Hogy képesek a medvék hónapokat átaludni? A tudósokat is foglalkoztatja a téma
Ez történik a medvék szervezetében a téli hónapok alatt.

medve-alszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyirkos téli reggeleken, álmosan munkába indulva valószínűleg te is irigyled a medvéket, akik képesek átaludni egy teljes évszakot - se míting, se tömegközlekedés, se karácsonyi bevásárlás.

Ha mindeközben az is megfordult már a fejedben, hogy mégis hogyan lehetséges hónapokig túlélni energiabevitel nélkül, akkor olvass tovább.

A medvék téli álma

A medvék - és több más vadon élő állat - téli álma az időszakos éhínség miatt alakult ki. Mivel a téli hónapokban nem jutottak volna táplálékhoz, ezért egy-két hónapos zsírfelhalmozással járó felkészülési időszakot követően egy védett barlangba vonulnak, és fel sem kelnek tavaszig.

A testhőmérsékletük 7-8°C-ot csökken ilyenkor, anyagcseréjük 50%-kal visszaesik, szívverésük, lélegzetvételük nagymértékben lelassul, mozgásuk kimerül a hőtermeléshez szükséges apró izomremegésekben. Ennivalóra és vízre nincs szükségük, mert a felhalmozott zsírraktárukból elegendő energiát vesznek fel. A téli álom során akár testsúlyuk 25%-át is elveszíthetik a medvék.

A tudósok érdeklődése leginkább amiatt fordult a medvék téli álma felé, hogy mindez miképpen élhető túl. Ha az ember csak percenként venne levegőt, a súlyos oxigénhiány és a lassú véráramlás sztrókhoz vezetne. A medvéket ettől az anyagcsere 50%-os visszaesése menti meg.

Ugyancsak kérdés, hogy a jelentős testsúlytöbblet miért nem vezet cukorbetegséghez. A grizzly medvék esetében nagyrészt a PTEN nevű fehérje áll a háttérben. Ez a zsírsejtek felszínén is megtalálható fehérje kikapcsolása felel azért, hogy a téli álomra készülve a medvék érzékenyebbek az inzulinra, így az elfogyasztott táplálékból anyagcsere-probléma nélkül keletkezhet zsír. A téli álom idején a PTEN fehérje bekapcsol, így a medve zsírszövete energiává és hővé alakul. Biotechnológiai vállalatok kutatói dolgoznak azon, hogy a medvék téli álma során megfigyelhető működési mintázatokat emberi vonatkozásban is alkalmazhassák. A megszerezett tudás segítheti a sztrók és a cukorbetegség kezelését.

A cikk az ajánló után folytatódik

A klímaváltozás hatása a téli álomra

A klímaváltozás azonban sok egyéb mellett a medvék téli álmára is hatással van. A spanyol Fundación Oso Pardo hosszú ideje nyomon követi a barna medvék téli viselkedési szokásait. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy az északnyugat-spanyolországi Kantábriai-hegység területén élő barnamedvék már nem alszanak téli álmot. A klímaváltozás miatti egyre enyhébb teleken találnak annyi élelmet - mogyorót, makkot, bogyós gyümölcsöt -, amivel kihúzhatják tavaszig. Ugyanez figyelhető meg az állatkertben élő medvék esetében.

Váratlan látogatót rögzített a méhész kamerája

Sedef mindenfélét kipróbált a maci távol tartására: előbb fémketrecet vont a méhkaptárak köré, de ez nem jelentett akadályt. Végül rejtett hőkamerát szerelt az udvarra, hogy megfigyelje az állat mozgását.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük