Politikusok ezreit menekítették volna ide - Föld alatti városokat építettek nekik
Elsősorban a vezetőket és az elitet védték volna a komplexumok.

burlington bunker
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elit réteg, melynek kiemelt részét képezik a dúsgazdagok vagy a politikusok, nem csupán a magasabb fizetés, a luxusautó, a nagy ház és a fényűző nyaralások kiváltságát, de sokszor a túlélést is magukénak tudhatták - és tudhatják ma is.

A Burlington-bunker

Nem egy olyan hely van a világon, ahol a vezető réteg számára - helyenként a lakosság bizonyos rétege számára is - életmentő lehetőségként hoztak létre föld alatti komplexumokat, ahol a katasztrófákat jó eséllyel túlélhették volna. A következő három ilyen bunker is ilyen.

A Burlington-bunker

Az angliai Corsham városa alatt található óriási komplexumot a brit kormány építtette az 1950-es években, egy esetleges atomtámadás esetére. A legfontosabb kormányzati emberek közül négyezernek nyújtott volna lehetőséget a bunker három havi túlélésre, de a víz- és energiaellátási rendszernek köszönhetően elképzelhető lett volna hosszabb ott-tartózkodás is.

A Burlington-bunker berendezése, felszerelése tipikusan a hasonló létesítményekre jellemző. Föld alatti erőmű, kommunikációs felszerelés és Anglia második legnagyobb telefonközpontja állt volna rendelkezésére az ide menekülőknek.

A Burlington-bunkert soha nem használták, és remélhetőleg már nem is fogják. A projekt 2004-ig volt szigorúan bizalmas, ekkor feloldották a titkosítást. Több ötlet is született hasznosítására, az eredeti állapotban való meghagyástól a night clubon és borpincén át az ötvenes éveket bemutató témaparkig. Bár civilek még nem nézhetik meg, a jövőben valamilyen formában valószínűleg látogatható lesz. Kattints ide, és nézz meg még több képet a bunkerről!

A Greenbrier-bunker

Az amerikai Greenbrier-bunker sajátossága, hogy nem egy kietlen tájon, valamiféle hegy gyomrába rejtve építették fel, hanem egy luxusszálloda alatt foglal helyet. Építését 1958-ban kezdték meg, egyfajta feltételként, melyet az akkori politikai vezetés a szállodaépítés engedélyezéséért cserébe kért. Még fedőneve is volt a projektnek: Görög sziget.

A White Sulphur Springs városa mellett található komplexum 53 szobát, 18, összesen 60 fős hálótermet, óriási konyhát, egy kisebb kórházi részleget, szórakozási lehetőségeket és akkoriban a legkorszerűbb adó-vevő felszerelést is magában foglalta.

A Greenbrier-bunker

A luxusszálloda egyébként a washingtoni elit kedvelt pihenőhelye volt akkoriban. Egy esetleges atomtámadás esetén a szenátor, a kongresszus és más politikában mozgó személyek a megszokott luxuskörnyezetből csupán néhány emelettel kerültek volna lejjebb. A Greenbrierbe bárki ellátogathat, a helyszínen csoportos bunkertúrákat szerveznek.

Föld alatti hely Magyarországon

A budapesti Sziklakórház a hidegháborús korszak jelentős történelmi emléke, melyre a külföldiek közül is sokan kíváncsiak. Nézd meg videón!

A Cheyenne-hegyi komplexum

Az Amerikai Egyesült Államokban, Colorado délnyugati részén található, Cheyenne-hegyi bázis 1964-re épült fel, feladata pedig az volt, hogy adatokat gyűjtsön a világ műholdjairól és a radaroktól, valamint főhadiszállása volt az USA legtitkosabb szervezetének, az Észak-Amerikai Légi és Űrvédelmi Parancsnokságnak, a NORAD-nak is.

A komplexum akkora mennyiségű építőanyagból épült fel, mint egy húszemeletes felhőkarcoló, azzal a különbséggel, hogy mindez nem a föld fölé, hanem alá került. Az építményben helyet kapott a funkcionális termek mellett sportolási lehetőség, kávézó, egészségügyi ellátásra alkalmas részleg, sőt, még egy börtön is.

A Cheyenne-hegyi bunker bejárata

A bunkerként is funkcionáló létesítmény 2006-2007 óta csupán készenléti üzemmódban működik, vagyis nem használják napi szinten, ugyanakkor készen áll, hogy vészhelyzet esetén bevessék. Bár egy időben a szélesebb közönség számára is látogathatóvá tették, a 2001. szeptember 11-i támadás óta erősen csökkentették a beengedhető látogatók számát. A komplexum ettől eltekintve azonban előzetes bejelentkezéssel látogatható, és az üzemeltetők nem győzik hangsúlyozni, hogy örülnek az érdeklődőknek. Ha többet akarsz tudni a bunkerről, kattints ide, és olvasd el korábbi cikkünket!

Képek: bradandchristenredd.blogspot.hu; adeadendstreet.blogspot.hu; www.environmentalgraffiti.com.

Ezt is szeretjük