Fotón a bizonyíték: ismét medve kószál Pest megyében - Mi a teendő, ha te is találkozol vele?

Ismét felbukkant egy medve Pest megyében, ezért a Pilisi Parkerdő szakértői hasznos tanácsokat tettek közzé.

GettyImages-1017220160
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerdán valaki medvét látott Acsa és Püspökhatvan között, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. vadkamerákat helyezett ki. A lakossági bejelentésről az acsai önkormányzat tájékoztatta az erdőgazdálkodási vállalatot, akik vizsgálatot indítottak, és igazolták, hogy valóban medve járt a térségben. A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy a kirándulók most kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket.

A Pilis Parkerdő Zrt. közleményéből kiderült, hogy május 25-én reggel, háromnegyed kilenckor jelezte az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalnál egy autós, hogy medvét látott áthaladni az Acsa és Püspökhatvan közötti közúton. Az önkormányzat bejelentését követően a Pilisi Parkerdő szakemberei a helyszínre siettek, ahol a medve jelenlétének egyértelmű nyomait rögzítették, nevezetesen lábnyomokat találtak. Erről azonnal értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársait.

A két szervezet szakemberei közösen folytatják a terület átvizsgálását. Az állat mozgásának nyomon követése és tartózkodási helyének pontos meghatározása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatos, 24 órás, valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat helyezett ki. A területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta, rendszeresen ellenőrzik az érintett körzetet. 

Természetvédelmi szempontból előnyös a fokozottan védett fajok jelenléte, hiszen elősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember-természet konfliktusmentes kapcsolata, valamint a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvető fontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete - hangsúlyozta a vállalat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így viselkedj, ha medvével találkozol

A vadon élő állatok az erdő természetes részei. Ám ha túra, séta során mégis találkoznál medvével, a Pilisi Parkerdő Zrt. a következő viselkedési szabályok betartását javasolja.

  • A medve alapvetően békés természetű, és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látsz, ne közelíts hozzá, legyen bármilyen korú az állat. A bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja.
  • Ne tegyél hirtelen mozdulatot, kerüld a szemkontaktust, és lassan, hátrálva távolodj el a helyszínről.
  • Ha olyan területen jársz, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok.
  • Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függeszd fel, kerüld az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagold el.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Mi a teendő, ha vadállattal fut össze az ember az erdőben?

Bár a találkozásra kicsi az esély, jobb felkészülni minden eshetőségre a biztonságos kirándulás érdekében!

Ezt is szeretjük