Éjjel-nappal csodaszép Zakopane városa: levegője jót tesz a tüdőbetegeknek is
Lengyelország egyik legnépszerűbb turistaparadicsoma Zakopane városa, mely gyógyító erővel is bír.

Zakopane nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zakopane városát feltehetően a 16. században alapították, nevét először egy 1616-ból származó oklevélen említették. Ekkor még a lakosság nagy része az erdei legelők tanyáin összpontosult, mintegy 650-en laktak a térségben.

Később Habsburgok uralma alá került a város, akik a lengyel parasztoktól a földeket a nemeseknek adták. Mégis sikerült megőriznie Zakopane városának régi esszenciáját, ami a mai napig elbűvöli az odalátogatókat.

Zakopane, a gyógyváros

A hegyi város áttörő népszerűségét egészségturizmusának köszönheti, ami a 19. században indult be, ugyanis friss hegyi levegője miatt 1876-ban gyógyhelynek nyilvánították. Európában ekkoriban tüdővész tombolt, így nem csoda, hogy felkeltette a figyelmet. A helyi lakosok, gurálok, magyarul hegylakók vitték fel a tüdőbeteg embereket a pásztorházaikba gyógyulni. Később már szanatóriumok és panziók is épültek.

A város híres faépületeiről, szerkezetileg szinte mindent fából építenek. Nemcsak lakóházakat, de templomokat és egyéb középületeket is. A különleges stílusú épületek, a csodálatos hegyvonulatok semmihez nem fogható élményt nyújtanak a kirándulóknak - télen síelni, nyáron pedig kirándulni lehet Lengyelország legmagasabban fekvő városában. Mutatjuk, mi rejtőzik a Magas-Tátra közelében, mit érdemes megnézni a városban és környékén!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Ezt is szeretjük