Gyönyörű panoráma vár egy karnyújtásra a fővárostól - A Dunakanyar nem csak Visegrádról megkapó
A börzsönyi oldalról is minden évszakban gyönyörű a Dunakanyar.

hegyes-teto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nyugati pályaudvartól mindössze 45 percnyi utazással megközelíthető Nagymaros, ahonnan több turistaúton is érdemes bejárni a Börzsöny hegyeit. A vulkanikus hegység kevésbé zsúfolt, mint a Dunakanyar bal oldalán fekvő úti célok, így ideális helyet jelent a nyugodt kirándulások szerelmeseinek.

A környező hegyek között tekergőző tanösvények kicsiknek és nagyoknak is tökéletes lehetőséget nyújtanak a természet megismerésére: a kijelölt állomásokon nemcsak megpihenhetnek, de azt is megtudhatják, hogy a fák odvaiba hordott szelídgesztenye-halmok a pelék és a vörös mókusok egyértelmű nyomai, vagy azt, hogy a Fehér-hegy a mészköves szikláiról kapta a nevét.

Nagyobb kihívást keresőknek

Szintén Nagymarostól indul az Országos Kéktúra 17., Nógrádig tartó szakasza, a börzsönyi lankákat átszelő turistautat a vasút mellett a visegrádi komptól is megközelítheted. A szakasz a festői Kóspallagon halad át, ami jó adottságainak köszönhetően kedvelt turistacélponttá vált

A közvetlenül a Szent Mihály-hegy oldalában elhaladó turistaút egy erősebb kaptató után egy hangulatos kilátóba vezet, ahonnan gyönyörű panoráma terül a túrázók elé. 

A Julianus barátról elnevezett kilátó

A Hegyes-tetőn a Julianus barát-kilátó mellett egy apró pihenőhely várja néhány asztallal és paddal a fáradó természetjárókat. Ebben a kellemes környezetben új erőre kapva folytathatják útjukat Törökmező, majd Kóspallag felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha pedig csak egy rövidebb túrára van idő, a Hegyes-tető után egy kis kitérővel letérhetsz a Zebegény felé vezető útra. Ez a távolság három-négy óra alatt kényelmesen bejárható, és mégis mindenben részed lehet, amiben egy hosszabb szakaszon: erdők alatt vezető, védett utakon sétálhatsz, füves tisztásokon heveredhetsz le egy röpke pihenőre, a meredek hegyoldalak pedig a lábadat is kellőképpen átmozgatják. Megspékelve mindezt néhány lélegzetelállító kilátással.

A Börzsöny látnivalói

Minekutána a vidék jelentős része nemzeti parkok területén fekszik, a magasló hegycsúcsok, a csörgedező források, a kanyargó patakvölgyek és a nyüzsgő állatvilág megszokott látvány errefelé. Nem csoda hát, hogy évről évre egyre több turista kerekedik fel a Börzsöny felfedezéséért.

Kerékpárút Deszkáspusztán, a Börzsöny egyik paradicsomi világában.
Kerékpárút Deszkáspusztán, a Börzsöny egyik paradicsomi világában.

A Kemence-patak a Börzsöny leghosszabb folyama, mely mellékágaival csodaszép, túrázásra kiváló völgyeket váj a hegyekbe a Csóványos és az Ipoly közötti úton. Csóványos egyébként 938 méteres tengerszint feletti magasságával a Börzsöny legmagasabb pontja, melyet a már említett Országos Kéktúra útvonalán bárki meghódíthat.

(Képek: OrszágAlbum/juhaszj, I ndafotó/szabalaca67teteneverdle)

Ezt is szeretjük