Ez az egyik legöregebb fa Magyarországon: a török hódítókkal is találkozott

Nemcsak igazi matuzsálem, de valóságos óriásnak is számít.

tolgyfalevel cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar erdőkben számos olyan fafajta előfordul, melynek esélye lenne akár több évszázadon keresztül is élni, mégis csak kevés igazán ősöreg példány akad.   

Ezek a különleges matuzsálemek nagyon szerencsések ugyanis, hiszen nemcsak nem vágta ki őket senki, de hosszú-hosszú időn át elkerülték őket a betegségek, viharok, áradások és erdőtüzek. Az évszázados vackor-, juhar-, bükk-, hárs- és nyárfák sorából is kiemelkedik azonban egy egészen kivételes, legendás, vén tölgyfa, mely Nagykőrösön áll.

Már a török hódítókkal is találkozott

A Duna-Ipoly Nemzeti Park védelmében álló Pálfáji-erdőben található kocsányos tölgy korát nem kevesebb mint négy-ötszáz évre becsülik, így egyike a legöregebb magyarországi fáknak. A tölgy ráadásul nemcsak egy időben élt a török hódítókkal, de állítólag egy nevezetes eset is történt vele.

Az 1650-es években ugyanis a budai Várba a török basa rengeteg tölgyet rendelt a nagykőrösi erdőből, melyet ott sáncépítésre és sok más célra nagy mennyiségben használtak. A basa parancsára érkező török küldött azonban balesetet szenvedett az úton, így egy magyar család tanyáján ápolták. Itt a férfi beleszeretett a gazda csinos lányába, akit szeretett volna később feleségül venni, noha a lány egy cseppet sem kívánkozott a hárembe.

A lány apja éppen ezért cselhez folyamodott. Amikor a meggyógyult török visszatért a lányért, az apa koldusnak öltözve kiült a fa alá, és jajgatva kérte leendő veje segítségét. Azt állította, gonoszkodó fiatalok feldobták a mankóját a fára. Amikor azonban a kövér török felmászott a mankót keresve, a még fiatal fa ága leszakadt alatta, és a kérő azonnal a nyakát szegte. Ennek a legendának köszönhetően hívják a fát basafának azóta is. 

Igazi óriás

A kocsányos tölgyek öreg példányai igazi óriások. Nem kivétel ez alól a nagykőrösi basafa sem, mely a maga 31 méterével a körülötte álló liget köré tornyosul. Ugyan ezzel magasságban még elmarad az akár 40 métert is elérő tölgyektől, de a vén fa tekintélyes törzzsel is rendelkezik, melyet csak több ember képes együttesen körbeölelni.

Ezt is szeretjük