Ide utazna szíve szerint a magyar, ha megtehetné: íme, az olvasók véleménye

A magyarok álomutazásukról vallottak, ami sokszor igen távol áll a valódi úti céloktól.

A magyarok álomutazása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyaranta a legtöbb magyar a szomszédos országokat és a közeli tengerpartokat, továbbá az elérhető európai csodákat választják külföldi úti cél gyanánt, noha az emberek vallomásai alapján az álomutazásuk sokkal inkább távoli, egzotikus, gyönyörű országok felé vezetne, de olyan is szép számmal akad, aki a skandináv államokba vágyik.

A magyarok legnépszerűbb úti célja nyáron Horvátország volt - derül ki a Napi.hu cikkéből, melyben a Bank360.hu kalkulátorával kötött utasbiztosítások adatait elemezték.

A magyarok álomnyaralása

A szerződések mintegy egyharmada a közkedvelt adriai országra vonatkozóan köttetett meg, a második helyen Olaszország végzett, a harmadik helyet pedig Görögország szerezte meg. Ausztria a negyedik, Románia és Spanyolország az ötödik és hatodik pozíción végzett. Az adatokból kiderült, hogy a nyár a külföldre utazók kétharmadának a tengerpartról szól, további egynegyedük városnéző túrára készült.

Nagyon érdekes, hogy az utazást a Z generáció is nagyra értékeli, sőt a luxustárgyaknál sokkal többre tartják az elsőrangú élményeket: a Corvinus Egyetemen 1995 és 2010 között született fiatal felnőttek szokásait és luxushoz való viszonyát elemezték megkérdezésekkel és Instagram-influenszerek posztjait is megvizsgálva. Kiderült, hogy a huszonévesek inkább magas árfekvésű élményekre vágynak, mint drága tárgyakra, előbbi határozza meg luxusról alkotott elképzeléseiket is. A luxusélmények közé sorolták számos egyéb közt a vadászgéppel történő repülést vagy a föld körüli utazást is.

Hova utaznának a magyarok?

Ha most elutazhatnál bárhova, hová utaznál, és miért? - ezt a kérdést tettük fel a Facebookon olvasóinknak, és csak úgy ömlöttek a hozzászólásokban az izgalmasabbnál izgalmasabb bakancslistás tételek.

Ha most elutazhatnál bárhova, hová utaznál és miért?🚗✈️

Közzétette: Femina.hu – 2022. július 15., péntek

A kommentek arra engednek következtetni, hogy a legtöbben egy egzotikus, távoli helyet választanának álomutazásuk célpontjaként, ahol teljesen új tájak, végtelen tenger, izgalmas kultúrák veszik körül. Sokan vágynak a Maldív-szigetekre, Balira, Hawaiira, Thaiföldre, a Francia Polinéziára, a Dominikai Köztársaságba, Peruba, Kubába, Mexikóba, de a Kanári- és a Fülöp-szigetekre is.

Akad, akinek már bőven elég volt a nyári forróságból, és inkább hűvösebb térséget választana: Norvégia, Izland, Svédország is vágyott célpont, akad, aki a norvég Bergen városába, más a Lofoten-szigetekre indulna azonnal. De Alaszka és Kanada is vonzza az utazni vágyókat.

Európában a mediterrán országok és a közeli kincsek is kedveltek, Olaszország több desztinációja, de Törökország, Svájc, Görögország és Anglia is sok kommentben visszaköszönt lehetséges úti célként, ahogy Erdély csodáira is kíváncsiak lennének az emberek. A pezsgő fővárosok közül Rómát és Párizst különösen sokan emlegették. Afrikán belül sokan választanák Egyiptomot és Zanzibárt, Ázsiában Japán viszi a prímet a hozzászólók között, és az Amerikai Egyesült Államok is közkedvelt az álmodozók körében.

Vannak, akik egészen extrém kalandoktól sem riadnának vissza: „világ körüli útra, biciklivel” - írja egy kommentelő, de sokan akár egy lakatlan szigetre is szívesen elutaznának, vagy egy erdei házikóba kuckóznának be. „Ha megtehetném, akkor lakóautóval Törökországba. Minimum 6 hetes útra indulnék” - jelentette ki egy hozzászóló.

Akadnak természetesen, akik nemcsak néhány hétre néznék meg a bakancslistájukra került helyszíneket, hanem picit élnének is ott, ha tehetnék, vagy eleve csak egy útra terveznének. Sokan vágynak útjuk során a szabadságra, az új távlatokra, volt, akikben egyszerűen az fogalmazódott meg, hogy szeretnének minél távolabb utazni az országból, elfelejtve kicsit minden gondjukat. „Bárhová, csak el innen, mert egyre rosszabb a helyzet, és megéltem 75 éves koromra, hogy elvágyom innen” - fogalmazott szomorúan egy hölgy. „Bárhová. Messze ebből az országból. Létbizonytalanság van, megélhetés, boldogulás nuku. Demokrácia nuku” - írta egy másik elvágyódó hozzászóló.

Megint mások úgy vélik, otthonuk, Magyarország szeretete minden mérgező körülményt, minden nehéz gondolatukat felülírja, legszívesebben még álomnyaralásukat is itthon töltenék. „Maradok Magyarországon, ez a hazám, akármilyen idők jönnek!” - írta valaki. 

A hazai úti célok között egyébként a Balaton mindenek fölött áll, de Szilvásváradot, Pécset vagy Győrt is szívesen meglátogatnák az emberek, és a szülővárosuk felkeresése is gyakori célként lebeg a szemük előtt, hogy viszontláthassák családjukat, régi barátaikat. Sokan pedig csak egyszerűen, kényelmesen, otthon ejtőznének szabadságuk alatt. De egy kis pihenőt talán senki sem utasítana vissza.

Ismered Európa országait?

A kontinens gyönyörű helyei között biztosan mindenki talál néhány bakancslistás tételt. De biztos, hogy jól ismered Európa országait? Teszteld tudásodat!

Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük