Mozart városa tavasszal is tele van szépséggel: egy mesebeli csoda ilyenkor Salzburg
Salzburg imádni való látnivalókkal várja a turistákat.

salzburg-salzach-festung
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ausztria hegyekkel körülvett, hangulatos és élhető városa Salzburg, ami minden évszakban új arcával vonzza a látogatókat. Mozart szülővárosa egyértelműen a legszebb osztrák városképek egyikével büszkélkedhet.

Salzburg az azonos nevű tartomány székhelyeként Budapestről is könnyen, naponta 8 Railjet, illetve Euro Night vonattal megközelíthető, az első járat 6:40-kor indul, így az utazók az ebédidőre már a városba érkezhetnek. A retúr kirándulójegyek legkedvezőbb ára - korai elővétel esetén - 45 euró. A helyjegy váltása nem kötelező, de ajánlott, így további 3-3 eurót még érdemes rászámolni az árra.

Ez legyen az első Salzburgban!

Salzburg pályaudvarára érkezve akár azonnal érdemes lehet kiváltani a Salzburg-kártyát, mely 24 órára 26 euróba, 72 órára pedig 39 euróba kerül, ám amellett, hogy bármelyik múzeumba egyszeri belépésre jogosít fel, a tömegközlekedési eszközök is igénybe vehetők vele. Amennyiben a pályaudvarnál kígyózó sor elriaszt, akár a múzeumokban is megvásárolhatjátok a kártyát.

Salzburg pályaudvarától egy karnyújtásnyira van a belváros, és csaknem minden fontos látnivaló elérhető gyalogszerrel. Egy pár perces sétával az érkezők máris a csodaszép Mirabellgartenben találhatják magukat. A Mirabell-kastély virágoskertjéből csodás kilátás nyílik a salzburgi várra, a fasorok alatti padokon pedig megpihenhettek picit a városnéző túra előtt.

A Mirabellgarten sok turista számára A muzsika hangja című musical népszerű jeleneteit idézi meg, itt játszódott például a film híres Dó-ré-mi című dala is.

Belvárosi séta Salzburgban

A Salzach túlpartján található az óvárosi rész főutcája, a Getreidegasse, melyen hangulatos, részben a régi korokat idéző, részben az új motívumokat is tartalmazó cégérek kísérik végig a sétálók útját. Az óváros többi része apró átjáróutcácskákon érhető el. 

A környéken szinte egymást érik a szebbnél szebb látnivalók, a salzburgi dómba, a Dóm térre, a Mozart térre, valamint Mozart szülőházába is néhány perces gyaloglással juthatnak el a turisták. 

A gyönyörű dóm különlegessége az évszázadok viharait túlélő keresztelőmedence, melyben magát Mozartot is keresztelték, ez pedig bárki számára megcsodálható az épületben.

Mozart városa

Az utcákon sétálva szinte mindenhol feltűnik egy-egy momentum Mozart életéből, a város hűen őrzi az itt született zeneszerző emlékét. A Getreidegassén Mozart szülőháza, a Mirabellgarten és a Kapuzinerberg között pedig lakóháza is bejárható. 

Nemcsak életével és munkásságával, de családjával is megismerkedhetnek azon turisták, akik ellátogatnak ide, sőt, a híres komponista hangszereit, szobáját, használati tárgyait és még a hajtincsét is megtekinthetik.

Magasan a város felett

Mintegy Salzburg jelképévé vált a Festung Hohensalzburg, azaz a Hohensalzburg vára, mely gyalogosan vagy felvonóval is elérhető. Utóbbira ugyancsak érvényes a Salzburg-kártya, ám a hosszú sorral itt is számolni kell. A Várhegyen, több mint 500 méteres magasságban álló erőd Európa legnagyobbjai közé tartozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hosszú ideig érsekségi tulajdonban levő vár nemcsak története miatt érdekes nevezetesség, de az innen nyíló kilátás is káprázatos. Mind a városra, mind a tartományra csodás panoráma tárul innen a turisták elé, sőt, nyugat felé egészen Bajorországig ellátni.

Külön érdemes útba ejteni a hellbrunni kastélyt is, mely a város külső, déli kerületében található. Amellett, hogy a kastély épülete csodaszép, a kert igazán különleges itt, mely trükkös szökőkútjairól, vízijátékairól vált híressé. A kerti séta során a reneszánsz szökőkutak mellett a fel-felbukkanó vízsugarak a legváratlanabb helyeken és időben találják el az óvatlan kirándulókat: alulról, bokrokból, de akár a padokon ülve is érkezhet a meglepetés.

Koncertek Salzburgban

A komolyzenei koncertek kedvelőinek a három koncertterem, a Großes Festspielhaus, a Haus für Mozart és a Felsenreitschule meglátogatása kihagyhatatlan program.

A káprázatosan szép komplexum év közben rendezett koncertjei mellett a Salzburger Festspiele, azaz a Salzburgi Ünnepi Játékok idején is évről évre rengeteg látogatót vonz. Az ünnepségen nagyszabású Mozart-operákat hallgathat meg a nagyérdemű, jövőre már századik alkalommal. A legnagyobb dobás minden évben a Jedermann című előadás, mely jó időben a Dóm téren, rossz idő esetén pedig a Großes Festspielhausban tekinthető meg, így a jegyek csak korlátozott számban érhetők el.

Osztrák gasztronómiai kincsek

Salzburg gasztronómiai érdekességeibe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A város legfontosabb édessége a Salzburger Nockerl, azaz salzburgi galuska, a látványos süticsoda, mely lekváros alapon tömény, cukros tojáshabból áll, és alakja Salzburg hegyeit szimbolizálja.

Mivel ezt a desszertet idő elkészíteni, érdemes az étteremben már az első rendeléskor kikérni, így biztosan nem kell kihagyni az édes hegycsúcsokat a menüsorból. Ahogy a Bécsben híressé vált Sacher-tortát sem, melyre a város szintén salzburgi eredetű süteményként tekint.

Noha minden szupermarketben lehet kapni Mozart-golyókat, az eredetit máig a Fürst család készíti, melyet a Fürst kávézóban, avagy a Cafe Konditorei Fürstben lehet kapni az óvárosban, valamint még három apró boltban, de csakis Salzburgban. A több mint 130 éves múltra visszatekintő családi vállalkozásban évente 3 millió golyócskát készítenek kézzel.

Jelentős még a sörkultúra is az osztrák tartományi székhelyen, több étteremnek saját söre van, de akár a Mülln-kolostorban, az Ágoston-rendi szerzetesek sörfőzdéjében is megkóstolhatjátok az Augustiner Bräut, vagy ellátogathattok a Stiegl Goldbräu gyárába is.

A hagyományos ízek iránt érdeklődők a Sternbräu vagy a Zum Zirkelwirt étteremben találják meg számításaikat, aki pedig a kilátást szeretné élvezni az ételek elfogyasztása közben, az M32 éttermet is választhatja, ahol jó időben a teraszra ülve egész Salzburg belátható.

Salzburg könnyen bejárható, kellemes hangulatú város, melyet egyre inkább fedeznek fel maguknak a szép látványra, zöld ligetes sétákra és kulturális kincsekre vágyó turisták. Néhány napot mindenképp érdemes eltölteni ezen a gyönyörű helyen, ahova garantáltan visszahúz a szív. 

Az utazás az Österreich Werbung jóvoltából valósult meg.

(Képek: Bata Viktória.)

Ezt is szeretjük