Miért tapsolják meg a repülőn a sikeres landolást? Nemcsak a pilótának szól
Pszichológiai és kulturális háttere is van.

taps
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyan már inkább kihalófélben van a szokás, máig előfordul néha, hogy a landolást követően az utasok tapsolnak, mielőtt leszállnának a gépről. A legtöbben úgy vélik, hogy ez a pilóta elismerése.

Valójában azonban a szokás nemcsak a repülőt irányító személyzetnek szól. A sikeres földet érést kulturális és pszichológiai okokból is követi a taps. 

Miért tapsolunk a repülőn?

A pilóták közül nem mindenki örül a zajos ünneplésnek, sőt, egyesek egyenesen sértőnek tartják - mintha az utasok valami kivételes dologként kezelnék a sima landolást. Általában jobban esik a tapsvihar, ha a pilóta nehéz helyzetben tette le biztonságosan a gépet. 

repulo landol

A taps azonban nemcsak a személyzetnek eshet jól ilyenkor, de az utasoknak is. A landolást még azok is a repülés egyik legveszélyesebb szakaszaként élik meg, akik számára nem szokatlan a légi utazás. A stresszes pillanatok során a túlélési ösztön feszültséget, félelmet kelt. Az utasok közül sokan visszatartják a lélegzetüket, míg a kerekek a kifutón pattognak. Ezt a feszültséget könnyebb lerázni egy fél perces, közös zajongással.

Kicsit más a helyzet akkor, ha a repülés különleges, ritka élmény az utasok legtöbbjének. A repülés számos része, mint a becsekkolás, az egyenruhás stewardess-ek és még sok más elem nagy felhajtásnak tűnhet, így mintegy a teátrális műsor lezárásaként is sokan úgy érzik, jár a taps.

A cikk az ajánló után folytatódik

Különösen azokban a régiókban tapsolják meg gyakran a landolást, ahol az emberek ritkán repülnek. Ilyen kulturális okokra vezethető vissza, hogy gyakran az orosz vagy a román utasok tapsolnak, akik történelmük során sokáig csak nagyon korlátozottan repülhettek, majd később csak keveseknek volt lehetőségük megfizetni az utazásnak ezt a formáját.

A tapsolás szokása egyre inkább eltűnőben van azonban a repülőkön. Ez nemcsak annak tudható be, hogy az emberek számára megszokottabb a repülés, és nagyobb biztonságban érzik magukat, de annak is, hogy egyre többen már nem a felszállástól és a landolástól tartanak a legjobban, hanem a terrorcselekményektől.

Szörnyű ételek a repülőn

Nem csoda, ha ezek az utasok csalódottak voltak, hiszen senki nem szeretne olyasmit látni a tányérján, mint amit kaptak repüléskor. Még jó, hogy nem mindenhol adnak olyan borzalmas ételeket, mint a következők!

Ezt is szeretjük