Harapni való levegő, lenyűgöző tájak és finom borok 3 órára Budapesttől: az alsó-ausztriai Kamptal borvidék mesés hely

Az alsó-ausztriai Kamptal borvidék dunai panorámája és gasztronómiája is magával ragadó.

IMG 20210922 124712
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy országnak, akárhányszor látogatod is meg, mindig lesznek új, felfedezni való vidékei. Így van ezzel a szomszédos Ausztria is, ezen belül az alsó-ausztriai régió. Ez a vidék alig három órányi autóútra fekszik Budapesttől, de a központját, St. Pöltent nagyon kényelmesen, vonattal is el tudod érni szintén a fővárosból.

Ha megérkeztél, egy egészen más Ausztria tárul a szemed elé. A megszokott hegyek körbevesznek, de ezen a részen a Duna egészen csodálatos, kanyargó völgyében találod majd magad. A Pr in Hungary és az Alsó-Ausztria Turisztikai Központ sajtóútján jártunk.

Alsó-Ausztria és a Kamptal borvidék

Érdemes legalább egy hosszú hétvégét rászánnod erre a térségre, ahol nemcsak szuper gasztronómiai élményekben lehet részed, és finom borokat kóstolhatsz, hanem aktívan ki is kapcsolódhatsz. Bár hegyek vesznek körbe, a Duna mentén hosszan kanyarog az út, amelyben szinte semmilyen szintemelkedés sincs, és az utadat kis falvak, szebbnél szebb pincészetek, valamint hangulatos éttermek szegélyezik. Lehetőséged van kerékpárt bérelni, amellyel bátran közlekedj a pincészetek közt, és kóstolgasd a hely borait. Ezen a borvidéken főleg a fűszeres zöld veltelini és gyümölcsös rizling a legnépszerűbb, mi is ezekből kaptunk ízelítőt.

A Kamptal borvidék a Kamp folyóról kapta a nevét, ennek a régiónak a fővárosa pedig Langenlois. Itt kicsit szintesebb a táj, és a városból indulva tehetsz egy néhány kilométeres körtúrát, amely a dűlő tetejére vezet.

A mászás jutalmaként gyönyörködhetsz a panorámában, valamint a Bründlmayer pincészet borait is megkóstolhatod. Innen a Brüt Rosét ajánlom, gyorsan vettem is belőle egy üveggel.

Ebédszünet a Loisium Spa Hotelben

A Loisium Wine & Spa Hotels egy egészen különleges, modern stílusban épült designhotel, amely erős kontrasztot képez a tájjal. A szálloda Vineyard éttermében ügyelnek arra, hogy a régió alapanyagaiból készült, szezonális ételekkel szolgáljanak a vendégeknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sütőtökkrémleves ősszel és télen szinte kötelező fogás, amelyhez egy könnyed halas főétel illik karfiolpüré körettel, de mindenképpen említésre méltó a fehércsokikrémes mille-feuille, amely szederrel tálalva teszi kerekké és egésszé az ebédet.

LOISIUM WeinWelt, a helyi borospince-komplexum

A feltűnő, kocka alakú, izgalmas épület már messziről kitűnik a zöldellő tájból, nem véletlen, hogy ez a környék egyik legnagyobb nevezetessége.

A LOISIUM WeinWelt belülről is nagyon különleges élményt nyújt, bevallom, nem ilyennek képzeltem el egy borospincét. A mintegy 900 éves Steininger pincében a modernitás keveredik a hagyományokkal, interaktív elemekkel tarkítva. Természetesen itt is kóstolhatsz a hely jellegzetes boraiból, és meg is vásárolhatod azokat.

Vacsora helyi specialitásokból

A túra hol máshol érhetne véget, mint egy helyi borozóban, a Nastl Heurigerben, ahol megkóstolhatod a helyi specialitásokat. Finom felvágottakból, helyi sajtokból és különféle, a magyar szájíznek is ismerős kencékből válogathatsz, és gyümölcsös borokat kortyolhatsz hozzá. A családias borozó nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódni, mert az év bizonyos szakában zárva tartanak.

Történelem a borospincében

Langenloistól kissé távolabb fekvő, a Kamptal régió legrégebbi borospincéjébe, Schloss Gobelsburgba is mindenképpen érdemes ellátogatni. Itt aztán igazi történelemórán vehet részt az, aki meghallgatja Michael Moosbrugger, a tulajdonos előadását a pince 12. századig visszanyúló történetéről. A pincelátogatás után a borokat egy egészen elegáns környezetben kóstolhatod meg, ahol a hely földrajzi adottságairól, a termőföldről is meghallgathatsz egy rögtönzött földrajzórát.

A sztárborászat, Domäne Wachau

Ahogy a bevezetőben is írtam, ha ezt a régiót látogatod meg, Ausztria más arcát is megismered. A Duna mentén található Wachau nemcsak a régió leghíresebb borvidéke, hanem nemzetközileg is számontartják. Ez a tájegység 2000 óta az ENSZ által világörökség részévé nyilvánított vidék.

A Duna felől nézve csupa szőlőültetvényt és teraszokat látni. Itt a szüret is kézzel történik, hiszen a meredek hegyoldalakat nincs az a kombájn, amelyik meg tudja közelíteni. A Domäne Wachau nemcsak Ausztria legjobb borászata, hanem a világban is elismerik.

Borozás után szendvicsek

Egy egészen kicsi városkában, Dürsteinben találhatod a régió talán legfinomabb péksüteményeit. Az 1780 óta működő Schmidl pékség családi vállalkozás, ahol sós és édes péksütiket, valamint a régió legismertebb italát - ami nem alkohol -, a mézédes sárgabaracknektárt is megkóstolhatod. 

Az icike-picike városka egyetlen utcájának végén pazar kilátással tárul eléd a Duna a környező hegyekkel közrefogva.

Jamek, a 4 generációs borászat

A családi pincészet 1912 óta működik, a Vinea Wachau Nobilis Districtus területvédelmi egyesület stílusneveivel és védett védjegyeivel ellátott boraikat hagyományosan, fahordókban érlelik. A Jamek pincészet borai igazán szárazak és karakteres ízűek.

Osztrák klasszikusok kicsit modernebb köntösben - Nikolaihof Wachau

Ebbe az étterembe muszáj nagyon éhesen menni, különben már az előételek után nem fogsz tudni megmozdulni. Node a Nikolaihof Wachau, amely egyébként Ausztria legrégebbi, kétezer éves múltra visszatekintő pincészete, nem csak az isteni és bőséges ételkínálatáról híres, hanem ez az első borászat, amely biodinamikus irányelvek szerint működik. A Saahs család 22 hektáron termeszti a szőlőt, nemzetközileg ellenőrzött Demeter-irányelvek szerint. Nem használhatnak semmilyen mesterséges anyagot, sem szintetikus vegyszert, sem műtrágyát.

Nem csak a borászat, a borozó is organikus minősítést kapott. A történelmi, római kori borospincében tölgyfa hordóban érlelik a boraikat saját élesztőjükön.

Apátság a dombtetőn

A göttweigi apátságot bencés szerzetesek lakják több mint kilencszáz éve. 1718-ban tűzvész pusztított itt, ezután a kolostort barokk stílusban újjáépítették. 2000 óta az apátság az UNESCO kulturális világörökség része lett.

Érdemes egy sétát tenni a császári lakrészben is, ahol a barokk stílusú Császár-lépcsőn sétálva megcsodálhatod a mennyezeti freskót. Itt is érdemes megpihenni a gyönyörű panorámás étteremben, ahol vétek kihagyni a sárgabarackkal készült édességeket.

Szálláslehetőségek a régióban

Háromnapos tartózkodásunk során két szállodában aludtunk. Az első éjszaka a Vierzigerhof Hotel hófehérre meszelt falú, döngölt padlós szobáiban aludtunk, amely tipikus osztrák kisvárosi fogadó hangulatú, elegánsabb kivitelben.

A második éjszakát pedig Krems városkában, egy hatalmas, minden igényt kielégítő szállodakomplexumban, a Steigenberger Hotelben töltöttük. A hotel a hangulatos óvároshoz és a Dunához is nagyon közel található, de az ablakokból a szőlőültetvényekre van a legszebb kilátás.

Burgenland is csodálatos

Kismarton és környéke a család minden tagjának kínál érdekes programokat.

(Képek: Szász Eszter.)

Ezt is szeretjük