Csodás biofalu Budapesttől karnyújtásnyira: Máriahalom megér egy kiruccanást
Máriahalom édeni kis biofaluja Budapesttől csak egy órára van.

máriahalom-kapolna-biofalu
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gerecse keletre nyúló dombjai között, Tinnye, Perbál és Gyermely szomszédságában fekszik egy bájos kis falu, Máriahalom. Az 575 lakosú település Budapesttől akár busszal, az Árpád hídtól is megközelíthető egy óra alatt.

Az apró falut nemcsak fekvése és látnivalói teszik igazán különlegessé az országban, de egy igazi biofalu is működik itt, a paradicsomi idillt pedig nagyon kedvelik az elvonulásra, csendre vágyók.

Máriahalom szépségei

A település helyszíne egyébként már a bronzkorban lakott volt a tárgyi emlékek tanúsága szerint. Az első írásos emlék az 1200-as évekből származik innen, noha a Máriahalom nevet csak 1936 óta viseli Szűz Mária tiszteletére. Előtte Terra Keroaként, Keroa földjeként és a Kerwa-Kyrwa név változataiban szerepel, mely a szláv görbe szóból ered.

máriahalom

A falu épített látnivalói közé tartozik a késő barokk stílusú római katolikus templom, a törökök által felhúzott török kút, illetve a szőlőhegyi pincesor, ahol finom helyi borok várják a látogatókat.

Biofalu Máriahalmon

Máriahalom lakosai közül néhányan hosszú évekkel ezelőtt úgy döntöttek, tesznek egy nagy lépést a természet felé, és egy biofalurészt hoznak létre a település nyugati, epöli oldalán. 

biofalu

A saját kis településrész kialakítását közösen, egy szellemben vitték véghez: szerették volna, ha itt lehetőség nyílik arra, hogy a természettel együttműködésben éljen és gazdálkodjon az ember, tőle tanuljon. A filozófia alapja mindenféle élet tisztelete, az emberek, állatok és növények egyedisége, szabadsága és összhangja. A hely ötletadó alapítója és gazdája, Lakatos Géza csapatával együtt folyamatosan így és ezért dolgozik.

Lehetőség a csendes elvonulásra

Akár csoportosan, akár egyénileg szeretne az ember elcsendesedni, és kiszakadni a hétköznapok túlságosan zajos magányából, jó helyen jár, hiszen a többhektárnyi zavartalan természettel körülvett biofaluban pontosan erre a célra kialakított apartmanok várják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hosszabb távra is bérelhető házikók, napkollektoros vályogházak, sétaösvények, jóga- és közösségi termek, tánccsűr, családi napközi, kis tó, önellátási lehetőség, folyamatosan bővülő feltételek, beültethető gyümölcsösök, zöldségesek, szántók fogadják az embert, aki a saját kis paradicsomát szeretné megteremteni és megélni egy gyönyörű helyen.

(Képek: Facebook/Biofalu Máriahalom, Indafotó/Balla Béla, Puffancs.)

Majkpuszta, a néma szerzetesek otthona

A Vértes csodaszép, vadregényes vonulatai között fekszik Majkpuszta, melyet ugyancsak a teljes csendre vágyók keresnek fel.

Ezt is szeretjük