Csíp, szívleállást okoz, és bármikor szembejöhet: így kerüld el a bajt, ha kirándulsz!
Komolyt veszélyt jelent, ha találkozol vele.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kirándulás közben nemcsak arra fontos vigyázni, hogy te ne tegyél kárt a környezetben - például szabálytalan tűzgyújtás vagy védett virágok leszakítása által -, de arra is, hogy magad is ép bőrrel úszd meg a természetjárást.

A különféle balesetek megelőzése mellett a kisebb-nagyobb rovarokra is érdemes figyelni, amellett ugyanis, hogy egy-egy csípéssel könnyen tönkretehetik a túrát, komolyabb, akár életveszélyes helyzetet is teremthet a velük való találkozás.

Ilyenkor is aktívak a lódarazsak

A kullancsok vagy éppen a méhek, illetve a közönséges darazsak is kockázatot jelenthetnek, még komolyabb kárt tud azonban okozni a lódarázs, amely jóval nagyobb előbbi társánál, emellett pedig csípése is veszélyesebb.

A lódarazsak késő őszig aktívnak számítanak, sőt, fészkük nyár végére, ősz elejére éri el maximális nagyságát, így ilyenkor is könnyen találkozhatsz velük egy-egy erdei kirándulás alkalmával, amellett ugyanis, hogy emberi környezetben is megtelepedhetnek, jellemzően erdei fajnak számítanak, előszeretettel építenek fészket például fák odvában.

A lódarazsat mérete mellett erőteljesebb hangjáról is könnyű felismerni, mindemellett az is megkülönbözteti közönséges társától, hogy jellemzően ingerlékenyebb.

Nagyon veszélyes a csípésük

A lódarázs csípésének helyén általában fájdalmas duzzanat jelentkezik, emellett, főként, ha több is megcsíp, akkor is felléphet szív- és légzési panasz, légszomj vagy zsibbadás, ha nem vagy allergiás rá, ha pedig az arcodon, a szádon belül vagy a nyakadon csíp meg, maga a duzzanat is okozhat fulladást. Fontos tudni továbbá, hogy ha több lódarázs csíp meg, akár öt-tíz, az akkora méregadagot jelenthet, amely halált is okozhat.

Ha lódarázzsal találkozol, minél előbb távolodj el az adott helyről, és semmiképpen se ingereld csapkodással, hadonászással. A magányos darazsaktól általában nem kell tartani, ha azonban véletlenül fészekbe botlasz, a darazsak pedig támadásba lendülnek, a tökéletes megoldást a vízbe ugrás jelenti, ez azonban nem sok esetben kivitelezhető. Arról, hogy a futás hasonló esetben hasznos-e, megoszlanak a vélemények, vannak ugyanis, akik úgy tartják, lehetetlen elmenekülni az akár 30-40 kilométer/órával repülő lódarazsak elől, ezért jobb mozdulatlanná merevedni, esetleg a földre feküdni.

Próbáld meg megelőzni a bajt!

A legjobb azonban, ha eleve igyekszel elkerülni a velük való találkozást, óvatosan, hallgatózva közelíts például az odvas fákhoz vagy gyümölcsfák környékéhez, figyelj az erdő neszeire, hátha zúgó, dongó hangot kezdesz hallani, mindemellett nem célszerű letérned a járt utakról, ahol általában kiírással is felhívják a figyelmet az esetleges darázsveszélyre.

A fészket semmiképpen se bolygasd vagy közelítsd meg - ha otthonod környékén találsz ilyet, ne nyúlj hozzá, hanem hívj minél előbb szakembert -, főleg ne izzadtan, emellett érdemes arra is ügyelned, hogy ne kirándulj olyan ruhában, amely színeivel vonzó lehet a rovarok számára, mint ahogy édeskés vagy gyümölcsös parfümöt se használj.

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Ezt is szeretjük