Ezért van annyi kísértet Skóciában: hallucinációkat okoz a rejtélyes tó?

Állítólag Edinburgh elveszett tava tehet a paranormális jelenségekről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Skócia fővárosa, Edinburg a világ paranormális jelenségek által egyik leginkább érintett pontjaként került be a köztudatba, amellett persze, hogy a skót történelem kiemelkedő jelentőségű eseményei is hozzá köthetők.

A várhegy és alatta az egykori Nor Loch
Ma közpark található a helyén
A kísértetjárta alagutak egyike

Több száz éve keringenek legendák arról, hogy a híres edinburghi várban, illetve a város alatt található alagutakban kísértetek járnak, egyes vélemények szerint azonban van reális magyarázat a furcsa jelenésekre. Ez pedig nem más, mint a város elveszettnek hitt tava, a rejtélyes Nor Loch.

Így vált hírhedtté a tó

A Nor Loch egykor egy kiterjedtebb tó volt a város azon területén, ahol ma a festői közpark, a Princess Street Gardens helyezkedik el. A tó, mely valójában inkább volt lápos terület, mocsár, az egykori Edinburgh természetes védőgátjaként szolgált az ellenséggel szemben - kivéve télen, mikor befagyott -, azonban azt is megakadályozta, hogy az óváros terjeszkedjen.

Ebből adódóan utóbbi egyre zsúfoltabbá vált, idővel pedig a tóba került szemét miatt az egyre szennyezettebb lett, olyannyira, hogy nemcsak vize vált mérgezővé, de kártékony gázokat bocsátott ki.

A tó azonban nemcsak emiatt számított ördöginek: amellett, hogy kedvelt helye volt az öngyilkosoknak és a rablóbandáknak, a kivégzésekhez is előszeretettel választották környékét. A boszorkányüldözés idejéből például csak dokumentált esetből háromszáz létezik, mikor is itt végezték el a perbe fogott személyek vízpróbáját.

A feltételezett boszorkányt megkötözve dobták a tóba - ha fennmaradt a vízen, mivel a víz is kivetette magából, bűnösnek nyilvánították, ha pedig elsüllyedt, és sikerült időben kihalászni, ártatlanként élhetett tovább.

Máig nem hagyta elpusztítani magát?

1759-ben az akkorra már igen piszkossá és veszélyessé vált Nor Lochot lecsapolták, azonban a területet a helyi lakosok még évtizedekkel később is ezen a néven emlegették.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mindemellett gyakoriak voltak az áradások is, melyek kapcsán számos szóbeszéd keringett arról, hogy az elátkozott tó nem hagyja magát elpusztítani. A 19. században is kerültek elő építkezések során olyan csontok, melyek a medréből származtak, emellett sokan úgy tartják, mára sem csendesedett el teljesen.

Titokzatos föld alatti hely - nálunk is!

Magyarországon is vannak rejtélyes helyek: ha szeretnél megismerni egyet, nézd meg a videót!

 

A városi legendák szerint ugyanis Edinburgh kísértettörténetei is a tóhoz köthetőek: nemcsak azért, mert számos bizarr és sötét történet kapcsolódik hozzá, hanem azért is, mert állítólag a tökéletlen lecsapolás miatt a mocsár máig létezik, különféle gázokat kibocsátva magából. A szóbeszéd szerint ezek okoznak hallucinációkat és látomásokat, különösen azokon a föld alatti helyeken, ahol összegyűlnek, ezáltal pedig koncentráltabban vannak jelen.

Képek: members.madasafish.com; en.wikipedia.org.

Hiszel a kísértetekben?

Ezt is szeretjük