Magyarország az 5. legjobb hely a világon: tudd meg, milyen szempontból!
Létezik a turizmusnak egy olyan típusa, melyben szinte elsők vagyunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország is részt vett a világ egyik legnagyobb turisztikai szakkiállításán, a berlini nemzetközi idegenforgalmi vásáron márciusban, ahol hazánk a föld alatti vízkincsekre és az egészségturizmusra helyezte a hangsúlyt.

Szakértők szerint a több hetes nyaralást egyre inkább kiütik a nyeregből a rövidebb utak, ez alól egyedül az egészségturizmus a kivétel. Egyre többen áldoznak természetes gyógyulásra és egészségmegőrzésre, Magyarországnak pedig érdemes ezt kiaknáznia, hiszen a világ ötödik gyógyvízhatalma.

Kitörési lehetőség

Az egészségturizmus a kitörés lehetőségét hordozza, hiszen szerte a világon megfigyelhető, hogy a több hetes nyaralás helyett inkább rövidebb utakat választ a közönség, e tendencia alól pedig egyedül az egészségturizmus a kivétel, mert megelőzésre vagy egy-egy kúrára továbbra is szívesen fordítanak akár heteket a vendégek - mondta az MTI-nek a berlini kiállításon Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. németországi és svájci piacért felelős igazgatója.

Sztojanovits szerint korábban az emberek évente egyszer mentek üdülni, de akkor hosszabb időre, két-három hétre, manapság viszont inkább gyakrabban ruccannak ki, de csak rövidebb időre, ráadásul az időtöltés is sokat változott, a pihenést és városnézést kiegészítik az aktívabb programok, kirándulni és sportolni is akarnak, és operába, színházba is szívesen mennek.

A világ legjobbjai között

Európa nyugati felén inkább a wellnesshotelek és a spák által nyújtott szolgáltatások a jellemzőek, Közép- és Kelet-Európában viszont a gyógymódokra épülő szolgáltatások a népszerűbbek.

Magyarország adottságai pedig éppen megfelelnek az igényeknek: Európában ugyanis Izland után a második helyen állunk, az ország területének 80%-a alatt vannak gyógyvízforrások, világviszonylatban pedig e tekintetben az ötödikek vagyunk: Új-Zéland, Japán, Olaszország és Izland előz meg minket csupán.

Utóbbiak pedig - Olaszország kivételével - kevésbé megközelíthetőek az európai turisták számára, mint Magyarország. Ezért is érdemes kiaknázni a lehetőséget, hiszen a források adottak, csupán a szolgáltatásokat kell hozzájuk igazítani. Ráadásul a gyógyturizmus nem szezonális, nem kötődik feltétlenül évszakhoz, így egész évben jól jövedelmező lehet.

2020-ra elsők lehetünk

A tavaly közzétett turizmusfejlesztési stratégia szakmai vitairatából kiderült, hogy a legtöbben az egészségturizmusban látják a jövőt: az új stratégia legfőbb célja, hogy 2020-ra első számú egészségturisztikai célpont legyen Magyarország Európában.

A terv központi eleme a termálvízkincsre épülő egészségturizmus, valamint az ahhoz kapcsolódó orvosi szolgáltatások fejlesztése. A célok eléréséhez javítani kell a versenyképességet, szükség lesz munkahelyteremtésre, a turizmusban rendelkezésre álló források megszerzésére, valamint a turisztikai kis- és középvállalkozások piaci pozíciójának erősítésére.

A fejlődés már most látható, sokak szerint a válság legyőzésében is nagy szerepe lesz a gyógyturizmusnak: a gyógyszállodák kihasználtság tavaly például kiemelkedő volt: a szobák igénybevétele átlagon felüli, 46%-os lett.

Melyik a kedvenc fürdőd az országban?

Ezt is szeretjük