Több száz éves parasztházakban élnek a legszebb japán falucskában: hótakaró alatt különösen hangulatos a helyszín
Shirakava-go minden évszakban olyan, mint egy ékszerdoboz.

shirakava-go
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hegyek ölelésében, varázslatos természeti környezetben állnak a műemléki falu, Shirakava-go nádfedeles házikói. A különleges épületek már több száz éves múltra tekintenek vissza, de még ma is élnek bennük.

A házak kialakítását a környékre jellemző kifejezetten kemény, óriási havazással járó telek határozták meg. A falu talán ilyenkor tűnik a legmesebelibbnek, de a helyiek - érthető módon - a szintén rendkívül látványos cseresznyevirágzást és a tavasz első rügyeinek megjelenését várják. 

Olykor hóesés szigeteli el

Shirakava-go a japán Honsú sziget nyugati partjánál, Gifu prefektúra északnyugati részén található. Tipikus hegyi falu, területét nagyrészt erdő borítja. A faluhoz tartozó nemzeti parkokban a természet jóformán érintetlen. A térség jellegzetessége a szokatlan méreteket öltő hóesés, amit decembertől márciusig tapasztalhatnak az itt lakók, ilyenkor 2-3 méteres hótakaró borítja a falut, de 4,5 méteresre is volt már példa. Shirakava-gót külön kis szigetként is szokták jellemezni, ez nemcsak a környező hegyeknek köszönhető, hanem a falut a szomszédos településektől olykor elzáró hóesésnek is. 

A Shirakava-go területén talált leletek azt mutatják, hogy már időszámításunk előtt 7000 és 2300 között is éltek itt emberek. A hagyományos gassó-stílusú házak korai példáit az 1700-as évek környékén építették, amikor az Edo-korban a falu gazdasága a selyem- és lőporgyártásnak köszönhetően virágzott. Az épületek mai formája az 1800-as években alakult ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Imádkozó házak

A gassó-stílusú házak fagerendákból épülnek, ezek tartják a magas csúcsban találkozó nádtetőket, amelyeket gyakran imádkozó kezekhez hasonlítanak. Ilyen építmények más tartományokban is találhatók, ám a Shirakava-góban lévő házak jellegzetessége a tetőszerkezet csúcsos része, ami miatt a struktúra nyitott könyvre emlékeztet. 

A kialakítás a falu természeti adottságaihoz idomul, a nagyobb hótömegek súlyát is elbírja. Továbbá a házak a jellemző szélirányokat, valamint a napfényt figyelembe véve északnak és délnek néznek, így bennük télen melegebb, nyáron hidegebb hőmérséklet uralkodik. 

1995 decemberében Shirakava-go, valamint a szomszédos Gokayama egyes részeit az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, ez pedig nemcsak Japán, hanem a világ érdeklődését is felkeltette. Egyre gyakoribb vendégek a turisták, télen a hó, tavasszal pedig a cseresznyevirágzás csalogatja a kirándulókat. A falu világörökségi részén túl Shirakava-go déli része is a maga nemében páratlan, ahol a természeté a főszerep, vízesés, hőforrás, kristálytiszta vizű tó és kedvelt sípálya is található itt. 

A japán Atlantisz a régmúlt világába visz

Egykor virágzó városok tűntek el az emberiség története során tengerek, tavak sötét vizeiben, gyakran csak találgatásokba bocsátkoznak a kutatók a süllyedés pontos okairól. Még ha az igazi Atlantisz csak legenda is marad, megannyi víz alatti város létezik, melyek bármelyike megérdemelné ezt az elnevezést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük