Több százan élnek lakógödrökben ma is: képeken mutatjuk, milyenek belülről a lakások
A tunéziai Matmátán modern otthonok helyett lakógödrökben élik mindennapjaikat az emberek.

matmáta2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos hely van a nagyvilágban, ami kívülállószemmel nézve igazán különösnek és érdekesnek tűnik, a helyi lakosok számára viszont teljesen megszokott.

Ilyen a Tunéziában található Matmáta is, ahol földből kivájt, üreges barlanglakásokban élnek a lakók. A berberek által lakott település 450 kilométerre van Tunisztól, és egyetlen nagyváros sincs a közelben. Ez is lehet az oka, hogy a helyiek még mindig szinte nomád körülmények közt néznek szembe a mindennapokkal.

Ilyen az élet a lakógödrökben

A matmáta nevű berber törzs tagjai korábban az arab hódítók elől menekültek a hegyekbe, így valószínűleg már a 7. században kialakultak egyes barlanglakások. A később a népcsoportról elnevezett település 600 méteres magasságban található. Mivel az itt található homokkő jól formázható volt, így üregeket alakítottak ki a sziklákban, hiszen így könnyen elrejtőzhettek, valamint a rések a kietlen tájon jó menedéket nyújtottak a hőség ellen. A lakógödrökben egész évben 20°C körüli a hőmérséklet. A területen nagyjából 700 ilyen barlanglakás található, és közel 1800-an élnek bennük. Bár a ’60-as években kísérleteztek azzal, hogy a nomád körülmények között élő berbereknek jobb életminőséget biztosítsanak, létrehozták Matmáta-újvárost modern otthonokkal, sokan mégis inkább a lakógödrökben maradtak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük