Málta ismeretlen arca: a pompázatos kis sziget legérdekesebb látnivalói

Az azúrkék tengeren és a középkori lovagok történetén túl is sok titkot rejt az aprócska sziget, Málta.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Földközi-tenger szívében, Szicília és Afrika partjai között elhelyezkedő, kisebb-nagyobb szigetekből álló ország területe mindössze 315 négyzetkilométer, vagyis majdnem kétszer elférne az 525 négyzetkilométernyi Budapesten.

Málta fővárosa, Valletta egyik öblének panorámája

Apró mérete ellenére Málta a turisták és nyaralók Mekkája, hiszen minden négyzetkilométerre jut legalább egy templom és több tucat jelentős régészeti lelet, a helyiek vendégszeretete minden elvárást túlszárnyal, az egymást érő éjszakai bárok, az áprilistól novemberig tartó állandó napsütés, valamint a szigeteket körülölelő kristálytiszta tenger garancia a felejthetetlen nyaralásra.

Málta, a napsárga sziget

A mészkőre épült Málta hat szigetéből mindössze három lakott, a legnagyobb szintén Málta névre hallgat, a másik kettő pedig a kisebb Gozo és a legkisebb Comino.

A szigetek vidám, sárga színben pompáznak, hiszen a házak, templomok, várak építőköveit az itt nagy mennyiségben megtalálható mészkő adja. Ezeket még puha állapotukban kifejtik, majd formázzák, a levegővel érintkezve azonban sziklakeménységűre szilárdulnak, és ragyogó, napsárga színt kapnak.

A harmincezer lelket számláló Gozón jellemzően falusi gazdálkodást folytatnak a helyiek, Comino lakosainak száma pedig mindössze három fő, azonban ők is a legnagyobb szeretettel várják az ide tévedő, kíváncsi turistákat.

A nagyjából négyszázezer máltai a mai napig erősen kötődik a katolikus valláshoz, a templomokon kívül a saját házaikat, a tereket, utcákat is szívesen díszítik a keresztény hit alakjaival, lényegében bárhová tekintünk, mindenhol szembeköszön egy-egy Jézus- vagy Szűz Mária-szobor.

Marsaxlokk utcáján is Szűz Mária vigyáz a ház lakóira

A helyiek kiválóan beszélik a máltai mellett az angol nyelvet is, külsejükre, öltözködésükre és nyelvezetükre leginkább az arab és olasz hatás keveredése jellemző.

A kultúrák olvasztótégelye

Nem csoda, hogy a szigetek pompázatos és rendkívül jó állapotú régészeti leleteit évente egymillió turista keresi fel, hiszen itt valóban kézzel fogható a történelem. A legrégebbi emberi nyomok Gozón több mint hétezer évesek, az il-Mixta-barlangban számtalan edényre, cseréptöredékre, termékenységi szoborra bukkantak. Az őskori emberek valószínűleg Dél-Szicíliából csónakokkal érkeztek a szigetre, majd leszármazottaik közel hatezer évvel ezelőtt gigantikus méretű, szépen kivitelezett templomokat építettek, melyek közül jó néhány a mai napig látogatható. A templomépítők ezer éven keresztül szebbnél szebb épületeket emeltek, majd hirtelen eltűntek Máltáról, írásos emlékek híján azonban semmilyen támpontot nem találtak a régészek, hogy mi történhetett velük.

Tipikus máltai homlokzat Vallettában
Egy újkőkorszaki megalitikus templom oltára
A gozoi Azúr Ablak

Máltát - fantasztikus tengeri elhelyezkedése miatt - szinte minden hódító nép magának akarta, így nem kerülhette el a föníciai, római, vandál, majd később az arab uralmat sem. Az 1100-as évektől kezdve elindult a kereszténység végleges térhódítása a szigeten, azonban ez nem jelentett egyet a békés, nyugodt élettel, hiszen az elmúlt évezredben is számtalan csata színhelye volt Málta.

Napóleon például 1798-ban egy cseles haditrükkel foglalta el a szigetet. A hadiflottáját irányító hadvezér azt kérte a máltai lovagoktól, engedjék be a szűk öbölbe, csupán vizet szeretne felvenni katonái részére, és szavát adta, hogy nem esik bántódásuk a máltaiaknak. A lovagrend eleget tett a kérésnek, az ágyúkat nem engedték tüzelőállásba, ami a vesztüket okozta, hiszen Napóleon a behajózás után azonnal leigázta a helyi lakosokat. A franciák irányítása csupán három évig tartott, majd néhány év függetlenség után, 1814-től brit koronagyarmattá vált az ország, egészen 1964-ig, amikor végre kimondták Málta autonómiáját.

A világ legrégebbi temploma

Málta kisebbik szigetére, Gozóra mindössze 20 perces hajóúttal juthatunk el a fővárosból, Vallettából. Gozo nyugati részén, Xagħra község határában fekszik a közel hatezer éves, két őskori templomból álló együttes, ami több szempontból is egyedülálló a világon.

A templom egyik félkör alakú kápolnája az oltárral
A lyukak valószínűleg hatalmas ajtókat tartottak

Hihetetlen tudásról árulkodnak a művészien kialakított templomok ovális termei, a folyosók változatossága, a gigászi és egyben kifinomult építmény, melyhez hasonlóról sem tudnak a tudósok. A hatalmas építőkövekből álló, gyönyörűen kivitelezett vallási és közösségi hely romjai máig őrzik az óriási kőtömbökből kifaragott oltárokat, de megnézheted az egykori építők technikáit is, hiszen a tíz kilométerről szállított, több méteres, súlyos tonnákat nyomó építőkockák mozgatásához használt kőgörgőkből jó néhány még mindig a templom falai előtt pihen.

Érdemes elidőzni itt egy-két órát, hiszen az egyiptomi piramisok és Stonehenge előtt legalább ezer évvel emelt templom falait, a kőbe fúrt lyukasztásokat, faragott díszítéseket nyugodtan megérintheted, sőt, a templom előtt kialakított őskori kőpad is arra csábít, hogy elképzeld, milyen lehetett hat évezreddel ezelőtt itt üldögélve gyönyörködni a panorámában.

Kihagyhatatlan látnivalók Máltán

Ha szívesen belesnél egy valódi márki életébe, kíváncsi vagy a máltai lovagok palotájára, a legfontosabb történelmi érdekességekre, a kedvelt öblökre és a helyiek hétköznapjaira, nézd meg képes beszámolónkat az ország legérdekesebb látnivalóiról!

20 meglepő érdekesség Máltáról, amiről talán nem is hallottál

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elnyúló beach helyett kényelmes városi strandok

Aki a görög vagy horvát tengerpartokhoz szokott, az Máltán igencsak csodálkozni fog. Itt ugyanis nincsenek hosszú, homokos vagy köves partszakaszok. Apró öblök és kikötők sorakoznak egymás mellett Vallettában, a strand a városi forgatag része, hiszen az utcáról csupán három lépcsőfok vezet le a homokos, nyugágyakkal, bárokkal felszerelt partig. A víz kristálytisztaságának köszönhető, hogy az azúr minden árnyalatát felvonultatja a tenger, nemcsak a strandolók, de a kezdő búvárok nagy örömére is. A búvárkodás itt nem a színes halakról, sokkal inkább a káprázatos, tenger alatti képződményekről, a II. világháborúban elsüllyedt tengeralattjárók, vadászrepülők és hadihajók természetes közegben megőrzött felfedezéséről szól.

Minden kényelemmel ellátott városi strand Vallettában

A romantika kedvelőinek tengernyi öböl kínálja magát Máltán, de ha igazi egyedüllétre vágysz, mindenképpen látogass el Gozóra, itt ugyanis érintetlen öblök, katonás rendbe állított sópárlók és a természet faragta furcsa sziklák várnak.

Árak és szórakozás

Nem véletlen, hogy napközben, a városokat és a vidéki életet felfedezve szinte csak családokkal és idősebb párokkal találkozhatsz, addig este héttől mindenhol beindul az élet, és felbukkannak a csinosan felöltözött, szórakozni vágyó turisták. A lányok nőies, szűk ruhákban, tökéletes sminkben, a férfiak ingben és farmerban járják az éjszakai életet. Egymást érik a diszkók, a karaoke- és éjszakai bárok, de a több emeletes szórakozóhelyeken is fürtökben lógnak a fiatalok. Ismerkedhetsz utcán, diszkóban, kávézóban, mindenki kíváncsi mindenkire, és itt az sem meglepő, hogy az emberek ismeretlenül is szívesen szóba elegyednek egymással.

Naplemente Vallettában az Intercontinental medencés tetőteraszáról

Az árak rendkívül változatosak, de egy üveg víz jellemzően 1,50 euró a teraszokon, bárokban, egy finomabb üveg bor 5 eurónál kezdődik, egy klasszikus máltai halas vacsora 20 eurót kóstál a fővárosban. A szállásárak között is nagy a különbség, például egy egyszerűbb apartmanban 20 euróért bérelhetsz szobát egy napra, míg a pompázatos luxust kínáló Intercontinentalban 180 euró egy szoba egy éjszakára, félpanzióval.

Ha helyi szállásokat keresel, részletesebben olvasnál Máltáról, a szokásokról, árakról, szervezett túrákról, vagy egyéb információkra vagy kíváncsi, nézz körül a Visitmalta magyar nyelvű honlapján, ahol minden fontos tudnivalót megtalálsz!

Hogyan utazhatsz Máltára?

A nyaralók és a hétvégén napozni vágyók először utazhatnak Budapest és Málta között igazán alacsony árakon, hála a Wizz Air kiváló szolgáltatásának és közvetlen járatainak. A viteldíjak 7990 forintnál kezdődnek, a foglalás a wizzair.com oldalon keresztül lehetséges. A járatok hétfőn és pénteken indulnak Budapestről 6.45-kor. A visszaútra is ezeken a napokon van lehetőség. Máltáról 9.30-kor szállnak fel a Budapestre tartó gépek. A pénteki indulásnak és a hétfő délelőtti hazaérkezésnek köszönhetően a szigetet felfedezni vágyóknak egy varázslatos hosszú hétvégére is lehetősége nyílik.

Ez a máltai férfi éppen szórólapot osztogat az esti Napóleon-invázióra

A máltaiak kifejezetten nyitott, barátságos emberek, akik nagyon ügyelnek arra, hogy a hozzájuk utazó turisták biztonságban, csodaszép élményekkel feltöltődve térjenek haza, hogy nemsokára ismét visszalátogassanak a szépséges szigetre, Máltára.

Ezt is szeretjük