Salzburgban nyugalmat sugárzó hegyvidék és kristálytiszta tavak várnak: 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha ide utazol

Mozart szülővárosa, Salzburg nyáron is ideális úti célpont a turistáknak.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ausztria Európa egyik legszebb vidéke, szerencsére nincs túl messze Magyarországtól, így a magyarok könnyebben eljuthatnak az ország bármely városába vonattal vagy autóval.

Mindegyik területnek megvan a sajátos bája, ezért érdemes a turistáknak nemcsak a fővárost, hanem más helyeket is felfedezniük. Az ország egyik leglenyűgözőbb vidéke egyértelműen Salzburg és környéke, a várost csodálatos hegyek ölelik körbe, az Alpok kapujának is becézik. A mesébe illő tájat én is felfedezhettem Salzburg tartomány turisztikai hivatalának, azaz a SalzburgerLand Tourismusnak jóvoltából.

Salzburg Ausztria ékszerdoboza

A Salzach-folyó partján elterülő város hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, igazi művészeti és kulturális metropolisz, amelynek utcáit járva nosztalgikus hangulat árasztja el az ember lelkét. Több barokk épület található itt, például a salzburgi dómot Vincenzo Scamozzi és Santini Solari olasz építészek álmodták meg. Érdekesség, hogy Rómához hasonlóan egyházi államként működött, 1816 óta tartozik Ausztriához. 1997-ben óriási megtiszteltetés érte a város lakosságát, ugyanis a történelmi központja az UNESCO világörökségének része lett.

Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez.
Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

Itt található Hohensalzburg vára, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje. Az épület ma már a város jelképévé vált. Csodás a panoráma a várból, ráadásul egyszerű a feljutás.

Az ország legrégebbi siklóvasútja, a FestungsBahn mindössze 54 másodperc leforgása alatt viszi föl utasait az erődbe, amelynek van külön étterme is, így a kirándulás után a látogatók ott fogyaszthatják el az ebédjüket, vagy szimplán beülhetnek egy kávéra, esetleg egy korsó sörre. A városban már több mint hatszáz éve készítik a világ egyik legnépszerűbb alkoholos italát, az első sörfőzdék a 14. század végén nyíltak, a legrégebbi az 1492-ben alapított Stiegl-Brauerei.

A cikk az ajánló után folytatódik

Wolfgang Amadeus Mozart is itt látta meg a napvilágot 1756-ban, szülőotthona, amely a Getreidegasse utcában található, ma már múzeumként üzemel, a legendás zeneszerző lakóházát is meglátogathatják az érdeklődők, az épület a Makartplatzon áll.

A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek.
A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

Tiszteletére rendszeresen szerveznek koncertsorozatokat és fesztiválokat, sőt még Mozart-tematikájú zenés vacsorák is vannak. Az eredeti recept alapján, kézzel készült Mozart golyó kizárólag Salzburgban vásárolható meg, a csokoládé Paul Fürst cukrász nevéhez fűződik. 1890-ben készítette el az elsőt, az édességével 1905-ben a párizsi nemzetközi vásáron aranyérmet nyert. Csak Fürst cukrászdáiban lehet hozzájutni a kézzel készített finomságokhoz, bár kissé borsos az ára, egy darab közel két euró, ettől függetlenül isteni finom, így egy alkalommal kivételt tehet az ember.

A hellbrunni kastély és környéke is meseszép, Markus Sittikus hercegérsek egy szórakozó- és pihenőhelynek álmodta meg ezt a helyet, amit végül 1612 és 1615 között építettek fel Santino Solari tervei alapján. Vízi játékokat is kialakítottak, amelyek páratlan szórakozást nyújthatnak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Különösen a nyári melegben frissítő élmény, fontos tudni, hogy a vízköpőkből távozó folyadék iható minőségű.

Ez nem meglepő, ugyanis Salzburg legendásan híres kiváló vízminőségéről. Akit érdekel a vízellátás régi és modern technikája, ő felkeresheti a WasserSpiegel hidrotechnikai múzeumot, amely a Mönchsberg hegyen található. A hegyre fel lehet jutni akár gyalog, 508 méter a legmagasabb pontja. Aki esetleg nem bírná szusszal, mehet gyorslifttel is, így ő sem marad le a környék legszebb kilátójáról.

A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek.
A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

A Mirabell-kastély és a hozzá tartozó kert is a legfontosabb látnivalók közé sorolandó. Az épületet Wolf Dietrich érsek építtette 1606-ban szeretője, Salome Alt számára, aki 15 gyermekkel ajándékozta meg a férfit. A kertben még egy szobor is található, amelyet a nőről mintáztak. A kastély manapság a salzburgi polgármester és a városi közigazgatás székhelyéül szolgál, sokan itt tartják az esküvőjüket.

A közlekedés és az időjárás Salzburgban

Budapestről körülbelül ötórás a vonatút Salzburgba, de jó társasággal hamar el lehet ütni ezt az időt. A városban sűrűn járnak a buszok, egyszerű a tömegközlekedés, van Salzburg Card is, amellyel a múzeumok ingyenesen látogathatóak, illetve ezzel olcsóbban meg lehet venni a koncertjegyeket és más kulturális programok belépőit. A 5-Schätze-Ticket megvételével Salzburg öt kincsét fedezhetik fel a turisták. A jegy érvényes a FestungsBahn siklóra, ami a Hohensalzburg középkori erődítményhez visz fel, a Schafberg hegyre szállító fogaskerekű vasútra, a MönchsbergAufzug felvonóra, ami a csodás panorámájú Mönchsbergre juttat fel, emellett lehet vele utazni hajóval a Wolfgangsee-n, illetve a WasserSpiegel Múzeumba is belépésre jogosít fel.

Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel.
Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel.
Fotó: Salzburg Tourismus / Bryan Reinhart

Gyalog is könnyedén bejárható a város, így aki a hosszas séták rajongója, itt biztosan nem unatkozik. 

A helybéliek közül sokan utaznak biciklivel, a turisták is bátran bérelhetnek, ráadásul a kétkerekűvel könnyebben felfedezhetik Salzburg kirándulóhelyeit, illetve a város környékén elhelyezkedő négy nagy tavat, a Wallersee-t, a Mattsee-t, a Grabensee-t és az Obertrumersee-t.

Az időjárás változékony, sűrűn esik az eső, így ha az ember elutazik ide, mindenképp legyen nála ernyő vagy esőkabát. Hőérzetre kellemes még a nyári napokon is, így aki nem rajong a trópusi meleg időkért, ez a terület szimpatikus lehet a számára.

A muzsika hangját is itt forgatták

Évente körülbelül 300 ezren teszik le a voksukat Salzburg mellett, mert itt forgatták A muzsika hangja című alkotást, amely 1966-ban összesen öt Oscar-díjat zsebelt be. Számos jelenetet a Leopoldskron-kastélynál vettek fel. Az épületet még Leopold Anton Freiherr von Firmian salzburgi hercegérsek építtette meg 1736-ban családja számára. Az érsek mindennél jobban szeretett itt lenni, így a szívét a kastély kápolnájában temettette el.

A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé.
A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger

A musical rajongói számára kihagyhatatlan, hogy ne keressék fel a pavilont, amely a hellbrunni kastélytól nem messze helyezkedik el, de a Mirabell-kastély kertjében is vettek fel jeleneteket.

Salzburgtól nem messze fekvő Sankt Wolfgang városa is megér egy kirándulást

Ha már eljut az ember Salzburgba, bűn lenne kihagyni a környező helyeket. A várostól 36 kilométeres autóútra eső Wolfgangsee Salzkammergut egyik legnépszerűbb üdülőtava, a környéken lehetőség van futásra, úszásra, csónakázásra, vízisízésre. Az északi partján található Sankt Wolfgang városkája is, ahova én is eljutottam a többnapos út során.

Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található.
Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található.
Fotó: WTG

A kisvárosban lévő séta szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat az embernek, a helyi gasztronómia is kifogástalan, kár lenne ott kihagyni az almás rétest, de ott található a See Destillerie szeszfőzde, ahol többszörösen díjnyertes gint, rumot és whiskey-t készítenek.

Sankt Wolfgang azért népszerű sokak szemében, mert innét indul Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekű vonata, a SchafbergBahn. Körülbelül 40 perc alatt szállítja az utasokat fel az 1780 méter magas Schafberg hegy csúcsára, ahonnét szintén impozáns panoráma tárul az ember elé. Érdemesebb kicsit melegebben öltözni, ugyanis a magasban hűvösebb az idő. Igaz, amikor mi jutottunk fel a csúcsra, voltak edzettebb túrázók, akik egy szál pólóban és rövidnadrágban sétáltak a környéken.

10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol

Röviden összegezve: Salzburg és környéke kihagyhatatlan célpont azok számára, akik friss, hegyi levegőre és nyugalomra vágynak, hogy elmeneküljenek egy a zajos világtól és a hétköznapi problémáktól, emellett igényt tartanak a laza, városi pezsgésre, és nyitottak a kulturális feltöltődésre.

Képes összeállításunkat megnézve megtudhatod, mi az a tíz dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol.

Cover fotó és ajánlóképek: Tourismus Salzburg/Günter Breitegger

Ezt is szeretjük