Több száz éves parasztházakban élnek a legszebb japán falucskában: hótakaró alatt különösen hangulatos a helyszín

Shirakava-go minden évszakban olyan, mint egy ékszerdoboz.

shirakava-go

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hegyek ölelésében, varázslatos természeti környezetben állnak a műemléki falu, Shirakava-go nádfedeles házikói. A különleges épületek már több száz éves múltra tekintenek vissza, de még ma is élnek bennük.

A házak kialakítását a környékre jellemző kifejezetten kemény, óriási havazással járó telek határozták meg. A falu talán ilyenkor tűnik a legmesebelibbnek, de a helyiek - érthető módon - a szintén rendkívül látványos cseresznyevirágzást és a tavasz első rügyeinek megjelenését várják. 

Olykor hóesés szigeteli el

Shirakava-go a japán Honsú sziget nyugati partjánál, Gifu prefektúra északnyugati részén található. Tipikus hegyi falu, területét nagyrészt erdő borítja. A faluhoz tartozó nemzeti parkokban a természet jóformán érintetlen. A térség jellegzetessége a szokatlan méreteket öltő hóesés, amit decembertől márciusig tapasztalhatnak az itt lakók, ilyenkor 2-3 méteres hótakaró borítja a falut, de 4,5 méteresre is volt már példa. Shirakava-gót külön kis szigetként is szokták jellemezni, ez nemcsak a környező hegyeknek köszönhető, hanem a falut a szomszédos településektől olykor elzáró hóesésnek is. 

A Shirakava-go területén talált leletek azt mutatják, hogy már időszámításunk előtt 7000 és 2300 között is éltek itt emberek. A hagyományos gassó-stílusú házak korai példáit az 1700-as évek környékén építették, amikor az Edo-korban a falu gazdasága a selyem- és lőporgyártásnak köszönhetően virágzott. Az épületek mai formája az 1800-as években alakult ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Imádkozó házak

A gassó-stílusú házak fagerendákból épülnek, ezek tartják a magas csúcsban találkozó nádtetőket, amelyeket gyakran imádkozó kezekhez hasonlítanak. Ilyen építmények más tartományokban is találhatók, ám a Shirakava-góban lévő házak jellegzetessége a tetőszerkezet csúcsos része, ami miatt a struktúra nyitott könyvre emlékeztet. 

A kialakítás a falu természeti adottságaihoz idomul, a nagyobb hótömegek súlyát is elbírja. Továbbá a házak a jellemző szélirányokat, valamint a napfényt figyelembe véve északnak és délnek néznek, így bennük télen melegebb, nyáron hidegebb hőmérséklet uralkodik. 

1995 decemberében Shirakava-go, valamint a szomszédos Gokayama egyes részeit az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, ez pedig nemcsak Japán, hanem a világ érdeklődését is felkeltette. Egyre gyakoribb vendégek a turisták, télen a hó, tavasszal pedig a cseresznyevirágzás csalogatja a kirándulókat. A falu világörökségi részén túl Shirakava-go déli része is a maga nemében páratlan, ahol a természeté a főszerep, vízesés, hőforrás, kristálytiszta vizű tó és kedvelt sípálya is található itt. 

A japán Atlantisz a régmúlt világába visz

Egykor virágzó városok tűntek el az emberiség története során tengerek, tavak sötét vizeiben, gyakran csak találgatásokba bocsátkoznak a kutatók a süllyedés pontos okairól. Még ha az igazi Atlantisz csak legenda is marad, megannyi víz alatti város létezik, melyek bármelyike megérdemelné ezt az elnevezést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük