Rengetegen kíváncsiak Hitler nyaralóhelyére: te meglátogatnád?
Az egykori diktátor nyaralóhelye ma kedvelt hely a turisták körében. Tervezik a bővítését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hallottál már a Kehlsteinhausról, vagyis a Sasfészekről? Adolf Hitler egykori diktátor németországi nyaralóját minden évben rengeteg turista keresi fel.

A Bajorország tartományban, a Berchtesgadeni Alpok vidékén elhelyezkedő nyaralóépület 1938 és 1945 között a diktátor kedvenc tartózkodási helye volt.

Születésnapi ajándék

A nyaralót Hitler 50. születésnapjára kapta Martin Bormanntól, a Nemzetszocialista Német Munkáspárt vezérétől. A nyaraló hadászati célból épült épp ide, ugyanis az akkoriban barátként számon tartott Ausztria, Magyarország és Olaszország közelsége lehetőséget biztosított Hitlernek, hogy elmeneküljön egy esetleges támadás fennállásakor.

Az épületet és környékét 1945-ben komoly bombatámadás érte, mert szövetséges hírszerzők úgy vélték, Hitler itt rejtőzködik - mindeközben a diktátor a berlini Führerbunkerben tartózkodott Goebbelsszel, a nemzetszocialista Németország propagandaminiszterével.

A nyaraló és az oda vezető utak ekkor nagy mértékben károsodtak, a 2000-es évek elején azonban mintegy 50 millió euróból felújították a létesítményt - 2005-ben adták át mostani minőségében.

150 millió euróba került

A nyaraló, melynek helyén egykor egy gazdag kereskedő háza állt, 1834 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, de nem pontosan a hegycsúcson, hanem valamivel lejjebb. A csúcshoz, melyen egyébként egy kereszt áll, gyalog is fel lehet sétálni.

Az építkezés kezdetekor szerpentines utakat és alagútrendszert is kiépítettek, utóbbiban a Hitler körébe tartozók számára biztonságos, bunker funkciójú lakásokat hoztak létre. A létesítmény felépítésének összköltsége körülbelül 150 millió euró volt.

A Sasfészek napjainkban

Ma a nyaraló kiemelt turisztikai célponttá vált, egy világszerte híres szállodalánc költözött ide, mely a golfpályától a wellnessen át számos luxusszolgáltatással várja a látogatókat. Az épületben ugyanakkor működik egy állandó kiállítás is, mely a Sasfészek eredeti rendeltetéséről, történelmi vonatkozásáról ad tájékoztatást.

A Sasfészek jelenleg újabb munkálatok előtt áll, 2015-től ugyanis megkezdik kibővítését, melynek során 2500 négyzetméterre emelik a most ezer négyzetméteres létesítmény alapterületét. A várhatóan 2018-ra elkészülő bővítésnek köszönhetően a kiállítás is gazdagodik, a diktátorról, a Sasfészek történetéről, illetve a náci rezsimről részletesebb és komolyabb anyagot tesznek majd közzé.

Cipők a Duna-parton

Ha történelmi helyeket keresel a korszakra vonatkozóan, de inkább Budapesten, a Cipők a Duna-parton című megrázó alkotást nem szabad kihagynod. Nézd meg az erről szóló videót!

A Sasfészek autóval nem, csak a félóránként oda induló buszjárattal közelíthető meg, melyről egy alagúthoz érve át kell szállni a liftre, mely körülbelül egy perc alatt juttatja fel a turistákat az épülethez. Emellett az egykori nyaralóhoz gyalog is fel lehet sétálni, bár az út meglehetősen hosszú, mintegy két, két és fél óra.

Kép: www.berchtesgadener-land.com.

Ezt is szeretjük