Magyarország egyik legszebb faluja, ahol a házak is műemlékek - A környék sem utolsó
Magyarpolány igazi kis mesefalu. Megmutatjuk, milyen csodákat rejt!

magyarpolany
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Bakony kimeríthetetlen természeti szépséget rejt magában a túrázók számára, míg a vidék falvai kulturális gazdagságukkal, történelmi emlékeikkel nyűgözik le a látogatókat. Magyarpolány derűs, gyönyörű településére látogatva pedig akár mindkettőbe belekóstolhatsz.

A körülbelül 1200 lelket számláló falucska a Bakony délnyugati részén, a hegyvidék és a sík terület találkozásánál, festői környezetben terül el. A helyiek pedig azon munkálkodnak, hogy községük legalább olyan szépséges legyen, mint a táj körülötte. Mutatjuk, mivel várják egész évben a turistákat!

Magyarpolány látnivalói

Magyarpolány egyik legizgalmasabb látnivalója maga a falu. Az utcákat járva több tradicionális, bakonyi házat is felfedezhetsz. Ezek egy része, nagyjából negyven épület műemléki védelmet élvez, míg körülbelül negyven további házi helyi védettség alatt áll. Ugyancsak védett az épen maradt, jellegzetesen bakonyi, többutcás településszerkezet is.

magyarpolany hazak

Az összesen csaknem száz értékes, hagyományos épület a Nemzeti Örökség részévé tette a falut, sőt, Magyarpolány kiérdemelte az Europa Nostra-díjat is, melyet az európai identitás és műemlékek megóvásáért járó jutalomként osztanak ki. A legtöbb műemlékház a Petőfi utcában található, ahol Magyarországon egyedülálló módon a 19. század végéről származó házak egybefüggő utcasort alkotnak. 

magyarpolany haz

Itt mindenütt a bakonyi, népi építészet jellemző stílusjegyei jönnek szembe. Láthat a turista macskalépcsőt, gádoros parasztházat, boltíves tornácot és szépséges vakolatdíszeket. Aki a néprajzi értékeket nemcsak szemlélni szeretné, de alaposabban meg is ismerkedne velük, az a tájházban és alkotóházban tudhat meg többet a svábok és magyarok lakta település kincseiről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A falu legmagasabb pontjára a Kálvária 173 lépcsőfokán lehet felkapaszkodni. A pihenőknél található stációk festett, embernagyságú faszobrokkal ékesek, melyek a fájdalmas Rózsafüzér titkait jelenítik meg barokk stílusban. A csúcson a Szent László-templom várja a híveket klasszicista és rokokó elemeket kombináló, copf stílusú épületével, melynek homlokzatát különleges tornya uralja. A templomtól visszafordulva az egész falura páratlan szépségű panoráma nyílik.

magyarpolany templom kalvaria

Magyarpolány legtöbb ünnepe, így a polányi búcsú és az évente rendezett, híres Passió is a vallási ünnepek köré szerveződik. Ilyenkor a falusiak színes programokkal, zenés műsorokkal várják az idelátogató családokat. Szervezett előadások, kiállítások keretein belül az év legnagyobb részében akár a kiváló helyi művészek munkáival is megismerkedhetsz.

magyarpolany erdo

Nemcsak a falut érdemes azonban felfedezni, de a közeli erdő is csodálatos célpont, ha túrázni vágysz. A kijelölt utak sűrűn behálózzák a környéket, akár gyalog vagy biciklivel is nekivághatsz a bakonyi vadonnak. Az éghajlat és a kristálytiszta levegő gyógyító az asztmatikus betegségekben szenvedőknek, de azoknak is nagyon jólesik, akik egyszerűen csak a városi szmog után szeretnének egy kicsit fellélegezni.

Püspökszentlászló csodái

Püspökszentlászló egészen apró, alig negyven lakossal büszkélkedhet. Ennek ellenére a faluban pazar arborétum, kastély és szebbnél szebb házak sorakoznak. Itt aztán tényleg van mit megnézni!

A képek forrása: indafoto.hu / Nardai Károly, honfi03, temesvarijeno, orsi_l, girandulo, szellk.

Ezt is szeretjük