4 óra az út Európa leggyönyörűbb vasútvonalán: minden perc egy élmény
Svájc vasútvonaláért rajonganak az utasok, Európa legszebbjének tartják.

landwasser viadukt bernina svájc
beauty and style
Top olvasott cikkek

Svájc telis-tele van képeslapra illő alpesi tájakkal, édeni kis falvakkal, minden egyes zegzugában örök élményekkel gazdagodhatnak az országot bejáró turisták.

Az autót viszont érdemes lecserélni a vonatra, hiszen olykor az ablakból kikukucskálva is csodálatos élménnyel gazdagodhat az ember: így van ez a Svájc délkeleti sarkában végighaladó Bernina Express vonalán is, amelyet Európa legszebbjének tartanak az utasok.

Európa legszebb vasútvonala

A Bernina Express vasútvonala Graubünden kanton fővárosából, Churból indul, és bejárva a svájci Alpok gyönyörű vidékét és a régió Engadin nevű völgyét elérkezik végállomására, az olaszországi Tiranóba.

A Bernina Express célja kimondottan az, hogy megismertesse az emberekkel a csodálatos vidéket, így a hatalmas ablakok mellett többnyelvű, így nemcsak olasz, de angol és német audioguide is tartozik az utazáshoz. A vonatokat a Rhaetian Railway Company üzemelteti, helyfoglalással vehetők igénybe.

A vonatok a turisztikai célok miatt ezért nem is haladnak gyorsan. Az út több mint négy órán át tart, a beszámolók szerint azonban a kocsikban töltött idő minden perce igazi élmény. A jármű az út alatt 196 hídon és 55 alagúton halad át.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Bernina Express vasút több szempontból nagyon különleges. Hatalmas, több mint 1800 méteres magasságkülönbséget győz le a Bernina-hágó és az olaszországi Tirano között, meredeksége helyenként pedig akár 7% is lehet, ami szintén nem mindennapos egy fogaskerék nélküli járműnél. Egészen érdekes, hogy a havas gleccserekből szinte mediterrán vidékig is eljuthat az ember néhány óra leforgása alatt.

A vonat érinti többek között a Rajna folyó völgyét, a Domleschg-völgyet, áthalad a lélegzetelállító Landwasser-viadukton, az Albula-alagúton, számos alpesi kis városon és falun, és végigmegy a festői Engadin-völgyön.

Káprázatos látni a hóval borított Bernina-hágót, majd megközelíteni a vonattal a Diavolezza hegyet. Csodálatos gleccsereket és hegyeket is nézhetnek az utasok közvetlen közelről, de a Poschiavo-tó látványa is idilli. Ha ez nem lenne elég, a mesebeli szépségű Brusiói spirálviadukton is áthalad a vonat, végül pedig elér a tiranói végállomásra.

Tiranóból pedig további utak is biztosítottak: az olasz Comói-tó és a svájci, ámde olasz nyelvterülethez tartozó Lugano is elérhető közvetlenül innen a Post Bus szolgáltatással.

A Bernina Express vonalát a rétoromán nyelvterületű táj két vasútjával, a Bernina és az Albula vasútvonallal együtt 2008-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a svájciak és az olaszok is határokon átnyúló örökségként tekintenek rá. A vasút olyannyira kuriózum, hogy még a Google Utcakép szolgáltatása is feldolgozta - egyedüli vonatútként: teherkocsival fotózták végig a vonalat.

Autómentes svájci települések

A svájciak nagy lépésre szánták el magukat az alpesi levegő megóvása érdekében: egyes településekről egyszerűen kitiltották az autókat. De olyan is van köztük, ahol már a kezdetekben sem törekedtek a hagyományos utak kiépítésére. Mesébe illő helyek ezek a megnyugváshoz.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/ Kabelleger dirt.)

Ezt is szeretjük