4 mesebeli kis falu a Pilisben: festői hegyek között bújnak meg

Csodás falvak bújnak meg a Pilisben található hegyvonulatok között, az év bármely szakában elbűvölően néznek ki.

Pilisi falvak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Pilis hegyes-völgyes tájegységében olyan apró, hegyormokkal körbevett falvak lapulnak, ahonnan ezerféleképpen lehet körbebarangolni a környéket. Szurdokok, kristálytiszta vizű patakok és ősi barlangok regélnek a térségek történetéről.

A legtöbb helyet már az ősidők óta lakják, amit jól bizonyít, milyen változatos élővilág és az égvilágon mindenben bővelkedő táj veszi körbe őket. Nem véletlen, hogy mára már számtalan hosszabb-rövidebb túraútvonal hálózza be a területet.

Csobánka

A Pilis hegységben fekvő aprócska község megannyi szépséget rejt magában, már az odafelé vezető út is gyönyörű tájon kanyarog keresztül. A kis település egy medencében terül el, melyet a Hosszú-hegy, a Csobánkai-nyereg, a Kis-Kevély, a Csúcs-hegy és az Oszoly-csúcs keretez. A területen, speciális elhelyezkedéséből adódóan, szubalpin klíma uralkodik, harapni valóan friss levegővel.

Az Oszoly-csúcs Csobánkából nézve.
Az Oszoly-csúcs Csobánkából nézve.

A térség már az őskortól lakott, különböző régészeti feltárások során kelta-római korból származó leleteket találtak. A csillagtúrák tökéletes helyszíne, szebbnél szebb helyeket lehet bejárni innen. Ötféle tanösvényt is kialakítottak, amiken könnyed séta közben lehet megismerni a hely flóráját, faunáját. Több helyütt említik az Oszoly-csúcsra vezető, 4,3 kilométer hosszú körtúrát, aminek végpontja kilátóhegyként is ismert, és a magaslatról káprázatos panoráma nyílik a környékre.

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő zsákfaluja szintén egy hegyekkel szegélyezett medencében fekszik, igazán hangulatos, csendes település, ahol tényleg a természet szívében pihenhet meg az ember. Mindemellett a főváros közelében fekszik, akár tömegközlekedéssel vagy autóval is könnyedén megközelíthető. A térségben számtalan barlang bújik meg, amikben régészek szerint ősemberek laktak.

A Teve-szikla.
A Teve-szikla.

A térség egykor fontos bortermelő régiónak számított, amelynek tradícióját néhány helyi borászat ma is fenntartja, a pincék a falu szélén találhatók. Pár pincénél a látogatók az itt termelt borokat is megkóstolhatják. Az egyik leglátványosabb körtúra a kevély-hegyi kőfülkéktől indul, majd átvezet az Egri csillagok című film forgatására épített vár területén egészen a Teve-szikláig. A természetjárás során megannyi szépséget lehet végigpásztázni a hegyes-völgyes úton.

Pilisszentkereszt

Ezzel nem ért véget a Pilisben húzódó meseszép falvak sora, Pilisszentkereszt sem maradhat ki a felsorolásból. A térség táji adottságai egyszerűen lenyűgözőek, a település a Visegrádi-hegységet átszelő völgyben fekszik, a Pilis dolomittömbjén.

A Dera-szurdok.
A Dera-szurdok.

Változatos növény- és állatvilága a különleges, vulkanikus kialakulásnak köszönhetően jöhetett létre, mediterrán jellegű és a középhegységek világa találkozik ezen a helyen. Látványos szurdoktúra indul a faluból, mely a Dera-patak mentén halad, ami nem ritkán mesebeli fahidakon vezet át a pompás környezeten keresztül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pilisszentlászló

A Szentlászlói-medencében fekszik Pilisszentlászló hegyormokkal körbevett települése, a vulkanikus térség feltehetően már a bronzkor óta lakott. Az Árpád-házi királyok előszeretettel jártak vadászni a területre, olyannyira népszerű volt az uralkodók körében, hogy III. Béla vadászlakát a falu fölötti dombra építették, amit később szerzeteseknek adományoztak.

A Spartacus-ösvény.
A Spartacus-ösvény.

A Dunakanyar egyik leglátványosabb túraösvényként emlegetett Spartacus-ösvény is a településről indul, és egészen Visegrádig tart, de aki nem akar olyan messze sétálni a vadregényes, szűk útvonalon, akár az Apát-kúti völgybe vezető körtúra során is érintheti egy részét. A szemet gyönyörködtető barangolás utolsó szakasza egy patak mellett halad, ami végül Pilisszentlászlóba torkollik.

8 gyönyörű, icipici falu az országban

Bár a lakosságuk fogyatkozik, adottságaiknak köszönhetően valójában mesébe illenének, így a turizmusuk egyre nagyobb teret kaphat a jövőben: a gyönyörű fekvés és a túraútvonalak közelsége vonzza a kirándulókat, a megpihenni vágyókat.

8 gyönyörű, icipici falu az országban: már csak maréknyian lakják őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Indafotó/Szabalaca67szalay3railwayssoliopabermann, borítókép forrása: Indafotó/Teteneverdle.)

Ezt is szeretjük