Akár több tízezer forintos büntetést is kaphatsz, ha így vezetsz
Egy alig ismert, mégis fontos szabály
Nézd meg, te jól ismered-e!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a tél folyamán külföldre utazol autóval, sőt, akkor is, ha itthon vezetsz, érdemes tájékozódni a hideg évszakra vonatkozó külön szabályokról, amelyek be nem tartása súlyos pénzbüntetést vonhat maga után.

A téli gumi és a hólánc használatára vonatkozó szabályozás nem egységes Európában, így amint átléped a határt, akkor is bajba kerülhetsz, ha egyébként a magyar előírásoknak eleget teszel. A szabályok ismeretének hiánya azonban nem mentesít a betartásuk alól, így mutatjuk, mikre kell odafigyelned.

Mikor kötelező a téli gumi és a hólánc Magyarországon?

Magyarországon a téli gumi használata egyelőre sehol nem kötelező, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne erősen ajánlott. A hideg időben számos balesetet megelőzhet a fagyos körülmények között jobban tapadó abroncs, így a költséges beruházás valójában életet menthet.

Ami a hóláncot illeti, az szintén nem kötelező, akadnak azonban olyan útszakaszok, amelyeken a közútkezelő Hólánc használata kötelező táblát helyez el. Ezeken a részeken csak olyan járművel szabad közlekedni, amelynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsain hólánc van. A szöges lánc használata azonban mindenütt tilos közutakon.

A környező országokban

Ausztriában november 1. és április 15. között személygépkocsikon télies útviszonyok esetén kötelező a legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumi. Hóláncot kötelező tartani az autóban, ám csak akkor szabad használni, ha az utat összefüggő hó borítja, és a lánc nem károsítja az utat. A szabályok be nem tartása 9000 forinttól 1,5 millió forintig terjedő bírságot vonhat maga után, ráadásul a biztosítók sem térítik meg a kárt, ha az autón nyári gumi volt egy baleset során.

Horvátországban, ha jegesek az utak, illetve 5 centiméternél mélyebb hó borítja őket, akkor kötelező hóláncot tartani a kocsiban. Ugyanilyen esetben pedig legalább a hajtott tengelyen lévő abroncsokra kötelező téli vagy négy évszakos gumit felszerelni. A szabályozás az ország egyes területein ennél is szigorúbb, így erről érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulsz.

Szerbiában november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi és a hólánc is, ha az útviszonyok indokolják. Szlovákiában dátumtól függetlenül mind a négy kerékre kötelező legalább 4 milliméteres profilmélységű téli gumit felszerelni, ha havasak az utak. Ennek elmulasztása 60 eurós, azaz több mint 18 ezer forintos büntetést von maga után.

Szlovéniában november 15. és március 15. között kötelező legalább két keréken a téli gumi hó esetén, mely, ha 5 centiméternél vastagabb, akkor a hólánc felszerelését is előírják a szabályok. Hóláncot egyébként is kötelező az autóban tartani, melynek meglétét már a határ környékén gyakran ellenőrzik a rendőrök.

Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi, melynek hiányában, ha balesetet, forgalmi akadályt okozol, a biztosító sem kártérítési, sem mentési költségeket nem fizet, sőt 27-140 ezer forintos büntetésre számíthatsz.

Ha Európa más országainak vágsz neki autóval, akkor a katasztrófavédelem hivatalos oldalán tájékozódhatsz az ottani szabályozásokról.

Ezt is szeretjük