Mégsem zár be a szentendrei skanzen: disznóvágással és libatorral várják a látogatókat

Még egy ok, hogy megnézd!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szendendrei Skanzen vezetősége az elmúlt év pozitív tapasztalatai alapján úgy döntött, a hideg idő ellenére is érdemes hétvégente az érdeklődők előtt megnyitni a falumúzeum kapuit. A látogatókat tehát idén is számtalan izgalmas lehetőséggel várják a különleges néprajzi tájegységek bemutatóhelyei.

Falusi csűr
Falusi hangulat
Pajta a Skanzenben

Feltöltődés ősszel és télen is

A hidegebb idő beálltával, a szántóföldi munkák lezárulását követő időszakban a Skanzenben bemutatják, hogy mivel teltek a paraszti családok napjai: őszi foglalatossággal, disznóvágással és persze adventi készülődéssel várják szombatonként és vasárnaponként az érdeklődőket.

A téli nyitva tartás ideje alatt két tájegység üzemel majd, ahol a friss levegőn a nyugodt és békés házak között nagy sétákat lehet tenni, és a feltöltődésre is biztosított a lehetőség.

Naponta kétszer lovaskocsin ülve is bebarangolható a múzeum teljes területe, a Skanzen Galériában kiállítással,a Néprajzi Látványtárban pedig a Nyitott Muzeológiai Műhellyel várják a látogatókat.

December 11-ig szinte minden hétvégén a téli tennivalók és a karácsonyi készülődés jegyében zajlanak majd a megszervezett programok.

Mindemellett a novemberi hétvégék kiemelkedő eseménye lesz az idei utolsó nagyrendezvény, a Szent Márton Újborfesztivál és Libator november 12-13-án. November 19-20-án pedig még egy utolsó lehetőség adódik a torkoskodásra, hiszen ki ne szeretné a vidéki, hamisítatlan disznótoros vacsorát. Míg a vendégek szombaton a disznóvágás pontos menetét vehetik szemügyre, addig vasárnap a húsfeldolgozás kerül a középpontba.

Mindezek után az adventi csendesebb, várakozással teli időszak november 26-tól december 11-ig tart majd.

14 gyöngyszem falu távol a világtól

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ország leghíresebb falumúzeuma

Az 1967-ben alapított Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, mely a város nyugati részén található, az ország legnagyobb ilyen jellegű szabadtéri gyűjteménye, mely a magyar tájegységek népi építészete mellett a falusi és mezővárosi társadalom életmódját is bemutatja.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A falumúzeum mindezt tíz néprajzi tájegység és körülbelül négyszáz, nagyrészt eredeti építmény közreműködésével tárja a látogatók elé. Mindemellett a hely igazi kulurális központként működik, nem csupán megszemlélni lehet a kiállítási tárgyakat, de rendszeresen tartanak kézműves bemutatókat, folklórműsorokat és színházi előadásokat is, élővé téve ezáltal a múltat. Ha az ország további hangulatos skanzenjeire is kíváncsi vagy, kattints ide!

Forrás: a Skanzen sajtóközleménye. Képek: www.orszagalbum.hu, M.Attila, patzol, cseri7.

Voltál már a szentendrei Skanzenben?

Ezt is szeretjük