Nézd meg a Föld 5 legkülönösebb templomát!
Egy lávafolyam, egy szurdok fölé épített csoda, egy üvegfalú szent hely - csak néhány a világ legfurább templomai közül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár az intézményesített vallás hívei, akár csak saját hitük követői, az emberek többségének szüksége van egy helyre, ahol az oltalmat nyújtó közösség részeként, a gondviselés tudatának biztonságával békére lelhet, ahol elhiheti, hogy elég csupán jónak lenni, a lét értelme pedig nem meghatározhatatlan vagy épp tudományos fogalom.

Tartozzanak bármely felekezethez, a templomok mindig is ilyen helynek számítottak, sok esetben azonban nemcsak az isteni nagyság előtt tisztelegnek, de az emberi alkotószellem csodájának is emléket állítanak.

A következő öt épületben a kreativitás és a hit iránti elkötelezettség a legkülönlegesebb, ugyanakkor legfurcsább formában öltött testet.

Kadétkápolna, Colorado, USA

A Colorado Springs közelében, az amerikai légierő akadémiájának területén található Kadétkápolna a modern építészet egyik kiemelkedő eredetiségű és nagyra értékelt példája, mely 1996-ban díjat nyert az Építészek Amerikai Intézetétől, emellett 2004-ben az Egyesült Államok történelmi helyszíneinek listájára is felkerült az akadémia szerves részeként.

Az 1955 és 1962 között, Walter Netsch, valamint a chicagói Owings és Merrill tervei alapján megépített kápolna 46 méter magas, 83 méter hosszú és 26 méter széles, kétszintes épületét az alkotók bevallása szerint az Assisiben található Szent Ferenc-bazilika, illetve a párizsi Saint Chapel inspirálta, az egész világon egyedülálló megkülönböztető jegyének számít azonban 17 - alumíniumpanelekből kialakított - csúcsa.

Forrás: wikipedia.org, EpicV27

Utóbbiak megjelenése a templom belső terét is meghatározza, mely szintén rendkívül egyedi berendezéssel és látvánnyal bír, mind a külön bejárattal rendelkező protestáns, katolikus és zsidó kápolnák, mind pedig az ökumenikus helyiségek tekintetében.

Las Lajas-katedrális, Kolumbia

A kolumbiai Nariño déli részén, az Ecuadori határ mellett található templom, melyet a Guaitara-folyó kanyonjában építettek fel, egy helyi legendának köszönheti létét. Az amerikai indián Maria Mueces és lánya, Rosa egykor hatalmas viharba keveredett a kanyon környékén, mely elől az itt található 19. századi templom mellett találtak menedéket.

Mikor már biztonságban érezték magukat, Rosa különös jelenésre lett figyelmes, Szűz Máriát látta, amint szólítja őt. Ez az esemény indította a helyieket arra, hogy adományaikból a régi helyére 1916-ban új templomot kezdjenek építeni, mely 1949-re készült el.

A gótikus megjelenésű épület nevében a Laja arra az Andokban található üledékes kőzettípusra utal, melynek nyomait Mária megjelenésének helyszínén is felfedezték. A jelenést nem sokkal később, 1951-ben a római katolikus egyház is elismerte, a templomot pedig a bazilika rangjára emelte.

Assisi Szent Ferenc temploma, Új-Mexikó

Az új-mexikói Ranchos de Taos-tól néhány mérföldre található, Assisi Szent Ferenc tiszteletére emelt templom eredetileg egy aprócska misszió volt, melyet 1772-ben kezdtek el kialakítani az Európából érkező, spanyolországi ferences szerzetesek.

Az 1815-re befejezett templom különlegességét az adja, hogy mint oly sok, a spanyolok által létrehozott missziós épület, a helyi körülményeknek megfelelően vályogból épült. Mértani formáinak, illetve különleges, a sivatagi tájak fölött kéklő éggel éles kontrasztban álló vörös színe miatt megépítése óta számos művészt megihletett, sőt, egyike a legtöbbször lefestett és fotózott amerikai épületeknek.

A híres amerikai alkotó, Georgia O’Keeffe négy festményén is megörökítette a templomot - úgy tartotta, ez a kis templom a legszebb spanyolok által hátrahagyott épület egész Amerikában -, emellett kedvelt témája volt Ansel Adams és Paul Strand fotográfiáinak is.

Hallgrímur temploma, Izland

Az Izland fővárosában, Reykjavíkban magasodó Hallgrímur lutheránus templomot az ország legmagasabb épületei között tartják számon, a maga 74,5 méterével mindazonáltal Izland leghatalmasabb templomának számít.

Az 1945-től egészen 1986-ig tartó építkezések a város központi részén folytak, minek köszönhetően a templom ma meghatározza a városképet, és Reykjavík minden részéről jól látható. Különlegességét méretén kívül az expresszionista építészeti stílusjegyek jelentik, tervezője szerint megjelenése az izlandi tájakat jellemző bazaltláva-folyamokat idézi.

Az izlandi költő és pap, Hallgrímur Pétursson - nevéhez köthető a híres izlandi egyháziének-gyűjtemény - után elnevezett templom tornyából felejthetetlen kilátás nyílik a városra, emellett egy csillagvizsgálónak is otthont ad. A templom környezetét meghatározza továbbá az előtte található szoboralak, mely Leif Erikssont, Vörös Erik fiát ábrázolja.

Töviskereszt-kápolna, Arkansas, USA

Az arkansasi Eureka Springstől másfél mérföldre nyugatra található, aprócska, de igazán különleges Thorncrown-kápolna - Töviskereszt-kápolna - megépítésének ötlete egy egykori tanár, Jim Reed nevéhez köthető, aki a mesebeli birtokot abból a célból vásárolta meg, hogy itt töltse el nyugdíjas éveit.

A terület természeti szépségei azonban számtalan kirándulót és turistát csaltak Reed magánterületére, aki mindezt korántsem bánta, sőt, annak ellenére, hogy ő maga nem híve az intézményesített vallásnak, úgy döntött, templomot épít az idelátogatók kedvéért. A tanár úgy vélte ugyanis, a hely szépsége által az emberek közelebb érezhetik magukat Istenhez.

A 425 ablakkal rendelkező, dús növényzettel körülvett erdei üvegkápolna E. Fay Jones építész tervei alapján készült el 1979 és 1980 között.

2006-ban megkapta az Építészek Amerikai Intézetének egyik legnagyobb elismerését, az intézet továbbá a 21. század legkiemelkedőbb épületeinek listáján a negyedik helyre sorolta.

Ezt is szeretjük