4 lélegzetelállítóan szép síparadicsom Ausztriában, ahol pályaszállás is akad bőven

Ausztriában számos síterep megcélozható a síelők szintje és igényei szerint.

semmering
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan már hosszú hónapok óta várják a síszezont, így nem is meglepő, hogy a tél legforgalmasabb időszakaiban hatalmas tömeg fogadhatja az embert a pályákon, a szállások pedig telt házzal működnek. Foglalás előtt nem árt tudni, hol mire számíthat az ember.

Bár akad, aki ragaszkodik a bevált sípályákhoz, mások szeretnének évről évre új környezettel is megismerkedni. Szerencsére a szomszédos Ausztriában a lehetőségek tárháza szinte végtelen, mindenki megtalálja a szintjének és igényeinek megfelelő helyet.

Érdemes az időpont kiválasztására is nagy hangsúlyt fektetni: a tapasztalatok szerint, aki el akarja kerülni a tömeget, annak a legjobb időszak a téli szünet utáni, ám még az iskolai síszünetek előtti néhány hét januárban.

Semmering: kezdőknek is

A magyarok között a legnépszerűbb síparadicsomok egyikének számít Semmering, ami nem véletlen: közel van, így akár egy hétvégi kiruccanásnak is tökéletes, mégis hóbiztos, és rengetegféle pályát kialakítottak itt, Alsó-Ausztria gyönyörű vidékén.

Mivel a síterepek között viszonylag alacsonynak számítanak, és kevésbé meredekek a hegyi lejtők, kezdőknek is ideális célpont, mintegy belekóstolásképpen a síelés világába, de a családok körében is kedvelt. A népszerűsége miatt a hétvégenként érdemes nagyobb tömeggel számolni Semmering lejtőin.

Kreischberg-Murau: magyar kedvenc

A stájerországi Kreischberg ugyancsak ideális célpontja a magyar turistáknak, terepein gyakran lehet is magyar hangot hallani: sok a magyar nyelvű síoktató, és számos magyar tulajdonban levő szálloda elérhető a sípályák közelében. A hely jól megközelíthető a sztrádákon.

Kreischberg lejtőin csúszni akár Semmering után is jó választás lehet, mintegy következő lépcsőfokként, ha megtetszett valakinek a síelés. A hegyi pályák 800-tól 2000 méterig terjedő kis-közepes méretei, jó szervezettsége és megfelelő oktatási színvonala miatt is kedvelt helyszín.

Nassfeld: nyughatatlan kalandoroknak

Nassfeld már közel 600 kilométeres távolságra van Budapesttől, de még mindig jól megközelíthető, hiszen csaknem végig autópálya vezet. Nagyon népszerű a fiatalok körében, de a kalandokra vágyóknak ideális úti cél. Izgalmas nevezetessége Cube nevű, kocka alakú szállodája, ahol modern belső dizájn és naphosszat tartó bulik várják a vendégeket. A környéken éjszaka sem áll meg az élet.

A nassfeldi pályák Dél-Karintiában, az olasz határ közelében találhatók, ráadásul itt-ott már átcsúsznak a szomszédos Itáliába is, így egyes hüttéiben már hamisítatlan olasz kávét is kortyolhattok. De a síparadicsom büszke a mintegy 100 kilométer hosszúságú sípályarendszerére is.

Schladming: a mesés tájak szerelmeseinek

A Ski Amadé sírégió kínálata mellett lehetetlen szó nélkül elmenni. Az öt régióból - Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig és Grossarltal -, álló összefogás minden települése felejthetetlen kikapcsolódást ígér az egész családnak, és a terepek mindegyike csúcstechnológiával megáldott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Igazán gyönyörű és izgalmas célpont a stájerországi Schladming négy hegye: a Hochwurzen, a Planai, a Hauser Kaibling és a Reiteralm, ahol sokféle hegyi pályát alakítottak ki több szinten, a panoráma láttán pedig az ember szava is elakad.

Meseszép, ahogy a völgyben haladó út körül mindenütt sípályák nyújtózkodnak végig a hegyoldalakon. A környék csodálatos, és a síszezon elmúltával sem veszít népszerűségéből, olyankor ugyanis a téli sportok szerelmeseit a hegyi kirándulók váltják fel.

Gyönyörű falvak a szomszédban

Stájerország legcsodásabb kis falvai megérik a túrát, és télen sem csak a túrázóknak tartogatnak örömet.

(Borító- és ajánlókép: Semmering - Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük