Az ország 3 legszebb falumúzeuma
Ahol csodát láthatsz!
A hazánk tündérszép skanzenjeiben megtett, letűnt korokat idéző séták felejthetetlen élményt jelentenek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár jó pár időtlen falvat találni hazánkban, a városi ember számára egy-egy falumúzeum egészen távoli világot jelent csendjével, nyugalmával, a természetközeli élet harmóniájával és ízes történeteivel. A következő három meseszép skanzen felfedezése életre szóló élményt jelent.

Szenna
Zalaegerszeg
Szentendre

Az Europa Nostra-díjas skanzen: Szennai Szabadtéri Gyűjtemény

SzennaKaposvártól öt kilométerre, részben domboldalra települt község. A falu közepén áll az a Somogyban egyedülálló, 1784-ből származó, népi barokk református templom, mely körül környékbeli régi paraszti épületek áttelepítésével létrejött a Szennai Szabadtéri Gyűjtemény. A skanzenSomogy megye két jellegzetes tájcsoportját, a Zselicséget és Belső-Somogyot mutatja be.

A néprajzkutatók a házak kiválasztásánál arra törekedtek, hogy a reformkortól kezdődően a két világháború közötti időszakig mutassák be a falusi társadalom rétegződését. Egy nagygazda, három közép-, két szegényparaszti, főként református és egy katolikus család lakáskultúrájáról és gazdasági felszereléseiről ad képet a szabadtéri kiállítás.

A múzeumfalu 1983-ban hazánkban elsőként kapta meg az Europa Nostra - a Mi Európánk - nemzetközi elismerést. A díjat a magas színvonalú műemlék-helyreállításokért, azok megőrzéséért ítéli oda a több mint kétszáz örökségvédő civil szervezetből 1963-ban, Párizsban alakított Europa Nostra Szövetség.

A szennai skanzenben megtekinthető lakóházak kevés kivétellel három helyiségből állnak: szobából, konyhából és kamrából. Az épületek alapja tölgyfából készült gerendakoszorú, a házakat rozsszalma alapból előállított zsúpfedél fedte.

A gémeskúttól a finnugor házakig: Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg

A 76. számú főúttal párhuzamosan futó vasút túloldalán, a Holt-Zala mentén alakították ki 1968-ban a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumot, mely 2003-ban az év múzeuma lett. A skanzen az ország első szabadtéri múzeumának számít. A park területére 22 zalai faluból szállítottak át 40 épületet, így rekonstruálva egy 19. századi göcseji települést. Itt helyezték el a Hencz-féle, 1820-ban megépített klasszicista vízimalmot is.

A 19. században épült malmot darabokra bontva szállították a múzeum területére, ahol összeszerelve ma is eredeti szépségében tekinthető meg. A többek között gémeskúttal, kovácsműhellyel, fatemplommal és istállókkal autentikussá tett park területe maga is varázslatos, a különféle épületek természetes környezetben, zöldellő fák között, csendesen folydogáló patak mentén kaptak helyet.

A park területén járható be a magyarral rokon népek - finn, észt, mari, manysi, hanti - kultúrájának bemutatására kialakított Finnugor Néprajzi Park is, mely a maga nemében egyedülálló. A múzeum e fiatal része folyamatosan épül és bővül, többek között néhány nyelvi rokonunk építkezési szokásai tanulmányozhatók itt. A skanzen fogadóépületében továbbá egy kiállítás tekinthető meg, ahol babákon mutatják be a jellemző magyar népviseleteket.

Az ország összes tájegysége: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Szentendre határában, a hegyek lábánál létrehozott Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ország legnépszerűbb skanzenje. A múzeum a Sztaravoda-patak mentén fekszik, egy 60 hektáros területen. Az 1967-ben alapított múzeumfalu Magyarország legjellegzetesebb tájainak 18-20. századi népi építészetét mutatja be eredeti épületekkel, tárgyakkal.

Az épületeket tájegységenként csoportosították, és az elrendezés hűen tükrözi az egyes vidékek településszerkezetét is. Eddig 192 épületet állítottak föl, és további kettőszázra tehető a már ideszállított és fölépítésre váró objektumok száma. A szabadtéri néprajzi tárlatnak emellett gazdag adattára is van. A Magyar Népi Építészeti Archívumban 120 ezer fényképet, csaknem 10 ezer történeti és 6000 néprajzi dokumentumot őriznek.

A múzeum a magyar népi építészeti kutatások központja. A skanzen területén szatócsbolt, vendéglő és pékműhely működik, a gyerekeket pedig hangulatos játszótér várja.

A múzeum épületeiben a magyar népi kultúra hagyományai is megismerhetők, az ősi mesterségeket, foglalatosságokat - korongozás, szövés-fonás, kalácssütés - pedig ki is próbálhatják az érdeklődők. A múzeum télen-nyáron változatos programokkal várja a látogatókat.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.smmi.hu/szenna; www.orszagalbum.hu, M.Attila; hu.wikipedia.org, Szajci.

Ezt is szeretjük