Nyárra ez az egyik legszebb úti cél a szomszédban: Budapesttől pár óra csak a mesébe illő Magas-Tátra

A Magas-Tátra nyáron is ezer élménnyel vár!

Magas-Tátra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyárról nem mindenkinek a vízparti pihenés jut eszébe, sokan szeretik aktívan tölteni a szabadságukat. Ha szívesen kirándulsz a természetben, érdekelnek a történelmi látnivalók, esetleg épp családdal, gyerekekkel vágnál neki az útnak, a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata, a szomszédos Szlovákiában található Magas-Tátra tökéletes célpont lehet számodra.

A Budapesttől alig 400 km-re lévő, kedvelt szlovákiai úti cél közelebb van, mint hinnéd: tiszta időben gyakran látható is Északkelet-Magyarországról

A Magas-Tátra kulturális értékei

A Magas-Tátra egyik legfotogénebb helyszíne a Jávor-völgy végénél, Javorinán található. A Javorinka-patak partján fekvő alig kétszáz lelket számláló település fő turisztikai látványossága a gyönyörű Szent Anna-templom. A fatemplomot Hohenlohe herceg építtette 1903-ban, az építkezéshez felhasznált faanyag a herceg erdőiből származott. A herceg és felesége nyughelye ma is a templom előtt található. A templom három harangját Aradon öntötték, a toronyóra pedig a késmárki Schwing órásmester keze munkáját dicséri.

A Szent Anna-templomtól körülbelül 60 km-re található Lőcse – Levoča. A középkori királyi város az UNESCO kulturális világörökség része. Itt található a Szent Jakab-templom, melyben a világ legmagasabb későgótikus faoltárját lehet megcsodálni. A látványos középkori városteret 65 reneszánsz és gótikus polgári ház, fenséges árkádos palota szegélyezi. A lőcsei Mária-hegy pedig Szlovákia legrégebbi és legismertebb zarándokhelyei közé tartozik. Az évi zarándoklás július első vasárnapján kezdődik, de a Mária-hegy gyakorlatilag tavasztól késő őszig népszerű úti célnak számít.

Gyerekes családoknak

Az AquaCity Poprad egy valódi vízi paradicsom a Tátra alatt. Termálvizes medencéi számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bírnak: jótékony hatással vannak a vérkeringésre, a légzőszervi megbetegedésekre, valamint az idegrendszerre is. A fürdőben természetesen szaunaszeánszok és jégbarlang is színesíti a pihenni vágyók itt töltött napjait. De az AquaCity Popradban nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is gondoltak: a kicsiket többek között Fun Kids gyerekzónával, vízicsúszdákkal, Treasure Island gyermekmedencével várják. Az Aquapark területén nem csak szállodában, de alpesi stílusú luxus-hegyiházakban is megszállhatnak az ide látogató családok.

A Poprádtól mindössze 35 km-re található a Bachledka Lombkoronasétány, melyet az egész család imádni fog. A tanösvény a Szepesi-Magura gerincén helyezkedik elhúzódik, a Pieniny és a Tátrai Nemzeti park határán. A látogatók az 1234 m hosszú útvonalon végigsétálva úgy érezhetik, hogy az erdei élet részévé válnak, a tanösvény végén pedig egy 32 méter magas torony vár, melyből lélegzetelállító kilátás nyílik. A lombkoronasétány közelében erdei gyermekkalandpark, a Bachledka Erdei Királyság, valamint bobpálya teszi még emlékezetesebbé az itt töltött napot.

A lombkorona-tanösvénytől mintegy 45 km-re található Közép-Európa egyik legnagyobb labirintusa, a 6400 négyzetméteres Viktória-kertek labirintus Ólublón, az Ördög-sziklán. Az egész családnak izgalmas kaland a kilenc részre osztott labirintusból kitalálni. Ha esetleg túl jól sikerülne a bújócska, aggodalomra akkor sincs ok: a labirintus mindegyik részében van egy szobor, mellette egy pad, rajta segítségkérő gombbal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aktív pihenésre vágyóknak

A Magas-Tátra szlovákiai oldalán mintegy ötven meghódításra váró, kétezer méteres csúcs várja a kalandosabb, aktívabb pihenésre vágyókat. A Tátra második legmagasabb csúcsára, a 2634 méter tengerszint feletti magasságban lévő Lomnici-csúcsra függő drótkötélpálya visz fel. Indulás előtt érdemes azzal számolni, hogy a felvonóra a jegyeket a nagy érdeklődés miatt előre kell foglalni. A drótkötélpálya alsó állomásán a Kőpataki-tónál található, ahol obszervatórium is helyet kapott. A csillagvizsgáló kupolájában lévő kronográfokkal a Nap legfelső atmoszférája is megfigyelhető.

A Lomnici-csúcstól nem messze, a Kis-Tarpataki-völgyben található Téry menedékháztól - mely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó hegyi menedékháza - a Nagy-Tarpataki-völgyben található Hosszútavi menedékházig tart a Magas-Tátra első Via Ferratája. A 7 km hosszú Nagy-Tarpataki-völgy különlegessége, hogy itt található a legtöbb tátrai tengerszem. A Vörös-torony-hágón át vezető biztosított túraútvonal 2021 óta működik, és az időjárási viszonyok miatt csak időszakosan, minden év június 15-étől október 31-éig használható. 

Advertisement

Nézd meg a Szlovák Paradicsomot is!

Az Aggteleki-karsztvidék folytatásaként húzódik észak felé a Gömör–Szepesi-érchegység, melynek csodás, nemzeti parki védettséget élvező vidéke a Szlovák Paradicsom nevet viseli.

Az Édenkert sem lehetne ennél szebb: a Szlovák Paradicsom völgyei mesébe illenek

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park varázslatos látnivalókkal van tele.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük