Gyönyörű európai ország, ahol a nyár még mindig tart: őszi utazáshoz a legjobb
Ősszel is kellemes meleg van Máltán, így érdemes felkeresni.

GettyImages-1216022637
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tengerparti vakációnak kétségtelenül megvan a hangulata, nem mindenki szereti nyárra időzíteni az utazást. Az évszak a Mediterráneumban forró, a turisták tömege hömpölyög a városkák szűk utcáin, a strandok zajosak, zsúfoltak, ám ősszel teljesen új oldalát mutatja a vidék.

A nyár elmúltával a perzselő hőség már nem jellemző, az időjárás jóval enyhébb, kellemes, a tenger vize viszont még kellőképpen meleg, így szuper választás lehet az őszi utazáshoz csaknem bármely mediterrán ország vízpartja. Málta különösen jó alternatívát jelent.

Málta ősszel

Máltán még október-novemberben sem ritkák a 25 fokos melegek, ami ideális a tengerparton töltött szabadidőhöz, ideális esetben akár vízi sportolásra vagy strandolásra is lehetőség nyílik, főképp az ősz első felében. A türkizkék víz látványát ráadásul a nyári szezonra jellemző turistatömeg nélkül élvezheti az ember.

A Földközi-tenger gyönyörű szigetcsoportjából három lakott: Málta, Gozo és Comino, leginkább az első kettőre összpontosul a turizmus. A kis összterület ellenére jelentős történelmi múlttal rendelkezik, már az újkőkorszakból is akadnak itt emlékek, a kulturális és természeti csodák kedvelői is megtalálják itt számításaikat. Hivatalos nyelvnek számít a máltai mellett az angol is, ezért könnyen megértethetik magukat az utazók.

Málta legizgalmasabb látnivalói

Málta fővárosa a névadó szigeten található Valletta, amely kulturális, történelmi központ is egyben, számos múzeummal, reneszánsz és barokk épületekkel. Lakossága alacsony, 6400 fő körüli, így garantáltan nem egy óriási metropoliszra kell számítania az érkezőknek, bár a belváros viszonylag koncentráltnak számít.

Kihagyhatatlan látnivaló a híres Szent János-társkatedrális, a miniszterelnöki palota, vagyis az Auberge de Castille, a Felső és Alsó Barrakka kert, ahonnan a kikötőre is páratlan panoráma nyílik. A tengerparti város az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott.

A Vallettától nem messze található Ħal Saflieni-i hipogeum felkeresését szintén hiba lenne kihagyni. Az eddigi ismeretek szerint ez a világ legrégebbi föld alatti templomegyüttese, a neolit korból származik, és több mint 10 méter mélyen húzódik. Az eredetileg nekropoliszként és szentélyként épült helyszínen több mint 7 ezer ember maradványaira, valamint feltehetően jósláshoz és áldozatbemutatáshoz kapcsolódó tárgyakra bukkantak a régészeti feltárások során.

Málta megalitikus templomai ugyancsak védettséget élveznek, ezek egy része Málta, másik része Gozo szigetén magasodik. Az újkőkorszakban, i. e. 4000 és 2000 között épült templomok monumentálisak, az őskori emberek mesterművei, melyeket később földközi-tengeri zarándokhelyekként tiszteltek.

Gozo Citadellája már az ókori építészet remekműve Rabat, angol nevén Victoria városában, egy hatalmas mészkőplatón. Valószínűleg már a késő bronzkorban is erődítmény állhatott itt, ám a római korra vált igazi központtá, és élte virágkorát. A háborúkban sokáig nélkülözhetetlen védelmi szerepet játszott. Az 1800-as években már nem látott el ilyen funkciót, 1963-ban pedig egy földrengés is érte, ám a turisták ma is rajonganak az épületóriásért.

Málta csodás öbleiben

Azúrkék öblökből, strandokból sincs hiány a káprázatos szigetországban, amelyek ősszel is tartogatnak szépségeket.

A máltai Mellieha település az azonos nevű öbölben egy kis halászfaluhoz hasonlít mindmáig, melynek közelében épült meg az utazók által igencsak kedvelt Popeye falu. A díszletként megépült település fakunyhói a Robin Williams fémjelezte Popeye filmből lehet ismerős, az 1979-es forgatási munkálatokat követően azonban úgy döntöttek: nem bontják le. A siker beigazolódott, ma is sokan felkeresik a környéket.

Gozóban a Ramla-öböl, vagyis az Ir-Ramla Il-Ħamra is igazán jó célpontja a tengerparti kikapcsolódásnak. A hely neve vörös homokos partot jelent, az ország egyetlen ilyen színben pompázó partszakasza ez. Sokan a strand miatt keresik fel a területet, ám izgalmas legendák is fűződnek a környékéhez: a közelben található Kalüpszó barlangja, ahol a hagyomány szerint a híres nimfa tartotta fogságban Odüsszeuszt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A varázslatos partszakaszok közül a cominói Blue Lagoon, azaz Kék Lagúna mesésen türkizkék színei, fehér homokos strandja és elszigeteltsége miatt ideális a nyugodt kikapcsolódásra vágyóknak. A máltai Golden Bay, vagyis az Arany-öböl már valamivel pörgősebb, ám ősszel a gyönyörű homokos partszakasz is csendesebbé válik. A vízi sportok kedvelőinek sem érdemes kihagyniuk a strandot.

Annak pedig, aki egy valódi halásztelepülést szeretne felkeresni, a főszigeten megbújó Marsaxlokk lesz az ideális úti cél. A kisvárosnak ma is jelentős bevétele a halászatból származik, a helyi és a vallettai halpiacra is szállítják az árukat, melyek többségében tonhalak, aranymakrélák, kardhalak, de a helyi éttermek halkínálata is bőséges. A halászfalu jelleg adja a hely turisztikai vonzerejét, és kikötője is kellemes andalgásnak ad helyszínt.

Eldugott szigetek Európában

Mi lehetne egzotikusabb, mint meglátogatni egy eldugott szigetet? Néhány különleges, rejtett helyszín valójában nincs is olyan távol Magyarországtól, mégis csak kevesen ismerik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük