Elvesztheted az összes megspórolt pénzed
A 3 legdurvább veszélyforrás a nyaralás során
A pihenést megkeseríthetik nem várt fordulatok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Végre eljött a várva várt pihenőidőszak, amire egész évben spóroltál: ahhoz azonban, hogy igazán önfeledt és stresszmentes lehessen, nem árt, ha előre átgondolod a legfontosabb dolgokat, melyek szembejöhetnek az utazás ideje alatt.

Ugyanakkor bármilyen alaposak is az előkészületek, akadhatnak spontán megoldandó problémák, melyek megkeseríthetik a nyaralós napokat. Ezekre mindenképp figyelj!

Turistalehúzások

Veszélyforrás vár már akkor is, ahogy megérkezel úti célodhoz: a reptérről ugyanis valahogy el kell jutnod a városba, a szálláshelyre. A legegyszerűbb megoldásnak a taxi tűnik, ám készülj fel, hogy ezeken a vonalakon a legmagasabb tarifával kell számolnod, ráadásul turistaként még kevésbé lesz esélyed olcsón megúszni az utat.

Nem ritka, hogy a taxisok az órán megjelenő alapáron túl még szervizdíjat is a nyakadba varrnak, amit viszont utólag, megérkezve a célhoz már muszáj lesz kifizetned, ha nem akarod összetűzéssel indítani a nyaralást.

De ezzel nem ér véget a lehúzásveszély: előfordul az is, ha például csak a délutánt szeretnéd a tengerparton tölteni, hogy két-három óra napozóágy- és ernyőhasználatért mégis napidíjat számolnak fel. Vagy rád sózhatnak teljesen haszontalan ajándékokat az utcai árusok, akiktől mellesleg igazi kihívás megszabadulni, ha nem vagy elég határozott.

De ide tartoznak az éttermi és a turistaboltos kockázatok is, vagy az illegális pénzváltók, akik nemcsak lehúzhatnak, de akár hamis bankjegyeket is kaphatsz tőlük.

Tolvajveszély

Arra is készülj fel, hogy az értékeidet dupla akkora körültekintéssel kell kezelned, mint ahogy itthon tennéd, a tolvajok leggyakoribb célpontjait ugyanis éppen a turisták jelentik.

Pénzváltás vagy bankjegykivétel után légy különösen óvatos, de akár a városban sétálva is áldozatul eshetsz rablóknak vagy tolvajoknak, nem beszélve az elhagyatott tengerparti szakaszokról. Gyakran egyszerűen letépik a válladról a táskát vagy a nyakadból a láncot, és eliszkolnak, sőt, sokszor nem gyalog, hanem robogóval húznak el melletted, így nemcsak az értékeidet veszítheted el, de akár meg is sérülhetsz az akció közben. Ilyen sétákhoz ezért jobb, ha csak kevés pénzt és útlevelet is csak másolatban viszel magaddal, a többi értékedet pedig ne a szállodai szobában, hanem a széfben hagyd.

Balesetek, betegségek

A napégésen, robogóbaleseteken vagy a veszélyes helyen történő lubickolásokon kívül is érhet tipikus turistasérülés: a nyaralók ugyanis nem ritkán képesek annyira belefeledkezni például a fotózásba, hogy végül az ügyeleten kötnek ki.

A helyi nevezetességek megörökítése közben annyira leköti a figyelmüket, hogy tökéletes fotó készüljön, hogy egyszerűen nekisétálnak a falnak, villanyoszlopnak, sőt, akár egy autó elé, vagy gödörbe zuhannak, vagy megbotlanak valamiben, ami apróságnak tűnik, ám nincs rá garancia, hogy megússzák egy horzsolással.

Mindenképpen megéri mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, már csak azért is, mert az orvosi ellátás a problémától függően akár ezer eurós nagyságrendbe is kerülhet, amit biztosítás híján saját zsebből kell kifizetned. Ez igaz a betegségekre is, melyek közül a leggyakoribbak közé tartoznak az emésztőrendszeri problémák, illetve a napszúrás.

Ért már kellemetlenség a nyaralás ideje alatt?

Ezt is szeretjük