Ezek a legolcsóbb és legdrágább nyaralóhelyek Európában: Magyarország is felkerült a külföldi listára
Sok olyan hely van Európában, ahol kevés pénzből is élvezhető a nyaralás.

nyaralás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyaralás minden ember életében fontos, hiszen jó néha kicsit kikapcsolódni a mindennapos hajtásból, új élményeket szerezni vagy egyszerűen csak pihenni egy nagyot. A vakáció megtervezésénél a legtöbb esetben a pénz határozza meg az úti célt és a programokat, ezért sokan keresnek olyan helyeket, amik a saját büdzséjükbe is beleférnek.

Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben még fontosabbá vált az emberek számára, hogy olcsóbb nyaralóhelyeket keressenek, de a külföldi élményről sem szeretnének sokan lemondani. Szerencsére Európán belül is vannak olyan helyszínek, amik nemcsak remek szolgáltatásokkal és mesés tájakkal teszik szebbé a pihenőidőt, de még az áruk is nagyon kedvező.

A legolcsóbb és legdrágább nyaralóhelyek Európában

A The Post Office nevű brit oldal minden évben közzéteszi a legolcsóbb és legdrágább helyszíneket bemutató listáját, a Holiday Money-t, amiben 36 kedvelt globális úti célt hasonlítanak össze több szempont alapján. Az összesítésben arra keresik a választ, hogy hol a legjobb az ár-érték arány, vagyis hogy egyes termékekért mennyit kell fizetni az adott helyen. Ehhez nyolc olyan dolgot vizsgáltak, amiket a nyaralni vágyók gyakran fogyasztanak vagy használnak: egy csésze kávé, egy üveg sör, egy doboz kóla, egy pohár bor, egy üveg víz, napkrém, rovarriasztó és egy háromfogásos étkezés két személyre.

nyaralás3
Fotó: Anton Petrus / Getty Images Hungary

A lista első tíz helyéből hét Európában található. A török Marmaris városa végzett az első helyen, itt a termékek és szolgáltatások általános összege 26,13 fontra jön ki, ami nagyjából 11 ezer 600 forint. A második helyet nem sokkal lemaradva az egyre népszerűbb bulgáriai Napospart kapta, ahol összesítésben 30 forinttal kell többet fizetni a nyolc termékért, mint Törökországban. A bronzérmes Portugália legdélebbi területe, az Algarve régió lett, itt közel 20 ezer forintba kerül átlagosan a vizsgált termékek összértéke.

nyaralás2
Fotó: _ultraforma_ / Getty Images Hungary

Bár a globális tízes listába nem került be, hiszen 15. lett, ha csak az európai országokat nézzük, Magyarország a kilencedik helyen végzett, ezen belül is Budapestet vizsgálta a külföldi bizottság. Átlagosan itt közel 33 ezer forintot kell fizetni a nyolc termékért vagy szolgáltatásért, a legborsosabb ára a háromfogásos vacsorának volt, ami nagyjából 24 ezer forintba kerül. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A legdrágább utazási célpont a 2022-es összesítés alapján Izland fővárosa, Reykjavík lett, ahol több, mint 70 ezer forintot kérnek el a vizsgált árucikkekért, ezt európai viszonylatban az olasz Puglia régió követi, ahol 47 ezer forintért lehet vásárolni. A harmadik legdrágább európai nyaralóhelynek a franciaországi Nizzát választották, itt 45 ezer forint a nyolc termék összértéke. A listán feltüntetett árak természetesen nem feltétlenül tükrözik a valóságot, hiszen egyrészt az árucikkek átlagárát vették alapul, ennél lehet olcsóbban és drágábban is vásárolni, valamint az infláció is sok esetben változtathat az összegeken. Ennek ellenére jól látszik, melyek azok az úti célok, amiknél nem kell olyan sokat költeni, vagy éppen ellenkezőleg.

8 gyönyörű európai város, ahova elvisz a MÁV

A csodás európai városokba közvetlen vonattal is eljuthatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük