Csak néhány ezren menekülhetnek meg a világvégétől
Ennyien férnek el a titkos bázison
A Cheyenne-hegyi bázis a világ legbiztonságosabb helye.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Egyesült Államokban, Colorado délnyugati részén található Cheyenne-hegy, illetve az itt működő Cheyenne-hegy Igazgatóság és Légierő Támaszpont a világ legbiztonságosabb bunkerét tudhatja magáénak.

A bázis egy bejárata
Ilyen volt a bázis a Google Earth térképén
A Cheyenne-hegy
NORAD-központ

A hegy belsejébe épült bázis a hidegháború időszakában épült ki, azonban máig atombiztos védelmet nyújt, és egy esetleges jövőbeli katasztrófa kapcsán is sokak menedékéül szolgálhat.

A legtitkosabb bázis volt

A titkos bázis 1964-re épült fel, azonban az ötlet már 1956-1957 környékén felmerült, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió nem csupán az űrprogram, de az atomfegyverkezés terén is potenciális fenyegetést jelent.

A Cheyenne-hegyi bázis feladata volt, hogy adatokat gyűjtsön a világ műholdjairól, a radaroktól, valamint ezeket feldolgozza, emellett főhadiszállása volt az USA legtitkosabb szervezetének, az Észak-Amerikai Légi és Űrvédelmi Parancsnokságnak, vagyis a NORAD-nak.

Mindemellett a bunker Kanada és az Egyesült Államok összefogását szimbolizálta, a haditengerészet, a légierő, a hadsereg és a partiőrség szolgálatosai mellett a kanadai haderők is jelen voltak a bázison belül.

Bár mára számos részlege új helyre költözött, 2006-2007 óta úgynevezett warm stand by üzemmódban működik, vagyis nem használják intenzíven és napi szinten, de bármikor készen áll, hogy vészhelyzet esetén betöltse eredeti funkcióját.

Nincs ennél biztonságosabb hely

Az összeesküvés-elméletek - különösen a 2012-es évvel kapcsolatosak - szerint a bázist a stand by üzemmód épp arra teszi alkalmassá, hogy egy közelgő katasztrófa esetén menedéket nyújtson a lakosságnak, ugyanakkor a haderő számára is védekezési központot jelentsen.

A világ legszokatlanabb építményének számító bázis, mely hatszáz méterrel a hegy belsejében húzódik, a világ legbiztonságosabb helye. Amellett, hogy a gránithegy is védelmet nyújt neki, a kontinens középpontjában található, emellett földrengésmentes zónában helyezkedik el. Ugyanakkor egy esetleges földrengés sem tudna kárt tenni benne, mint ahogy akkor is folytatni lehetne itt a munkát, ha egy öt megatonnás nukleáris fegyver a bázistól néhány kilométerre robbanna fel.

Kapu a hegy gyomrába

A kamrák és alagutak sokaságából, valamint 15 különálló épületből álló bázis megóvja az ott tartózkodókat a biológiai és kémiai támadásoktól is, a bejövő levegőt például úgy szűrik, hogy abba radioaktív szennyeződés vagy bármilyen mérgező anyag semmiképp ne kerülhessen.

Nem véletlen, hogy a bázis a populáris kultúrában is számos alkalommal megjelenik, többször szerepelt meteorbecsapódással, illetve földönkívüli támadással kapcsolatos katasztrófafilmekben, emellett állandó helyszíne volt a Csillagkapu című sorozatnak is.

Sajnálatos módon egy közelgő katasztrófa esetén a bunker csak néhány ezer embernek nyújthatna menedéket. Azt azonban, hogy milyen lenne itt az élet, bárki megnézheti. Nem túl gyakran ugyan, de a bázison indítanak túrákat turisták számára is, melyekre azonban több hónappal előre kell jelentkezni.

Képek: www.environmentalgraffiti.com.

Félsz a világvégétől?

Ezt is szeretjük