Az ország legnagyobb lakóházában annyian élnek, mint egy kisebb településen: az óbudai Faluház története

A Flórián téri Faluház nemcsak az ország, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb panelje is.

Óbudai Faluház története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A II. világháború után megváltozott az élet Magyarországon: a gyárak egyre csak növekedtek, ami nagy munkaerőt igényelt, így egyre többen cserélték le vidéki életüket, és kezdtek új fejezetet a városokban. A megnövekedett lakásigényt tetézte, hogy a Ratkó-korszak gyermekei és az ő leszármazottjaik nagyon sokan voltak, így hatalmas szükség volt a megfelelő életkörülményekre.

Ennek hatására szovjet minta nyomán a ’60-as évek elején Magyarországon is elkezdtek házgyárakat létrehozni, amelyek célja az volt, hogy olcsón és gyorsan lehessen épületeket, paneleket építeni. Ez a hullám a ’70-es évekre már olyan nagy méreteket öntött, hogy több százezer lakást alakítottak ki ilyen módon, és egymilliónál is többen éltek panelben.

Ilyen az ország legnagyobb lakóháza

Ahogy az ország más részein, úgy Budapesten is nagy szükség volt az új lakásokra, és mivel a belvárosban már nem volt erre elég hely, ezért egyre kijjebb terjeszkedtek a tervezők. Az óbudai Flórián tér is egy kis csendes, külvárosi terület volt sokáig, majd megnyitották az Árpád hidat (akkor Sztálin hidat) a forgalom előtt, ami által sokkal jobban megközelíthetővé vált, a ’60-as évek elején pedig már csomópontnak számított. 1968-ban komoly építkezésekbe kezdtek itt, és sorra húzták fel a panelházakat. Ebben az időszakban épült az ország legnagyobb lakóháza is az Állami Építőipari Vállalat által, amit 1970-ben adtak át, és hatalmas méreteivel ma sem tudta felvenni a versenyt egy magyar lakóépület sem. 

Óbuda 1972-ben, háttérben a hosszan elnyúló Faluház.
Óbuda 1972-ben, háttérben a hosszan elnyúló Faluház.
Fotó: Fortepan / Pap Zsigmond György

A Szőlő utca mentén, tizenöt házszámon át húzódó épület nem véletlenül kapta a népnyelvtől a Faluház nevet: 315 méter hosszú, 886 lakás található benne, és közel háromezren élnek itt, vagyis akár egy nagyobb falu lakosságát teljesen be lehetne ide költöztetni. A rohamosan bővülő óbudai lakónegyedek központjaként a ház előtti részt jelölték ki, ahol magas irodaházak, iskolák és óvodák, éttermek és közösségi terek kaptak volna helyet, de ebből az elképzelésből csak a Flórián Üzletközpont valósult meg, amit 1976-ban Magyarország első bevásárlóközpontjaként avattak fel, és még ma is fogadja a vásárlókat. A Faluház előtti téren végül nem kezdődtek építkezések, ennek eredményeként ma egy hatalmas zöldterület, park áll itt.

faluház3
Fotó: zyx / Indafotó

Az ideköltöző lakók közül sokak számára jóval komfortosabb környezetet biztosított a ház, mint amit korábban megszoktak, újdonságnak számított a melegvíz-ellátás, a fürdőszoba, a központi fűtés, de a beépített konyhabútor, a beépített szekrények és tapétázott falak is magasabb életszínvonalat nyújtottak. Bár az épület élettartamát nagyjából negyven évre tervezték, a 2008-ban kezdődött felújítási munkálatoknak hála azonban még sok évtizeden keresztül élvezhetik a lakók biztonságban az otthonukat.

Így újult meg a Faluház

A Faluháznak 38 év után nemcsak esztétikai, hanem energetikai felújításra is szüksége volt, ezért 2008-ban úgy döntöttek, hogy korszerűsítik az épületet. A költségekhez az Európai Unió és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata 40%-kal járult hozzá, 33%-ot a magyar állam fizetett, a lakóknak pedig a fennmaradó 27%-ot kellett biztosítaniuk, ami lakásonként nagyjából 350 ezer forintra jött ki.

faluház4
Fotó: Simon Dorina / Femina

A felújítási munkák során a falak és a tető is vastag szigetelést kapott, új, modern nyílászárókra cserélték a régi ablakokat és ajtókat, a tetőre pedig nagyjából 1500 négyzetméternyi napkollektor került, ami a ház melegvíz-fogyasztását optimalizálja, ezáltal pedig a lakók rezsiköltsége is csökkent. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felújítás során a ház lecserélte a régi, szürke színét, és sokkal vidámabb árnyalatokat kapott, amiknek külön jelentésük is van. Óbuda egyik régi jelképe, a kék szőlő és a szőlő leveleinek színe köszön vissza a hatalmas épületen, ami már csak azért is illik ide, mert régen szőlőtermesztés zajlott ezen a részen, nem véletlenül hívják a Faluház melletti utcát Szőlő utcának.

15 dolog, ami nem hiányozhatott a 70-es évek paneljeiből

Emlékszel, milyen volt a lakásotok a 70-es, 80-as években?

15 dolog, ami nem hiányozhatott a 70-es évek paneljeiből: gyerekkorodban nektek is lehetett ilyenetek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Simon Dorina / Femina, további képek: Indafotó / zyx Fortepan / Pap Zsigmond György .)

Ezt is szeretjük