Életveszélyes fertőzést kaphatsz az olcsó szálláshelyeken: így előzd meg!
A nyaralás során is meg lehet kapni az agyhártyagyulladást.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben az egész országot megdöbbentette a hír, hogy egy budapesti fiatal lány, aki részt vett Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválon, néhány nappal később fertőző agyhártyagyulladás miatt vesztette életét.

Ezután egy 15 éves lány került kórházba, akinek a szervezetében kimutatták a baktériumot, majd az ő környezetéből ugyanezen a napon kórházba vittek egy 16 éves beteget is, szintén ilyen megbetegedés gyanújával. Mivel a hírek a fertőzést a Balatonon eltöltött napokhoz kötötték, sokan mondták le nyaralásukat, főként, ha gyermekkel készültek utazni.

A rettegett agyhártyagyulladás

Az ÁNTSZ szerint Magyarországon évente átlagosan 35-40 megbetegedést okoz a meningococcus okozta agyhártyagyulladás.

A fertőzés lappangási ideje kettő-tíz nap: a betegség korai jele a láz, a levertség, illetve a fejfájás, idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél kezdetben gyakori a hányinger is, a későbbiekben pedig tarkómerevség, fénykerülés és eszméletvesztés is felléphet.

Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, a korai felismerés ugyanis életet menthet. A megbetegedés gyanúja esetén a beteggel szoros kapcsolatban élők is antibiotikumot kapnak a megelőzés érdekében.

Fertőzés a nyaralás ideje alatt?

A bakteriális agyhártyagyulladást okozó baktériumok közül a meningococcus nagyon könnyen terjed: nyál útján - köhögés, tüsszentés, csókolózás - is elkaphatod, azonban a nyaralás során sem árt vigyázni, és nem csupán a járvány által különösen érintett területek, például bizonyos afrikai országok, illetve Szaúd-Arábia lehetnek veszélyesek.

A szakértők szerint, ha nem akarsz a nyaralás során veszélyes betegségekkel megfertőződni, az olcsóság ellenére se válassz olyan szálláshelyet, amely nem rendelkezik a megfelelő higiéniai feltételekkel.

A különféle védőoltások fontosságát hangsúlyozó és járványokkal foglalkozó honlap, a vaccineinformation.org például fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy a diákszállásokon és a nyáron olcsó szálláshelyként funkcionáló kollégiumokban jóval nagyobb a megbetegedési kockázat.

A fürdőkkel és strandokkal sem árt vigyázni, ugyanis, ha nincsenek rágcsálómentesítve, az utóbbiak által hordozott baktériumok a bőrön át vagy vízzel lenyelve is megfertőzhetnek, többek között agyhártyagyulladást okozva. Leginkább azok vannak veszélyben, akik meleg vízben töltenek el hosszú időt, és utána egyáltalán nem, vagy csak sima vízzel mosakodnak meg.

Bár a környező országokban kifejezetten agyhártyagyulladás-járványról nem számoltak be - leszámítva Romániát -, jobb félni, mint megijedni: az ÁNTSZ szerint a betegség hosszú távú megelőzésének a leghatékonyabb módja a védőoltás, melyet utazás előtt legalább négy héttel kell beadatni.

Betegedtél már meg a nyaralás ideje alatt?

Ezt is szeretjük