szó, amelynek hagyományos elnevezése Gömör-Tornai-karszvidék. A főként kiterjedt fennsíkokból álló terület a mészkő sajátos formálódásával keletkezett domborzat látványos terepe. Akna- és átmenő barlangok, szurdokvölgyek, karros lejtők, karsztforrások, töbrök sokasága színesíti. Itt helyezkedik el a Szádelői-völgy is.

A legenda úgy tartja, hogy Attila, a hun fia, Dengezik herceg itt halt meg a fellázadt gótok keze által. Bátyja, Ellák herceg talált rá testvére holttestére és a történet szerint itt is temette el, ő maga pedig a népével a völgyben telepedett le. Sőt, a fáma úgy szól, hogy a közeli Szár-patakot és a Szár-hegységet is - amely a völgy határában fekszik - az elesett hercegről nevezték el. A völgy az itt kialakított barlangok beszakadásából keletkezett.

Remek kirándulóhely

A völgyön és a környéken turistaútvonal vezet keresztül, amelyek jól jelzettek, de ködös, esős időben, rossz látási körülmények között a Szilicei-fennsík és a Felső-hegy széles rétekkel borított, töbrökkel tagolt felszínén könnyen eltévedhetsz. A túraterep egyébként egész évben járható, de legszebb a tavasztól késő őszig terjedő időszakban. Mivel az egész térség nemzeti park, sátrazni csak a kijelölt helyeken szabad.

A tanösvény egészen a fennsík északi pereméig kivisz, innen már a Gömör-Szepesi-érchegységre lehet rálátni. Nyugat felé Barka település közelíthető meg, kelet felé a Felső-hegy meredek pereme található. Dél-kelet felé helyezkedik el a Cukorsüvegnek is nevezett hegykúp Torna várával. Ez a leghíresebb bérc, nevét onnan kapta, hogy hegyes, égbe szökő süvegnek tűnik.

A Cukorsüveghegy kiálló csúcsa
Állítólag az első lakói Ellák herceg, Attila hun fejedelem fia és annak népe voltak
Sok a különleges faj: ez egy tavaszi hérics

Vadregényes táj

Ha a Szádelői-völgyben jársz, mindig nézz a lábad elé, ugyanis számos ritka faj él itt, hála a fennsíkon uralkodó meleg hőmérsékletnek. A tornai vértő a völgy ritkasága, ám árvalányhajjal, tavaszi hériccsel, harangvirágok tucatjaival és kökörcsinnel is találkozhatsz a fű rejtekében.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ugyanakkor nem csak völgy növényvilága kiemelkedő, olyan állatok élnek itt, amelyekkel ritkán találkozhatsz, mint például a hiúz, a vadmacska, a borz, de őzek, szarvasok és parlagi sasok is akadnak errefelé. Ez a különleges atmoszféra az UNESCO szerint is az egyik legcsodásabb természeti helyszín a világon, ennek köszönhető, hogy saját programjába, az Ember és bioszférába is bevette a Szádelői-völgyet.

Képek: panoramio.com, kebalazs; flickr.com, Peter Fenda; utazom.com

Cikkünk megírásában Nagy Balázs Trekkingtúrázás Magyarországon című könyve segített.

A világszerte elterjedt trekking kifejezésnek nincs pontos, rövid magyar megfelelője. Jelentése hosszú távú, többnapos gyalogtúra, amely többnyire a szabadban éjszakázással párosul. Sátras vándorlás tehát, amely egy egyszerű kirándulásnál vagy túránál hosszabb, és komolyabb felszerelést és felkészülést igényel.

A könyv részben elméleti útmutató a trekkingtúrázáshoz, de egyben gyakorlati útikalauz is. A hosszabb távok bejárásához segédletet adó első részt követően hegységátszelő túragyűjteményt tartalmaz minden nagyobb hazai vonulatról. Mindkét szempontból úttörő munka: közérthető összefoglalást, a gyakorlatban is jól használható útmutatót ad a trekkingek teljesítéséhez - az alapinformációktól a túlélésig -, de a magyarországi hegyvidékeket átszelő, hosszú távú, nagyhátizsákos túrái révén is újdonság, ilyen jellegű hazai túra-összefoglalás még nem született.

Kiadja a CSER Kiadó.
Ára: 2396 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Te túráztál már a Szádelői-völgyben?

Ezt is szeretjük