5 kirándulóhely Budapest közelében, ami ősszel még szebb - Egy napra is érdemes kiruccanni
A Pilis öt legszebb látnivalója téged is elcsábít egy kellemes őszi túrára.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú, forró nyarat felváltotta a kellemes ősz, a túrázások, kirándulások időszaka. Sokan kelnek ilyenkor útnak egy-egy hétvégén, hogy folytassák a tavasszal félbehagyott túraútvonalakat, és hogy felfedezzék a gyönyörű, őszbe boruló tájat. Októberben gyönyörű kirándulós időre lehet számítani, így érdemes túrabakancsot húzni, élvezni a friss levegőt és feltöltődni a természet lágy ölén.

A Budapest környéki túrák kihagyhatatlan célpontjai a pilisi hegyek-völgyek, hiszen könnyű őket megközelíteni, és számos izgalmas látnivalót tartogatnak a kirándulóknak, hiszen olyan természeti szépséggel büszkélkedhet, amivel máshol nem biztos, hogy találkozhatsz.

Legszebb látnivalók a Pilisben

A Duna jobb partján, Budapest és Esztergom között terül el a röghegység, amelynek legmagasabb csúcsa, a Pilis 756 méter. Bár ez nem mondható nagyon magasnak, de természeti szépsége miatt sokan felkeresik.

Dera-szurdok

A Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye a Dera-szurdok, ami igazi bakancslistás túracélpont: Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a meredek sziklák között kanyargó szurdok, amit kényelmesen, 30-40 perc alatt be lehet járni a jól jelzett kék jelzésen. Ha kibővítenéd a sétát nagyobb túrává, érdemes felsétálni Dobogókőre, ami körülbelül 60-70 percet vesz igénybe.

szalay3vers3
Fotó: Indafotó/szalay3vers3

A Dera-patak jelenti a Pilis és a Visegrádi-hegység egymás közti határát, ami Szentendrénél torkollik a Dunába. A völgyben néhol a Dera-patak kövein vagy apró fahidakon keresztül lehet haladni, ezért esős, csapadékos időben csak gyakorlott túrázóknak ajánlatos az útvonal. A patakvölgy látogatottságát növeli, hogy végigvezet rajta az Országos Kéktúra útvonala is.

 Vaskapu

A Pilis legmagasabb pontjától nem messze, a Pilisszentkeresztről északra vezető turistaútról jól kivehető a lyukas sziklaboltív, a Vaskapu, ahonnan csodás kilátás nyílik Dobogókőre. A diadalív egy valamikori hévizes barlang látványos maradványa: mivel a Pilis jól karsztosodó mészköve számos barlangot rejt, a víz szénsavtartalmával oldja a mészkövet, ezáltal réseket, járatokat, üregeket alakít ki benne, így hozta létre a sziklakaput. A Vaskapu-szurdokhoz és a Vaskapu-sziklához jelzett turista út nem vezet, ám a látvány elragadó.

vaskapu
Fotó: Indafotó/gemini

A Nagy-Kevély-hegy

A Nagy-Kevély 534 méteres sasbércére is sok túrázó kapaszkodik fel szívesen. Budapestről az Árpád hídról indulnak buszjáratok Pilisborosjenőre, innen lehet indulni a Kevélyek csúcsaira (Ezüst-Kevély, Nagy-Kevély, Kevély-nyereg), majd az "egri vár" romjait érintve a Teve-szikla mellett érhetsz vissza a faluba. Rövid, de az elején meredek kaptatóval, jól jelzett, többnyire széles, kényelmes turistautakon, több közepesen lejtős, sziklás szakaszon sétálhatsz. A Nagy-Kevély csúcsának pereméről fantasztikus kilátás tárul eléd, a Budai-hegység szinte összes, jellegzetes csúcsa beazonosítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ariadne-barlangrendszer

Az Ariande-barlangrendszer a harmadik leghosszabb és negyedik legnagyobb függőleges kiterjedésű, fokozottan védett barlangja, ami Klastrompuszta közelében, a Csévi-szirteken található. A hossza 17 300 méter, a függőleges kiterjedése 204 méter, 137 méter mély és 67 méter magas. Összesen hét bejárata van, de legismertebb és egyben leglátványosabb "kapui" a Leány- és Legény-barlang bejáratai: Pilisszentléleken a déli, tágasabb nyílás a Legény-barlangé, az északi, kisebb, a Legény-barlang bejáratától 56 méterre lévő bejárat a Leány-barlangé. Ide turistaút is vezet.

legeny-barlang-juhaszj-orszagalbum
Fotó: Országalbum/JUHASZJ

Pilisborosjenői vár

A pilisborosjenői várat több irányból is meg lehet közelíteni, legegyszerűbb a falun keresztül. A romvár az egri vár másolata, az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a völgyet a film egyik helyszínéül.

Gyönyörű magyar szurdokok és völgyek

Magyarország tündérszép természeti képződményei kiváló úti célok családi kirándulásokhoz, ugyanakkor akadnak közöttük földtani és természeti értékekben gazdag helyszínek is. Aki kalandos, látványos és kellően átmozgató túrára vágyik, annak érdemes felfedezni az alábbi vadregényes tájakat.

Borító-és ajánlókép: Országalbum/juhaszj

Ezt is szeretjük