A saját hálószobáját nyilvánította független állammá a férfi: különös mikrobirodalmak alakultak a világban
Jelenleg számos mikronemzet tobzódik a világhálón, és olykor igen különös helyeket jelölnek meg a birodalom területeként.

hálószoba királyság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aprócska királyságok, uradalmak alakultak ki a világban, legtöbbjük pusztán az online térben funkcionál, de akadnak olyanok, amik területet neveztek ki maguknak. Ezek a mikronemzetek léteznek, még ha nem is teljesen hivatalosan, de az internet világában, a megalkotók és az állampolgáraik számára minden bizonnyal.

Az egészen bugyuta, kidolgozatlan államocskáktól kezdve a precízen megalkotott minibirodalmakig változatos kis országok jöttek létre, melyek főleg virtuális téren működnek, gyűjtik tagjaikat, és végzik kül- és belpolitikai ténykedéseiket.

A mikronemzetek

A mikronemzetek lakói szavazásokon vesznek részt, saját hírközlési szolgáltatásaik, újságpapírjuk van, különböző minisztereket választanak, sőt, időnként még polgárháborúk is kitörhetnek - amik annyiban nyilvánulnak meg, hogy például az ország weboldalát feltörik, majd eltüntetik a világhálóról. A geofikció-rajongók ezen csoportjai kitalálták, hogyan lehet az országoknak saját zászlajuk, monetáris rendszerük, bélyegük, intézményeik, törvényhozásuk - röviden minden, ami egy igazi nemzetet is megformál.

A Szecesszionista Államok Ligája.
A Szecesszionista Államok Ligája.

Az internet berobbanásával hirtelen több száz ilyen kis nemzet alakult a virtuális térben, ezeknek egy része kisebb-nagyobb szövetségekbe tömörült, mint az Egyesült Mikroszövetség vagy a Szecesszionista Államok Ligája, röviden LOSS, ami jelenleg 36 mikronemzetet fog össze.

Ám az utópisztikus államok megalkotása nem új keletű, már az internet megjelenése előtt is felbukkantak, mint a Rózsaszigeti Köztársaság , amit egy olasz mérnök épített a tengerre Olaszország partjaitól nem messze. De az olyan mikronemzetek, ahol demokrácia uralkodik, viszonylag ritkák, legtöbbször az orosz cári birodalmat vagy a balkáni hűbérrendszert szeretnék reprodukálni. 

Talossa Királyság

A Milwaukee városában élő Robert Ben Madison találta ki 1979-ben, még főiskolásként, hogy a saját hálószobájában egy független államot alapít. Később, nagyjából 1995-től az internetnek hála egyre többekhez jutott el új birodalom híre. Ennek a furcsa királyságnak saját törvényhozói és igazságszolgáltatói rendszere van, szinte bárki kaphat állampolgárságot, részt vehet választásokban és törvényalkotásban is.

A Talossa Királyság zászlaja.
A Talossa Királyság zászlaja.

A Talossa Királysághoz a 2016-os népszámlálásuk szerint már 221 állampolgár tartozott, akiknek túlnyomó része az Egyesült Államokon kívül él. Olyannyira kiterjedt hálózat alakult ki, hogy már több fejedelem is tartozik Robert Ben Madison uralkodó alá. Hivatalos fővárosuk Abbavilla, egy kitalált város, mely valójában a milwaukeei szobát fedi. Még saját bélyeget is gyártottak, és egyedi ábécéjük van, amihez külön nyelvet is kitaláltak.

Komolyan veszik a jelentkezéseket is, csak úgy válhat valakiből állampolgár, hogyha előtte beszélgettek vele telefonon vagy e-mailen, amit követően 15 napon belül fel kell vennie a kapcsolatot a Talossa Királyság egy állampolgárával, hogy ő is verifikálja a jelentkező személyazonosságát és identitását.

A cikk az ajánló után folytatódik

The Aerican Empire

A The Aerican Empire, vagy Aerican Birodalom a mikronemzetek Monty Pythonjának nevezi magát, és lakói a Nagy Pingvinhez imádkoznak. Figyelmeztetik is a leendő állampolgárokat, hogy aki szeretne jelentkezni, az készüljön fel a hülyéskedésre. Akik erre nem képesek, azoknak csak rövid betekintést engednek az uradalom világába.

Az Aerican Birodalom zászlaja.
Az Aerican Birodalom zászlaja.

Még 1987-ben alapította a kanadai származású Eric Lis barátaival együtt Montrealban, majd 1999-re már saját hírközlési csatornájuk lett, és csatlakoztak a Szecesszionista Államok Ligájához.

Bergonia

Bergonia egy képzeletbeli szigeten alapult ország, ami valahol az Észak-Atlanti-óceánon található. Joe Cometti, egy nyugat-virginiai ügyvéd találta ki a szigetországot, a birodalom nevét egy 1950-es években játszott Superman-részből vette. Bármennyire is elrugaszkodottnak tűik az ötlete, Joe Comettit komoly szándékok vezérelték. Szeretett volna megalkotni egy tisztán szocialista virtuális mikronemzetet, olyat, ami az ő szavát idézve "nem a vörös csillagos kommunizmus torz eszméit tükrözi".

A hivatalosan nem létező országban rengeteg 100 év fölötti ember él

Abházia egy különleges hely a Kaukázus hegységben, Grúzia területén: de facto független állam, ám függetlenségét csak néhány ország ismeri el hivatalosan, így a státusza tisztázatlan. A gyönyörű helyet csak kevesen ismerik igazán.

(Cikken belüli képek forrása: Quintin336 / Wikipedia, Robin van der Vliet / Wikipedia, theloss, borító-, és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük