Ingyen kapsz 14 szállodai éjszakát? Lerántjuk a leplet a hírhedt körlevélről
Hozzád is eljutott az ajánlat? A feltételeket tartalmazó szabályzatot mindenképp érdemes elolvasnod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években szinte futótűzként terjedt el az ingyen utazást ígérő marketingfogás az üdülőiparban, mely tulajdonképpen egy valamit valamiért elven működő reklámkampány. Vagyis, a történetben adott egy szállodákkal kapcsolatban álló, közvetítő cég, melynek az ügyfélszerzési gyakorlata arra épül, hogy körlevélben vagy más hirdetési formában ingyenes szálláslehetőséget kínál az érdeklődőknek. Ha valaki igénybe szeretné venni a kecsegtető ajánlatot, nem kell mást tennie, mint népszerűsíteni az akciót.

Ám ajánlatos az apró betűs részt is alaposan átolvasni, mert sok esetben az ingyen szó sem azt takarja, ami a közismert jelentése. Mivel ma már több weboldal hirdet promóciós szállást, a hozzájutás feltételei eltérhetnek, ahogy az sem húzható rá egységesen az összes ilyen reklámfogásra, hogy beetetés vagy humbug lenne. Léteznek olyan korrekt alternatívái, amikor a résztvevő valóban díjmentesen, rejtett költségek nélkül élvezheti a hotelszolgáltatást. Azonban belefuthatsz olyanba, amikor a hatalmas kedvezmény csupán játék a szavakkal. Mi most egy ilyen példát mutatunk be neked.

14 éjszaka ingyen, ha fizetsz

Az Eurorest 14 ingyenes, kétszemélyes éjszakára állít ki hotelcsekket azok számára, akik hét ismerősüknek e-mailt küldenek az akcióról. Bár a tájékoztatójukban leírtakat egy esetben sem szegték meg, számos panaszt zsebelhettek be az utóbbi időben. Nem véletlenül, hiszen a meghirdetett ajánlatuk és a részvételre vonatkozó szerződési feltételek között óriási ellentmondás van.

A kötelezettségeidnek ugyanis még nincs vége azzal, hogy elvégezted a regisztrációhoz szükséges feladatodat. Ahhoz, hogy megkapd a hotelcsekket, be kell fizetned egy kisebb összeget: jelenleg 2990 forintot kérnek a dokumentum kiállítási költségeinek és postázásának fedezésére. Ilyenkor még mindig azt gondolhatod, csekély összeg ez a 14 éjszakához képest, aminek megúszhatod az árát. Aztán rájössz, hogy mégsem.

Nem is túl olcsó a díjmentes üdülés

A korábban említett ellentmondást az Eurorest szabályzata tartalmazza, mely feketén-fehéren kimondja, hogy a csekk felhasználásakor kötelező megfizetned a szálláshely által meghatározott ellátási díjat. Így a beharangozott 14 éjszaka cseppet sem ingyenes, sőt, sok esetben ugyanúgy vagy drágábban megfizeted az árát, mintha hotelcsekk nélkül vetted volna igénybe a szolgáltatást.

A csavar a szavak játékában van, hiszen a szállás csupán annyiban díjtalan, hogy másképp nevezik a költségeit: ellátási vagy szolgáltatási árnak, amit az étkezésekért és más kiegészítésekért kell fizetni.

Mennyi az annyi?

Bár te döntesz, hogy maximálisan kihasználod a felkínált 14 éjszakát, esetleg rövidebb ideig szállsz meg, a hotellista választéka ebben is valamennyire megköti a kezed. Többnyire főszezonon kívül tudod beváltani a csekkedet, és több szálloda megszabja, hogy minimum hét éjszakára foglalhatsz le náluk szobát. A kötelező ellátás reggelit és kétfogásos meleg főétkezést tartalmaz, a feltüntetett díj pedig egy felnőtt személyre és egy napra vonatkozik.

Íme, két példa!

Megnéztük, most mennyibe kerülne neked, ha ingyen szeretnél pihenni. Belföldi szállás gyanánt egy Borsod megyei vadászház-panziót vettünk alapul, mely kevésbé frekventált környéken található, de minden olyan szolgáltatással rendelkezik, mellyel egy háromcsillagos hotel. Itt nem járhatsz ugyan rosszul az Eurorest-csekkel, viszont csodakedvezményekre sem számíthatsz.

Az ingyenes szállásra felszámolt ellátási díj 7000 forint személyenként, míg csekk nélkül, két fő részére 10 ezer forintért foglalhatsz náluk szobát. A normál árba csak egy reggeli tartozik, az ellátási díj azonban két étkezést foglal magába. Ha ketten mentek, napi 14 ezer forintba kerülhet az ott tartózkodásotok, míg, ha a normál árhoz plusz egy főétkezést is hozzácsaptok, nagyjából ugyanannyiért üdülhettek.

Hasonló panziót szúrtunk ki Szlovéniában, csak egy síparadicsom közelében. A díjmentes szállásra felszámolt kötelező ellátási ár 43,50 euró, mely ugyanúgy egy főre és egy napra lett megállapítva.

Decemberi időszakban a kétszemélyes szobák ára akciós, amennyiben két hétre veszed igénybe. Tehát két embernek 14 éjszakára 916,88 euróért tudnak szállást ajánlani, büféreggelivel együtt. A hotelcsekkel ez az összeg 1218 euróra rúg egy párnak, bár a reggelin kívül kétfogásos főétkezés is jár. Ez az összeg azonban semmiképp sem felel meg az ingyenes kategóriának, de még a kedvezményesnek sem. Ha megismernél még egy ingyenes, elsőre gyanúsnak tűnő, külföldi utazási lehetőséget, kattints ide!

Neked van tapasztalatod a hasonló akciókkal kapcsolatban?

Ezt is szeretjük