160 centi sem volt a legendás bakonyi betyár: Savanyú Jóska nevétől a csendőrök is rettegtek
A magyar betyárok neve ma is ismerős lehet Savanyú Jóskától Rózsa Sándorig.

Savanyú Jóska és barlang
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 18-19. században élt, bujdosó magyar betyárok óriási hírnévre tettek szert, neveik köré ma is ismert legendák szövődtek. Bár életükben jórészt negatív volt a megítélésük, idővel valóságos népi hősökké avanzsáltak.

A számkivetett bűnözők főként rablásokból tartották fenn magukat, akadtak, akik lóval járták az alföldi rónát, mások a hegységekben bujdokoltak, de többjükről elterjedt, hogy a legtehetősebb úri réteget fosztogatják ki, így utólag gyakran az igazságosztó szerepébe kerültek.

Savanyú Jóska, az apró termetű bakonyi betyár

Egy birkalopás miatt lett számkivetett a társadalomból Savanyú vagy Savanyó Jóska, aki az észak-dunántúli megyékben bujdosott, a tehetősebb réteget, kisnemeseket, kereskedőket, földműveseket kirabolva bandájával. A történetek szerint mindössze 159 centiméter magas volt, ezért könnyen el tudott rejtőzni a bakonyi sziklahasadékokban, barlangokban is, a turistatérképeken ma is találkozni nevével.

Savanyú Jóska arcképe és tótvázsonyi síremléke.
Savanyú Jóska arcképe és tótvázsonyi síremléke.

Keresett bűnöző volt a korában, még vérdíjat is tűztek ki a fejére, a korabeli történetek szerint rettegték a nevét a csendőrök is. Végül betyárbandájának egy tagja adta őt a kezükre. Gyilkosságot rábizonyítani nem tudtak, ezért csak életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám később teljes kegyelmet kapott. Időskorában egy szabóműhelyt nyitott, ám a reumája miatt elviselhetetlen fájdalmai lettek, ennek következtében az öngyilkosságba menekült.

Sobri Jóska, a női szívek elrablója

Ugyancsak a Bakonyból lehet ismerős Sobri Jóska neve, aki főként a hegység erdeiben és barlangjaiban bujkált, miközben csapatával juhászokat, kereskedőket rabolt ki. Már fiatalkorában elítélték disznólopás miatt, később egyre több bűnesetet írtak a számlájára. 

A Betyár-pamlag kőfülke a Cuha-völgyben, mely főleg Savanyú Jóska búvóhelyeként lett ismert.
A Betyár-pamlag kőfülke a Cuha-völgyben, mely főleg Savanyú Jóska búvóhelyeként lett ismert.

Útonállóként legendás nevéhez hozzátartozott az igazságosztás, a gazdagok kirablása és a szegények segítése. Sobri Jóskát hírneve mellett jó kiállása, termete és jóképű vonásai is különlegessé tették a betyárok sorában. Éppen ezért állítólag a börtönbüntetése alatti munkavégzések során titokban asszonyok figyelték a mozdulatait, úgy tartják, valóságos parasztadonisz lehetett korában. 

Egyes leírások szerint elfogásakor csapatával együtt sarokba szorították, ezért szíven lőtte magát, más források úgy tartják, hogy sikerült megszöknie, és jó útra tért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rózsa Sándor, az alföldi igazságosztó

Rózsa Sándor, az egykori pásztor első bűntette egy tehénrablás volt, ám a börtönből megszökött, innentől kezdve pedig állandó menekülés, bujdosás volt az élete az alföldi pusztán. Főként tanyákat rabolt ki, de harminc ember, köztük számos csendőr vére tapadt a kezéhez. A szabadságharc idején amnesztiát kapott, sikeres harcokat is vívott csapatával, ennek köszönhetően nagy népszerűséget is szerzett.

Útonállóként neve a betyárbecsületről híresült el, a leírások szerint csak a gazdagokat fosztotta ki, míg az arra érdemesnek tartottakat meg is jutalmazta, a zsákmányon pedig a bandatagokkal igazságosan osztozott. Úgy tartották, nem fog rajta a golyó sem. Kultikus alakja az írókat, költőket is megihlette. 

Rózsa Sándor portréja és kufsteini börtöncellája.
Rózsa Sándor portréja és kufsteini börtöncellája.

Bár 10 ezer forintos vérdíjat tűztek ki a fejére, és kötél általi halálra ítélték, a döntéshozók el akarták kerülni, hogy mártír legyen belőle, így végül börtönbüntetésre Kufstein várába vitték. Később ugyan kegyelmet kapott, de nem tért jó útra, így életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, végül a börtönben TBC-ben halt meg.

A Vidrócki híres nyája

Vidróczki Márton bükki, majd mátrai betyár volt, nevét legtöbben a róla szóló híres népdalból ismerik. Többféle történet kering alakjáról, egyes források szerint katonaszökevény, mások szerint bojtár volt, aki erőszakos számadójától menekülve választotta a bujdosó betyárlétet.

Alakjához az előbbiekhez hasonlóan hozzátartozott a jó kiállás, valamint a tiszteletet parancsoló igazságosság, amellyel a gazdagokat fosztogatta, és a szegényeket becsülte többre. Nagy valószínűséggel betyártársa ölte meg, sírja pedig ma is megtekinthető Egerben.

A Vidróczki-barlang a Mátrában.
A Vidróczki-barlang a Mátrában.

Él, mint Marci Hevesen

Ugyancsak híres és számos irodalmi alkotásban helyet kapó alak volt Zöld Marci, az alföldi betyárvezér. Első bűntette marhalopás volt a berettyóújfalui bírótól, amiért börtönbüntetést kapott, majd katonának vitték. Szökése után szövetséget kötött egy másik betyárral, Bihar és Heves megyében, valamint a Hortobágyon bujdostak és fosztogattak.

Árulással tudták őket elfogni, majd kötél általi halálra ítélték őt, a szövetségesét és társaikat. Több színdarab, irodalmi alkotás, ballada mellett egy máig élő szólás is őrzi a nevét: arra, akinek rövid időre aranyélete van, azt mondják: él, mint Marci Hevesen.

Zemplén megye kincse Boldogkő vára

Egy különleges sziklára fut fel a boldogkői vár bástyája, mely messziről úgy fest, mint egy hatalmas szfinx.

(Képek: Wikipedia/Kuli Száva Sándor és közkincsek, Országalbum/juhaszj Indafotó/Setarc8s .)

Ezt is szeretjük