Kilyukadt a föld Horvátországban: képeken a megdöbbentő Red Lake
A horvátországi Red Lake meglátogatása különleges élmény.

voros to
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Horvátország nemcsak gyönyörű tengerpartokat, de izgalmas természeti csodákat is a magáénak tudhat, közöttük a Red Lake, vagyis Vörös-tó nevű víznyelőt, mely biológus kutatók szerint - vízrajzi kapcsolatainak hála - még a romániai Gyilkos-tóval is összeköttetésben áll, ami egészen egyedülállónak számít.

A híres-hírhedt Red Lake: sok turista nézi meg a félelmetes mélységű tavat

Nézd meg az óriási, kútszerű turistalátványosságot, és fedezd fel a környék más szépségeit is!

A világ harmadik legnagyobb víznyelője

A Red Lake - horvát nevén Creveno Jezero - egy körülbelül 281 méter mélységű tó a horvátországi Imotski közelében.

A tó sajátos geomorfológiai jelenségnek számít: viszonylag szabályos alakú vízfelületről van szó, amely alatt egy ötszáz méter mély kürtő tátong, és minden oldalról falak veszik körül.

Szinte olyan, mintha egy óriás lábnyoma lenne, hiszen annyira meredek és mély, hogy gyalogszerrel meg sem közelíthető, nem véletlenül birtokolja a világ harmadik legnagyobb víznyelője címet.

A Red Lake nevét a környező sziklákról kapta, amelyeket a vas-oxid színez vörösesbarnára. Keletkezését valószínűleg egy nagy barlang beomlásának köszönheti, ahogyan a szomszédos Blue Lake is.

Előbbi vízállása az éves csapadékmennyiségtől függően akár 70 méteres szintkülönbséget is produkálhat, de sajnos a strandolók számára használhatatlan, nem úgy, mint a Blue Lake, ami, ha a vízszintje megfelelő, a fürdőző turisták nagy kedvence.

Egy másik szépség: Blue Lake

A Kék-tó közvetlenül a Red Lake szomszédságában terül el. Igazi turistacsalogató, hiszen azúrkék vize fürdésre is alkalmas, legalábbis az volt néhány évvel ezelőttig.

Red Laket szokták Gyilkos-tóként is emlegetni, meredek sziklái és mély vize miatt
A Blue Lake is csodaszép

Sajnos jelenleg a vízszint 50 és 70 centiméter között mozog, ha ez így folytatódik, a tó hamarosan kiszárad. Egyesek tudni vélik, hogy ha ez bekövetkezik, akkor a mederben egyfajta élményparkot kívánnak létrehozni, kicsit Harry Potterre, kicsit pedig A Gyűrűk Urára utaló stílusban.

2013 legkedveltebb nyaralóhelyei

Egyre több magyar választja Horvátországot nyaralása célpontjául, viszont nem ez az egyetlen népszerű hely. Nézd meg a videót!

Nézd meg Imotskit is!

Imotski egy egészen apró település, nem messze a horvát határtól. A város lakossága kicsivel több négyezer főnél, részben a vidékies bájnak, részben pedig kellemes, enyhe klímájának köszönheti, hogy kedvelt turistacélpont.

Bár elsődleges látványosságai között a Red Lake és a Blue Lake szerepel, múltidéző hangulata miatt tökéletes pihenőhely a relaxálni vágyóknak. Ugyanakkor a település nem fekszik messze Splittől, így, ha a nyugalmat nyüzsgésre cserélnéd, bármikor meglátogathatod a nagyvárost.

Fotók: centraldalmatiatouristboard.blogspot.com;  tatadejmalsdhhavirov.estranky.cz.

Ezt is szeretjük