Egy nő, aki szembeszegült Hitlerrel: 110 éve született Marlene Dietrich
Nem terem minden bokorban olyan nő, aki nemet mer mondani Hitler kérésére.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés olyan ember volt a világon, aki Hitler kérésére nemet mondott volna. Ha valaki mégis ilyet tett, annak számolnia kellett a következménnyel, hogy nem sokáig maradhatott életben. Marlene Dietrich a kivételek egyike: visszautasította a náci hadvezért anélkül, hogy bántódása esett volna. 91 éves korában hunyt el.

Különleges vonásai világhírűek voltak
Felvette az amerikai állampolgárságot

Hegedűművészből világhírű színésznő

Marlene Dietrich 1901. december 27-én látta meg a napvilágot Berlinben. A közismert színész- és énekesnő hegedűművésznek készült, szigorú neveltetése miatt hegedűn és zongorán is tökéletesen játszott. A weimari Zeneművészeti Főiskolára járt, de sajnos kettétörte ígéretes karrierjét, hogy ínhüvelygyulladással küzdött.

Marlene ezt követően állt színésznőnek. Kisebb, névtelen szerepekkel kezdett, így ismerte meg első férjét, Rudolf Siebert is, akitől megszületett lánya, Maria. Dietrich már 29 éves volt, amikor megtalálta mind a hazai, mind a nemzetközi siker. Innentől kezdve pedig nem volt megállás, számos kitűnő filmben szerepelt, 1931-ben még Oscar-díjra is jelölték a Marokkóban nyújtott alakításáért. A házassága azonban nem alakult túl fényesen. Marlene biszexuális volt, szeretői között tudhatta Ona Munson színésznőt, a Kennedy-fivéreket, Frank Sinatrát, Ernest Hemingwayt, sőt, még G.B. Shaw-t is.

Hitler nem parancsolt neki

1936-ban Joseph Göbbels Hitler utasítására hazahívta a színésznőt, hogy az Németországban forgasson. Remek szerepeket és nagyon sok pénzt kínáltak neki, sőt, még a forgatókönyv kialakításába és a munkatársak kiválasztásába is lett volna beleszólása. Azonban Dietrich egyértelműen visszautasította Hitler ajánlatát, mondván, hogy neki egy náci ország nem a hazája, így nem is hajlandó visszatérni.

Természetes volt, hogy emiatt rengeteg ellenséget szerzett, ugyanakkor legalább ennyi elismerést is kapott, amiért volt mersze visszautasítani a rettegett német vezetőt. Sőt, ezt követően saját maga segítette az emigránsokat, mi több, amikor a háború kitört, az életét kockáztatva járta a frontvonalakat, hogy a katonákat szórakoztassa. A háború végével ő maga is a sereggel tartott a leigázott Németországba, ahol újra láthatta édesanyját és nővérét. Érdemeire való tekintettel 1947-ben az amerikai vezetés neki adományozta az amerikai civil díjak legrangosabbját, a Szabadság medálját.

Ernest Hemingway is a szeretője volt
Alfred Hitchcockkal is forgatott

Önkezével vetett véget életének?

Az ezt követő években Marlene kizárólag énekesnői ambícióira koncentrált, utolsó nagyobb lélegzetvételű filmjét, az Ítélet Nürnbergben címűt 1961-ben forgatta. Ekkoriban és élete későbbi részében is alkoholproblémákkal küzdött, majd egy combnyaktörést követően tolókocsiba kényszerült. 1979-ben a kerekesszékben ülve szerepelt legutolsó filmjében, ezt követően teljesen visszavonult.

1992-ben Párizsban halt meg, a halottkémi és a hivatalos verzió szerint szív- és veseelégtelenségben. Azonban Norma Bosquet, aki a színésznő egyik legjobb barátnője és titkárnője is volt, úgy gondolta, hogy altató-túladagolás okozta Dietrich halálát. A színésznőt korábbi kérésére Berlinben temették el.

Képek: en.wikipedia.org, Marlene Dietrich szócikk, ellenjurik.wordpress.com, silverscreenoasis.com,todaystie.tumblr.com

Mit gondolsz Marlene Dietrich kalandos életéről?

Ezt is szeretjük