Óriási szikla alá épült a város: különös élmény Setenil de las Bodegas utcáin sétálni
A spanyol kisváros praktikus okok miatt épült egy hatalmas kőszikla alá.

setenil8
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Spanyolország déli részén elterülő Andalúzia Európa egyik legszárazabb területe. A tűzforró nyarak és enyhe telek ellenére a tájegység közel nyolc és fél millió embernek ad otthont, ám néhány nagyváros kivételével itt kisebb településeken él a lakosság.

Az andalúz hegyvidék építészeti stílusáról a legtöbbeknek a pueblos blancos, vagyis fehér falvak jutnak eszébe. A kicsiny, fehérre mázolt házak különleges jellegzetességei a területnek, sok falu alig különbözik a többitől, így a figyelmetlen utazó akár össze is tévesztheti őket. Bár Setenil de las Bodegas is ilyen jellegű, mégis kitűnik közülük.

Kisváros a sziklák alatt

Setenil a 12. században jött létre, és korábban erődvárosként funkcionált. A mórok kezdték a hatalmas kősziklába vájni a házaikat, hiszen tökéletes védelmi helyként szolgáltak. A falu számtalan alkalommal ellenállt a keresztes támadások idején, mielőtt végleg leigázták a katolikus hatalmak 1488-ban. A 15. században a keresztény telepeseké lett a terület, ők szőlőültetvényeket telepítettek az olíva- és mandulaültetvények mellé. A mezőgazdaság hamar hanyatlott, viszont a kisváros ennek ellenére tovább terjeszkedett.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük