31 ezer forintot kaphatsz havonta utazásra: így használd ki a támogatást!

Tudtad, hogy költségtérítésként hétvégi családlátogatásodat is állnia kell a cégnek?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy globális felmérés szerint a dolgozók átlagosan 29 perc alatt érnek be reggelente a munkahelyükre, ám nem ritka eset, hogy egy óra vagy annál több is szükséges ahhoz, hogy az ember átverekedje magát akár két településen.

A napi munkahelyi ingázást a legnagyobb stresszfaktorok között tartják számon, ami persze - annak ellenére, hogy a munkád kedvéért teszed - nem számít bele a munkaidőbe, de annyit azért mégiscsak kiaknázhatsz, ami a törvény szerint jár: vagyis az utazási költségeid egy jelentős részét helyetted köteles fizetni a cég.

Ki jogosult a támogatásra?

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltatód köteles állni a munkába járással összefüggő költségeid legalább 86%-át - legfeljebb havi 31 470 forintot -, amennyiben a munkahelyed és a lakhelyed nem azonos településen van.

Tehát, ha például Budapest X. kerületéből metrózol a belvárosba ahhoz, hogy beérj a munkába, ne számíts arra, hogy behajthatod a BKV-bérleted árát a téged alkalmazó cégen. Ellenben, ha erre a helyre például Szentendréről indulsz, akkor a Budapest közigazgatási határáig tartó utad árának egy részét megkaphatod tőlük.

Abban az esetben pedig, ha Szentendréről például Budaörsre kell eljutnod, akkor a Szentendre-Budapest, Budapest BKV és Budapest-Budaörs bérlethármast is beszámíthatod, itt a fővárosi helyi közlekedés átminősül helyközivé, mivel nem Budapest a célállomás. A lakhely természetesen lehet állandó vagy tartózkodási hely is, de ahhoz, hogy megkapd a támogatást, nyilatkoznod kell mindkettőről. Apróság és nem mindennapi eset, de akkor is jár a költségtérítés, ha a munkarended miatt nem tudod igénybe venni a közösségi közlekedést, vagy legfeljebb csak hosszú várakozással.

Utóbbi ugyan nem túl konkrét meghatározás, de a magyarázat szerint hosszú várakozásnak az számít, ha annyi ideig kell álldogálnod a megállóban, amennyi a teljes útvonal menetidejét meghaladja. Mozgáskorlátozottság vagy súlyos fogyatékosság esetében is kérhető a költségtérítés, ha emiatt nem tudod igénybe venni a közösségi közlekedést.

Ingázás és hétvégi hazaút

A napi munkába járás esetén kívül is igénybe veheted a támogatást, ha a mindennapokban ugyan nem ingázol, de hétvégenként hazajársz például a családodhoz egy másik településre, azonban ez legfeljebb heti egy utat jelenthet. Itt az a fontos, hogy állandó lakcímedként legyen megjelölve a hétvégi úti cél, mert csak ebben az esetben jár az összeg.

Milyen közlekedési eszközre érvényes?

Ha fel tudod mutatni a megvásárolt jegyet vagy bérletet - ami egyébként lehet teljes árú vagy akár kedvezményes is -, választhatsz a vonat második kocsiosztálya, helyközi autóbusz, elővárosi busz, HÉV, menetrend szerint közlekedő hajó, komp és rév közül, de a rendelet még a légiközlekedési járműveket is bevette a használható közlekedési eszközök közé a hazautazás esetében.

Ha valaki az utat nem közösségi közlekedéssel, hanem saját autóval szeretné megtenni, akkor is kérheti a támogatást: ebben az esetben kilenc forintot számítanak fel minden megtett kilométer után. Ilyenkor számot kell adnod a gépkocsi néhány adatáról, a tulajdonostól a rendszámig.

Mit tehetsz, ha a cég nem fizet?

Ahhoz, hogy megkapd az utazási költségeid egy részét fedező összeget a munkaadódtól, ki kell töltened egy nyilatkozatot, melyben beszámolsz lakóhelyedről, tartózkodási helyedről, valamint arról, hogy milyen formában szeretnéd igénybe venni a támogatást, vagyis milyen közlekedési eszközt választasz.

Sokszor arra panaszkodnak a munkaadók, hogy aránytalanul nagy teher számukra a költségtérítések kifizetése, ezért előfordul, hogy nem tesznek eleget a kérelemnek. Ebben az esetben a munkajog úgy rendelkezik, hogy a dolgozónak kell bíróság előtt bizonyítania jogosultságát, de ezt a legritkább esetekben veszi igénybe a munkavállaló, ugyanis ennek költségét neki kell állnia, ráadásul a konfliktus miatt a levegőben lóghat egy elbocsátás kockázata is.

Neked fizet utazásra a cég?

Ezt is szeretjük