4 csodálatos szépségű tó az Őrségben, amik mellett a kánikula is elviselhető: hűsítő vízzel, festői környezettel várnak
Kristálytiszta vizű tavak az Őrségben, amikben fürdeni is lehet.

Hegyhátszentjakab, Vadása-tó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország egyik legszebb része az Őrség vidéke. Rendkívül gazdag természeti kincsekben, valamint kulturális és szakrális látnivalókban is.

Bájos kis falvai, múltat idéző látnivalói, vadregényes erdei és zöld dombjai vonzzák a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Az Őrség egy történeti és néprajzi tájegység, amely nemzeti parki védettséget élvez. Nagyrészt Nyugat-Magyarországon, kisebb részt pedig a szlovéniai Muravidéken található. Neve onnan ered, hogy a környékre a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek, védve a nyugati kaput. Egyre kedveltebb célpont a vizei miatt is, amelyek többnyire a patakok felduzzasztásával létrehozott, mesterséges tavak, amikben fürdeni, horgászni és csónakázni is lehet. 

Hársas-tó

A Hársas-tó és környezete valóságos ékszerdoboz. A víz Máriaújfalu településrész szélén terül el, az 1980-as évek végén, a Hársas-patak felduzzasztásával jött létre. A cél az árvizek megszüntetése volt, a kész víztározót pedig a horgászok és a fürdőzők kedvelt helyének szánták, akik csakhamar ide is találtak. A kiépített strand a tó déli részénél található, a fürdés ingyenes, a parton büfék várják az éhes strandolókat. Mivel a völgy egy részét érintetlenül hagyták a munkálatok során, a fürdésre kijelölt helyen kívül nem ajánlott csobbanni. A tóparti sétány mellett kiépült Hársas-tó tanösvény körülbelül egy kilométer hosszú, a környék élővilágát és építészeti értékeit ismerteti meg a sétálókkal. 

Hársas-tó
Hársas-tó
Fotó: Indafotó/szalay3

Vadása-tó

Az Őrség leghíresebb, legkedveltebb tava a Vadása-tó. Hegyhátszentjakabhoz tartozik, és tulajdonképpen két részből áll, amelyek közül a délebben fekvőt használják strandként. A másik vadregényesebb, nincs kiépítve, elsősorban a horgászok kedvelt helye. A kristálytiszta vizet 12 forrás táplálja, a tó környezete festői. A strandolást érdemes összekötni Hegyhátszentjakab felfedezésével is, például a 13. században épített, Szent Jakabnak szentelt templom megtekintésével. A közelben, a szomszédos Szaknyérben még egy alpakafarm is található. A tó körül kirándulni is lehet, a Malomgát tanösvény a Magyarósdi-patak és a Vadása-tó élővilágát mutatja be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Borostyán-tó

Zalalövő nyugati határában fekszik a Borostyán-tó, ami fürdőzésre, horgászásra és vízi sportokra is alkalmas. A part szépen kiépített, füves, a tűző nap elől a lombos fák biztosítanak menedéket. Vízibicikli-kölcsönzésre is van lehetőség. A sportolni vágyókat strandröplabda- és strandfocipálya várja, az igazán kalandvágyók pedig egy húszállomásos erdei tornapályán bizonyíthatnak. A 35 hektáros tó átlagos vízmélysége 3 méter, a Szőce-patak és még számos forrás táplálja.

Borostyán-tó
Borostyán-tó
Fotó: Indafotó/Nardai Károly

Csesztregi-tó

A mesterségesen duzzasztott tó mellett, Csesztreg falu határában egy szabadidő- és üdülőparkot alakítottak ki, amit 2001-ben adtak át. A tó vízminősége kitűnő, fürdésre és horgászásra egyaránt alkalmas. Sportpályák és apartmanok várják a pihenni vágyókat. A központ büszkesége a Makovecz-tanítvány Csernyus Lőrinc által tervezett István-Gizella Harangtorony, ahonnan pompás kilátás nyílik a környékre. A parkban interaktív tanösvény is található. Csesztreg bájos falucska, amely a Kerka völgyében helyezkedik el.

10 kristálytiszta vizű strand itthon: nem csak a Balatonnál csobbanhattok biztonsággal

A nyár kihagyhatatlan és kellemes elfoglaltsága a strandolás, ilyenkor a legnépszerűbb tavaink partja megtelik fürdőzővel. A zsúfolt Balaton és Velencei-tó mellett azonban országszerte számos lehetőség akad annak, aki nyugalomban szeretne megmártózni a hűsítő vízben.

(Borító- és ajánlókép: Vadása-tó, forrás: Wikipédia/Zerind. Képek forrása: Indafotó/szalay3, Indafotó/Nardai Károly.)

Ezt is szeretjük