Rudabánya meseszép tavát egyszer látni kell – Gyönyörű táj öleli körbe

Türkizkék színével elragadó látványt nyújt a meredek sziklafalakkal határolt tó.

rudabánya nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Északkelet-Magyarországon, Rudabánya, Felsőtelekes, Alsótelekes és Szuhogy települések metszetében található a rudabányai bányató türkizkék állóvize, mely látnivalók tárházát rejti.

A kristálytiszta vizű tó meredek sziklafalak között húzódik meg. Az ezerarcú, különös tájkép még rendezőket is megihletett.

Inspiráló környezet

Rudabányát sokan aposztrofálták népszerű filmezési helyszínként, hiszen a megfelelő beállításokkal akár trópusi paradicsommá is könnyen átalakítható lenne. A  változatos táji adottságok miatt nem meglepő, ha előszeretettel választják forgatási helyszínként a vidéket, erre ékes bizonyítékul szolgálnak magyar filmesek alkotásai. A 2016-os Szürke senkik című világháborús film jeleneteit is a tó körül vették fel.

Részlet a Szürke senkik című filmből.
Részlet a Szürke senkik című filmből.
Fotó: Film Positive Productions / Youtube

Ezen kívül a Gyémántpiramis című, 1985-ös magyar sci-fi egyes részeit is ezen a helyszínen forgatták.

A rudabányai bányató keletkezése

A Rudabányai-hegységben már a középkorban is bányásztak, a kezdeti időszakban ezüstöt és termésrezet, később vasércet. A kiásott bánya hossza 6 kilométer, és több száz méter széles, az évek alatt legalább 50 millió tonna vasércet termeltek ki. A több mint száz éven át működő, 1880 és 1986 közötti nyitott tetejű bánya bezárt, amikor a vaskohászat gazdaságtalanná vált.

49611 d05b44e72b22217625f2b5989e7c886c xl
Fotó: eszpee / indafoto CC BY-NC-ND 2.5 HU

A felhagyott bányánál, ahogy feltöltötte a víz, két kisebb tó jött létre. A tavak az Andrássy II. és a Vilmos névvel ellátott bányarészek csatlakozásánál keletkeztek, majd ahogy emelkedett a vízszint, úgy egyesült a két tó egyetlen, csodaszép állóvízzé. Az eddigi mérések alapján a bányató 300 méter hosszú, átlagos szélessége 80 méter. Legmélyebb pontja eléri a 60 métert, emiatt Magyarország legmélyebb tavaként tartják számon.

Tilos fürdeni

A kristálytiszta vizű tóban egyáltalán nem szabad megfürdeni. Nem véletlen, hiszen a tónak extrém alacsony hőmérséklete van, és hirtelen mélyülő partja - nem beszélve a veszélyes sziklákról, amik a víz alatt rejtőznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A bányatavakban egyébként is veszélyes fürdeni, de nem mindegyikben tilos. Rudabányán a tiltás ellenére előfordulnak fürdőzök, azonban életveszélyes megszegni a tiltást, és büntetés is vár arra, akit rajtakapnak.

Aktivitási lehetőségek a tó körül

A külszíni fejtéseknek, bányamunkálatoknak köszönhetően a tó közelében találtak egy ősmajomcsontvázat is, a 6-10 millió éves Rudapithecus hungaricus maradványait. A bányató közelében lévő területet el is nevezték Majomszigetnek. Hatalmas felfedezésnek számított az 1960-as években, hiszen vélhetően ez a faj volt az ember és az emberszabású majmok közvetlen közös őse.

A régészeti feltárások emlékein kívül több tanösvény is kanyarog a bányató melletti parkban, az egyik megkerüli a vizet. Séta közben az ásványok gyűjtése mellett a kilátópontokkal tűzdelt úton még csodálatos panorámában is lehet gyönyörködni. Rudabánya és Alsótelekes egyaránt biztosítanak parkolási lehetőséget, ahonnan aprócska utak vezetnek a mély tóhoz.

rudabáyaadda
Fotó: yorkfoto / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy privát tulajdonban áll, bárki számára látogatható az előzetesen a rudabányai Bányászattörténeti Múzeumban igényelt látogatási papír segítségével. Ezzel az engedéllyel a kiépített magánúton kényelmesen, akár végig kocsival is el lehet jutni a tó közelébe. Legszebb pompájában ősszel és tavasszal mutatkozik meg, de télen és nyáron is érdemes meglátogatni.

Mintha lándzsákat szúrtak volna a világ legkülönösebb állóvizébe

Vagy legalábbis úgy tűnik, mintha fejjel lefelé nőnének a fák Kazahsztán leghíresebb tavában, a Kaindy-tóban. Képeken az egyik legfurcsább tó, ami elképesztő természeti csoda.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük