Hogy képesek a medvék hónapokat átaludni? A tudósokat is foglalkoztatja a téma

Ez történik a medvék szervezetében a téli hónapok alatt.

medve-alszik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyirkos téli reggeleken, álmosan munkába indulva valószínűleg te is irigyled a medvéket, akik képesek átaludni egy teljes évszakot - se míting, se tömegközlekedés, se karácsonyi bevásárlás.

Ha mindeközben az is megfordult már a fejedben, hogy mégis hogyan lehetséges hónapokig túlélni energiabevitel nélkül, akkor olvass tovább.

A medvék téli álma

A medvék - és több más vadon élő állat - téli álma az időszakos éhínség miatt alakult ki. Mivel a téli hónapokban nem jutottak volna táplálékhoz, ezért egy-két hónapos zsírfelhalmozással járó felkészülési időszakot követően egy védett barlangba vonulnak, és fel sem kelnek tavaszig.

A testhőmérsékletük 7-8°C-ot csökken ilyenkor, anyagcseréjük 50%-kal visszaesik, szívverésük, lélegzetvételük nagymértékben lelassul, mozgásuk kimerül a hőtermeléshez szükséges apró izomremegésekben. Ennivalóra és vízre nincs szükségük, mert a felhalmozott zsírraktárukból elegendő energiát vesznek fel. A téli álom során akár testsúlyuk 25%-át is elveszíthetik a medvék.

A tudósok érdeklődése leginkább amiatt fordult a medvék téli álma felé, hogy mindez miképpen élhető túl. Ha az ember csak percenként venne levegőt, a súlyos oxigénhiány és a lassú véráramlás sztrókhoz vezetne. A medvéket ettől az anyagcsere 50%-os visszaesése menti meg.

Ugyancsak kérdés, hogy a jelentős testsúlytöbblet miért nem vezet cukorbetegséghez. A grizzly medvék esetében nagyrészt a PTEN nevű fehérje áll a háttérben. Ez a zsírsejtek felszínén is megtalálható fehérje kikapcsolása felel azért, hogy a téli álomra készülve a medvék érzékenyebbek az inzulinra, így az elfogyasztott táplálékból anyagcsere-probléma nélkül keletkezhet zsír. A téli álom idején a PTEN fehérje bekapcsol, így a medve zsírszövete energiává és hővé alakul. Biotechnológiai vállalatok kutatói dolgoznak azon, hogy a medvék téli álma során megfigyelhető működési mintázatokat emberi vonatkozásban is alkalmazhassák. A megszerezett tudás segítheti a sztrók és a cukorbetegség kezelését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A klímaváltozás hatása a téli álomra

A klímaváltozás azonban sok egyéb mellett a medvék téli álmára is hatással van. A spanyol Fundación Oso Pardo hosszú ideje nyomon követi a barna medvék téli viselkedési szokásait. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy az északnyugat-spanyolországi Kantábriai-hegység területén élő barnamedvék már nem alszanak téli álmot. A klímaváltozás miatti egyre enyhébb teleken találnak annyi élelmet - mogyorót, makkot, bogyós gyümölcsöt -, amivel kihúzhatják tavaszig. Ugyanez figyelhető meg az állatkertben élő medvék esetében.

Váratlan látogatót rögzített a méhész kamerája

Sedef mindenfélét kipróbált a maci távol tartására: előbb fémketrecet vont a méhkaptárak köré, de ez nem jelentett akadályt. Végül rejtett hőkamerát szerelt az udvarra, hogy megfigyelje az állat mozgását.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük